top of page

Special Use of Some Phrases - HSC 2025 / Words/Phrases of HSC Examination Board Questions-2025 with Answer / Special Use of Words/Phrases for HSC Examination / HSC English 2nd Paper Question no-3

🌿 Special Use of Words/Phrases — HSC 2025

All Boards (Q. No. 2)

1.🟩 Dhaka Board 2025

let alone

have to

it

was born

as soon as

there

what does... look like

had better

what’s... like

would rather

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) You ___________ not touch the crocodile.(b) She has never boiled an egg, ___________ cooked a meal.(c) He will go to the shop ___________ the rain stops.(d) I don’t need a lift. I ___________ walk.(e) They ___________ solve these problems soon.(f) The house was dirty. ___________ was John who cleaned it.(g) ___________ goes a proverb that morning shows the day.(h) ___________ an alligator ___________?(i) He ___________ of German parents.(j) ___________ the journey ___________?


 

2.🟩 Barishal Board 2025

there

what does... look like

would rather

as soon as

let alone

had better

what’s ... like

have to

was born

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box. (0.5 × 10 = 5)

(a) We ___________ hospitalize him soon to save his life.(b) ___________ is only early in the morning when we get fresh air.(c) He ___________ in Bangladesh but he was raised in America.(d) My father is very rigid. He ___________ die than accept my proposal.(e) Kamrul: ___________ the university admission test ___________? Ans: It’s not easy. It’s really hard and competitive.(f) I ___________ take a loan from a bank before starting the business.(g) ___________ is a historical place in our country.(h) Teacher: Learners, ___________ the map of Bangladesh ___________? Students: It looks a bit strange.(i) His mentality is so mean. He doesn't deserve to be my enemy, ___________ my friend.(j) He repaid the loan ___________ he made some profit from the business.


3.🟩 Chattogram Board 2025

There

It

have to

was born

what... like

would rather

as soon as

let alone

had better

what does... look like

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) The baby was crying. It stopped crying ___________ it saw its mother.(b) Rana, don't miss the programme. It will start at 10. If ___________ is any change, I will inform you.(c) ___________ is a good idea to walk in the morning. It refreshes both the body and mind.(d) I had an appointment at 4 p.m. I ___________ start now.(e) She wanted to celebrate her birthday. She ___________ decorate her room.(f) I have not yet seen the body. ___________ the newborn baby ___________?(g) ___________ it ___________ swimming in the river? It seems very heroic to me.(h) He is very rude. He does not behave well with his parents, ___________ others.(i) Munshi Abdur Rouf ___________ on 1 May 1943 in Faridpur district.(j) She is very reserved. She ___________ remain silent than say a word.


4.🟩 Cumilla Board 2025

let alone

there

what does... look like

as soon as

has to

what’s ... like

would rather

had better

was born

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) Rifat is suffering from toothache. He ___________ see a dentist.(b) Rima ___________ in Indonesia and raised in America.(c) The game will resume ___________ the rain stops.(d) In modern times, ___________ has been a great change in the attitude of man.(e) You look very anxious. You ___________ take rest.(f) I like typing. I ___________ use the keyboard than write with a pen.(g) We aren't able to save the trees, ___________ our forest.(h) ___________ mother’s love ___________? It is incomparable.(i) ___________ is unfortunate that many students waste time on Facebook.(j) ___________ the frozen mountain peak ___________? It looks like a white dome.


5.🟩 Dinajpur Board 2025

had better

it

have to / has to

what does... look like

let alone

would rather

there

as soon as

what’s ... like

was born

Question 2: Complete the sentences with suitable words/phrases.

(a) Our spring is charming. ___________ seems that everything has got new life.(b) ___________ the weather ___________ today?(c) Don’t disturb me. You ___________ leave me alone.(d) The poor man ___________ starve than beg.(e) ___________ exists no life on Mars.(f) Baby: Mom, ___________ an owl ___________?(g) Sir Walter Scott ___________ in 1771.(h) Everybody ___________ pay the bill in time.(i) ___________ we reached the station, the train started.(j) He did not even see a hill, ___________ a mountain.


6.🟩 Mymensingh Board 2025

there

as soon as

what does... look like

have to

let alone

was born

would rather

what's... like

it

had better

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) Truth is sometimes bitter. You ___________ not ask me the truth.(b) I cannot tolerate such insult. I ___________ leave this place.(c) Steve Jobs ___________ into a humble family.(d) The audience leaves the spot ___________ Nambi finishes.(e) He can’t finish a single chapter, ___________ the whole book.(f) ___________ are many challenges in life.(g) Mountaineering seems exciting. ___________ it ___________ standing on the peak?(h) ___________ is important to remember that success needs patience.(i) I ___________ finish this project by tomorrow.(j) I’ve never seen a snow leopard. ___________ it really ___________?


