top of page

Connectors / Linkers for SSC Examination 4.0 All Board Questions (2025-2024)

SSC Board Questions - 2025


1. Complete the passage using suitable connectors: [Dhaka Board-2025]

Ruma is a student of class ten. (a) ___ she is meritorious, she never takes pride in her merit. She is helpful to all. (b) ___ any weak student comes to her with any problem, she tries to help him/her. She is respectful to the seniors (c) ___ affectionate to the juniors. She is simple in behavior (d) ___ strict in principle. (e) ___ everyone loves her.


2.None can deny the importance of tree plantation (a) —— our lives depend on it. (b) —— it is unfortunate that we are cutting trees recklessly. (c) —— trees are planted, soon our land will be deserted (d) —— there will be an adverse situation. (e) —— we should be aware of tree plantation.


3. [Cumilla Board-2025]

Our environment is getting polluted in many ways. (a) ______ our air is being polluted by smoke from vehicles, household wastes, industrial wastes, smoke from burning fuels and so on. (b) ______ water is being polluted for using insanitary latrines, for using pesticides in croplands, for industrial wastes (c) ______ for many other reasons. Another form of pollution is sound pollution. (d) ______ this pollution occurs because of our unconsciousness. (e) ______ we all should be conscious of the side effects of any kind of pollution and act accordingly to lead a healthier and happier life.  

 

4. [Jashore Board-2025]

The foods that we eat can be divided into six kinds (a) ______ what substances they contain and (b) ______ benefits they do to us. Fish, meat, peas and milk provide us with protein (c) ______ builds our body and helps us grow. (d) ______ we do not take these, we cannot grow well. Vitamins and mineral salts protect us from several diseases (e) ______ keep us fit for work.  


5. [Dinajpur Board-2025]

We should always keep in mind (a) ___ all kinds of physical exercise are not suitable for all. Different people have different capabilities. (b) ___ , harder exercise like wrestling (c) ___ gymnastics are suitable for young people (d) ___ they have energy to perform them. Weaker and old people should take the milder exercises (e) ___ include walking, jogging, free hand exercises etc.


6. [Sylhet Board-2025]

Some people think that blood donation is so serious loss from their body. It cannot be recovered (a) — it may cause serious health problem. (b) — this concept is completely wrong. (c) — most people (d) — the educated people do not have clear conception on the process of blood donation and its facts correctly. The fact is (e) — red blood cells in our body are reproduced again within 120 days after blood donation.  


7. [Barishal Board-2025]

“Where there is a will there is a way.” This proverb is quite true. People hate their fate (a) ______ they cannot get the result as their wishes. But (b) ______ a man works deliberately for building his future, success will touch him definitely. There is no magic power, (c) ______ it is the magic of hard-work. (d) ______ one gets success, fortune will side him too. The unlucky people rebuke the fate. (e) ______, there is no alternative to work.  


8. [Chattogram Board-2025]

(a) ______ a flood is considered to be a natural calamity, it is no doubt a blessing for the people. It is considered to be a blessing in the sense (b) ______ it makes the soil alluvial. (c) ______, silt is scattered over land after land (d) ______ makes the soil fertile. So, it can be said that the flood has (e) ______ constructive and destructive sides.  


9. [Mymensingh Board-2025]

Load-shedding refers to stopping the supply of electricity for a period of time in a certain area. It is a great curse (a) ______ people have got used to an electricity oriented life. It occurs (b) ______ the power generation is less (c) ______ the demand. (d) ______ unplanned distribution (e) ______ illegal connection of electricity are also responsible for it.  



SSC Board Questions - 2025 Answer


1. Complete the passage using suitable connectors: [Dhaka Board-2025]

Ruma is a student of class ten. (a) ___ she is meritorious, she never takes pride in her merit. She is helpful to all. (b) ___ any weak student comes to her with any problem, she tries to help him/her. She is respectful to the seniors (c) ___ affectionate to the juniors. She is simple in behavior (d) ___ strict in principle. (e) ___ everyone loves her.

Answer: (a) Although/Although; (b) Whenever; (c) and; (d) but; (e) So/That's why

2. [Rajshahi Board-2025]

None can deny the importance of tree plantation (a) —— our lives depend on it. (b) —— it is unfortunate that we are cutting trees recklessly. (c) —— trees are planted, soon our land will be deserted (d) —— there will be an adverse situation. (e) —— we should be aware of tree plantation.

Answer: (a) because/as/since; (b) However/But; (c) Unless; (d) and; (e) Therefore/So

3. [Cumilla Board-2025]

Our environment is getting polluted in many ways. (a) ______ our air is being polluted by smoke from vehicles, household wastes, industrial wastes, smoke from burning fuels and so on. (b) ______ water is being polluted for using insanitary latrines, for using pesticides in croplands, for industrial wastes (c) ______ for many other reasons. Another form of pollution is sound pollution. (d) ______ this pollution occurs because of our unconsciousness. (e) ______ we all should be conscious of the side effects of any kind of pollution and act accordingly to lead a healthier and happier life.  

Answer: (a) For example/For instance; (b) Similarly; (c) and; (d) Actually; (e) That's why/So 

4. [Jashore Board-2025]

The foods that we eat can be divided into six kinds (a) ______ what substances they contain and (b) ______ benefits they do to us. Fish, meat, peas and milk provide us with protein (c) ______ builds our body and helps us grow. (d) ______ we do not take these, we cannot grow well. Vitamins and mineral salts protect us from several diseases (e) ______ keep us fit for work.  

Answer: (a) according to; (b) what; (c) which; (d) If; (e) and

5. [Dinajpur Board-2025]

We should always keep in mind (a) ___ all kinds of physical exercise are not suitable for all. Different people have different capabilities. (b) ___ , harder exercise like wrestling (c) ___ gymnastics are suitable for young people (d) ___ they have energy to perform them. Weaker and old people should take the milder exercises (e) ___ include walking, jogging, free hand exercises etc.

Answer: (a) that; (b) For example/For instance; (c) and; (d) because/as/since; (e) which

6. [Sylhet Board-2025]

Some people think that blood donation is so serious loss from their body. It cannot be recovered (a) — it may cause serious health problem. (b) — this concept is completely wrong. (c) — most people (d) — the educated people do not have clear conception on the process of blood donation and its facts correctly. The fact is (e) — red blood cells in our body are reproduced again within 120 days after blood donation.  

Answer: (a) and; (b) But; (c) In fact/Actually; (d) even; (e) that

7. [Barishal Board-2025]

“Where there is a will there is a way.” This proverb is quite true. People hate their fate (a) ______ they cannot get the result as their wishes. But (b) ______ a man works deliberately for building his future, success will touch him definitely. There is no magic power, (c) ______ it is the magic of hard-work. (d) ______ one gets success, fortune will side him too. The unlucky people rebuke the fate. (e) ______, there is no alternative to work.  

Answer: (a) since; (b) when; (c) but; (d) If; (e) However

8. [Chattogram Board-2025]

(a) ______ a flood is considered to be a natural calamity, it is no doubt a blessing for the people. It is considered to be a blessing in the sense (b) ______ it makes the soil alluvial. (c) ______, silt is scattered over land after land (d) ______ makes the soil fertile. So, it can be said that the flood has (e) ______ constructive and destructive sides.  

Answer: (a) Though; (b) that; (c) Thus/Generally  

(d) which; (e) both  

9. [Mymensingh Board-2025]

Load-shedding refers to stopping the supply of electricity for a period of time in a certain area. It is a great curse (a) ______ people have got used to an electricity oriented life. It occurs (b) ______ the power generation is less (c) ______ the demand. (d) ______ unplanned distribution (e) ______ illegal connection of electricity are also responsible for it.  

Answer: (a) because; (b) when; (c) than; (d) Moreover; (e) and 


SSC Board Questions - 2024


Dhaka Board 2024

1. Complete the following passage using suitable connectors: 1x5=5

It is known to all (a) ______ gold is a valuable metal. There are many metals cheaper than gold though they look like it. (b) ______ they glitter for sometimes, they fade away in the long run. In our society there are also many people (c) ______ are outwardly very gentle and polished. Later on, their real identity is revealed (d) ______ they do not exercise moral values. That’s why people say, “All (e) ______ glitters is not gold.”




2. Complete the passage using suitable connectors: [Rajshahi Board-2024; Barishal Board -2024]

Facebook is a social medium (a) --- is very popular. (b) --- it provides the users with various information, all do not use it for positive purposes. Many facebook users (c) --- some of the youngsters sometimes use it whimsically which creates (d) --- misunderstanding (e) --- destroys the social peace.


3. Complete the passage using suitable connectors [Cumilla Board-2024]

It is known to all (a) --- about half of our population are women. They are entitled to equal rights and privileges (b) --- men enjoy. (c) --- in reality, they do not get their dues. For the true development of our country, they should be given proper  education and training. (d) --- every woman is a potential mother and her influence on her children is very great. (e) ---, we should pay proper attention to our women folk.


4. Complete the passage using suitable connectors[Jashore Board-2024]

We know that trees are very important (a) ---they produce oxygen (b) --- is a must for all living creatures. They are our best friends (c) --- we are not conscious of it. Time is coming (d) --- there will be no tree left for us. (e) ---, we should plant more and more trees for our own sake.


5. Complete the passage using suitable connectors[Sylhet Board-2024]

Almost all countries of the world suffer from the curse of unemployment problem. (a) --- nowhere in the world this problem is so acute as in our country. There are many reasons behind it. (b) --- our country is industrially backward. (c) --- our system of education fails to give a student an independent start of life. It has little provision for vocational training. (d) --- our students and youths have a false sense of dignity. (e) --- they run after jobs only.


6.Complete the passage using suitable connectors: [Barishal Board-2024]

Facebook is a social medium (a) _____ is very popular. (b) _____ it provides the users with various information, all do not use it for positive purposes. Many Facebook users (c) _____ some of the youngsters sometimes use it whimsically which creates (d) _____ misunderstanding (e) _____ destroys the social peace.


7. Complete the passage using suitable connectors:  [Mymensing Board-2024]

We can't deny the importance of tree plantation. (a) ___ our lives on earth directly or indirectly depend on it. (b) ___ It is a matter of sorrow that we are cutting down trees indiscriminately. (c) ___ trees are planted more and more soon, our country will turn into a desert. (d) ___, there will be harmful changes in the climate. (e) ___ we must plant more trees for our own sake.


8.Complete the passage using suitable connectors: Dinajpur Board -2024

Trees are very important ___ they produce oxygen ___ is essential for man and all living beings. We must realize ___ they help us in many ways. ___ trees are less in number, there will be an increased amount of carbon dioxide in the atmosphere. ___, it will enhance the greenhouse effect.

 

SSC Board Questions - 2024 Answer


1. Complete the following passage using suitable connectors: 1x5=5

It is known to all (a) ______ gold is a valuable metal. There are many metals cheaper than gold though they look like it. (b) ______ they glitter for sometimes, they fade away in the long run. In our society there are also many people (c) ______ are outwardly very gentle and polished. Later on, their real identity is revealed (d) ______ they do not exercise moral values. That’s why people say, “All (e) ______ glitters is not gold.”

Answer: (a) that; (b) Though; (c) who; (d) as/since; (e) that


2. Complete the passage using suitable connectors: [Rajshahi Board-2024; Barishal Board -2024]

Facebook is a social medium (a) --- is very popular. (b) --- it provides the users with various information, all do not use it for positive purposes. Many facebook users (c) --- some of the youngsters sometimes use it whimsically which creates (d) --- misunderstanding (e) --- destroys the social peace.


Answer: (a) which/ that; (b) Though/Although; (c) including; (d) not only; (e) but also.


3. Complete the passage using suitable connectors [Cumilla Board-2024]

It is known to all (a) --- about half of our population are women. They are entitled to equal rights and privileges (b) --- men enjoy. (c) --- in reality, they do not get their dues. For the true development of our country, they should be given proper  education and training. (d) --- every woman is a potential mother and her influence on her children is very great. (e) ---, we should pay proper attention to our women folk.


Answer: (a) that; (b) as; (c) But; (d) Because; (e) So.

4. Complete the passage using suitable connectors [Jashore Board-2024]

We know that trees are very important (a) ---they produce oxygen (b) --- is a must for all living creatures. They are our best friends (c) --- we are not conscious of it. Time is coming (d) --- there will be no tree left for us. (e) ---, we should plant more and more trees for our own sake.


Answer: (a) because; (b) which; (c) but; (d) when; (e) So/Therefore.


5. Complete the passage using suitable connectors[Sylhet Board-2024]

Almost all countries of the world suffer from the curse of unemployment problem. (a) --- nowhere in the world this problem is so acute as in our country. There are many reasons behind it. (b) --- our country is industrially backward. (c) --- our system of education fails to give a student an independent start of life. It has little provision for vocational training. (d) --- our students and youths have a false sense of dignity. (e) --- they run after jobs only.


Answer: (a) But; (b) Firstly/First of all; (c) Secondly; (d) As a result/Moreover/Again; (e) Thus/Therefore/That's Why


6.Complete the passage using suitable connectors: [Barishal Board-2024]

Facebook is a social medium (a) _____ is very popular. (b) _____ it provides the users with various information, all do not use it for positive purposes. Many Facebook users (c) _____ some of the youngsters sometimes use it whimsically which creates (d) _____ misunderstanding (e) _____ destroys the social peace.


Answers: (a) that(b) Although(c) including(d) unnecessary(e) and



7. Complete the passage using suitable connectors:  [Mymensing Board-2024]

We can't deny the importance of tree plantation, (a) ___ our lives on earth directly or indirectly depend on it. (b) ___ It is a matter of sorrow that we are cutting down trees indiscriminately. (c) ___ trees are planted more and more soon, our country will turn into a desert. (d) ___, there will be harmful changes in the climate. (e) ___ we must plant more trees for our own sake.

Answer:(a)  Because(b) However(c) If(d) Otherwise(e) Therefore


8.Complete the passage using suitable connectors: Dinajpur Board -2024

Trees are very important ___ they produce oxygen ___ is essential for man and all living beings. We must realize ___ they help us in many ways. ___ trees are less in number, there will be an increased amount of carbon dioxide in the atmosphere. ___, it will enhance the greenhouse effect.


Answer: a. indeed b. has it been c. if d. and e. however





 
 
 

Recent Posts

See All
Poem Recitation

Poems for Recitation Competition Grade 3: "The Crocodile" by Lewis Carroll How doth the little crocodile /haʊ dʌθ ðə ˈlɪtəl ˈkrɒkədaɪl/...

 
 
 
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page