7.🟩 Rajshahi Board 2025

what does... look like

would rather

was born

it

let alone

have to

there

what's ... like

had better

as soon as

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) A.K. Fazlul Haq ___________ in Barishal.(b) The thief ran away ___________ we saw him.(c) He cannot afford food, ___________ a rickshaw.(d) A brave warrior ___________ die than yield.(e) You ___________ apply for a stipend.(f) A farmer ___________ work hard every day.(g) ___________ your principal ___________?(h) ___________ is unfortunate that many students waste time.(i) Now we get instant information, but ___________ was a time we had to wait for letters.(j) Son: Dad, ___________ an alien ___________?


8.🟩 Sylhet Board 2025

was born

as soon as

would rather

had better

what's ... like

there

what does... look like

have to

let alone

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) Students ___________ practise good manners.(b) You look exhausted. You ___________ take rest.(c) He hasn’t got 1st dose, ___________ booster dose.(d) During spring, ___________ seems that everything has got a new life.(e) Rodela: ___________ the frozen peak ___________?(f) Kazi Nazrul ___________ in Churulia.(g) We should start our journey ___________ possible.(h) ___________ your family ___________?(i) I ___________ remain silent than quarrel.(j) ___________ was a time people travelled on foot.


9.🟩 Jashore Board 2025

had better

there

would rather

no sooner had

was born

let alone

would you mind

what does... look like

enough

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) He cannot buy a pen, ___________ a box of pens.(b) ___________ we reached the station than the train started.(c) During spring, ___________ seems that everything has got a new life.(d) Baby: Mom, ___________ an owl ___________?(e) Don’t disturb me, you ___________ leave me alone.(f) The poor man ___________ starve than beg.(g) ___________ exists no life on Mars.(h) ___________ taking tea with me?(i) Sir Walter Scott ___________ in 1771.(j) He was meritorious ___________ to understand English literature.










🌿 Special Use of Words/Phrases — HSC 2025

All Boards (Q. No. 2)

1.🟩 Dhaka Board 2025

let alone

have to

it

was born

as soon as

there

what does... look like

had better

what’s... like

would rather

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) You ___________ not touch the crocodile.(b) She has never boiled an egg, ___________ cooked a meal.(c) He will go to the shop ___________ the rain stops.(d) I don’t need a lift. I ___________ walk.(e) They ___________ solve these problems soon.(f) The house was dirty. ___________ was John who cleaned it.(g) ___________ goes a proverb that morning shows the day.(h) ___________ an alligator ___________?(i) He ___________ of German parents.(j) ___________ the journey ___________?

Answer:(a) had better (b) let alone (c) as soon as (d) would rather (e) have to (f) It (g) there (h) What does... look like (i) was born (j) what’s... like

 

2.🟩 Barishal Board 2025

there

what does... look like

would rather

as soon as

let alone

had better

what’s ... like

have to

was born

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box. (0.5 × 10 = 5)

(a) We ___________ hospitalize him soon to save his life.(b) ___________ is only early in the morning when we get fresh air.(c) He ___________ in Bangladesh but he was raised in America.(d) My father is very rigid. He ___________ die than accept my proposal.(e) Kamrul: ___________ the university admission test ___________? Ans: It’s not easy. It’s really hard and competitive.(f) I ___________ take a loan from a bank before starting the business.(g) ___________ is a historical place in our country.(h) Teacher: Learners, ___________ the map of Bangladesh ___________? Students: It looks a bit strange.(i) His mentality is so mean. He doesn't deserve to be my enemy, ___________ my friend.(j) He repaid the loan ___________ he made some profit from the business.

Answer:(a) have to (b) It (c) was born (d) would rather (e) What’s... like (f) had better (g) there (h) what does... look like (i) let alone (j) as soon as

3.🟩 Chattogram Board 2025

There

It

have to

was born

what... like

would rather

as soon as

let alone

had better

what does... look like

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) The baby was crying. It stopped crying ___________ it saw its mother.(b) Rana, don't miss the programme. It will start at 10. If ___________ is any change, I will inform you.(c) ___________ is a good idea to walk in the morning. It refreshes both the body and mind.(d) I had an appointment at 4 p.m. I ___________ start now.(e) She wanted to celebrate her birthday. She ___________ decorate her room.(f) I have not yet seen the body. ___________ the newborn baby ___________?(g) ___________ it ___________ swimming in the river? It seems very heroic to me.(h) He is very rude. He does not behave well with his parents, ___________ others.(i) Munshi Abdur Rouf ___________ on 1 May 1943 in Faridpur district.(j) She is very reserved. She ___________ remain silent than say a word.

Answer:(a) as soon as (b) there (c) It (d) had better (e) have to (f) What does... look like (g) what... like (h) let alone (i) was born (j) would rather

4.🟩 Cumilla Board 2025

let alone

there

what does... look like

as soon as

has to

what’s ... like

would rather

had better

was born

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) Rifat is suffering from toothache. He ___________ see a dentist.(b) Rima ___________ in Indonesia and raised in America.(c) The game will resume ___________ the rain stops.(d) In modern times, ___________ has been a great change in the attitude of man.(e) You look very anxious. You ___________ take rest.(f) I like typing. I ___________ use the keyboard than write with a pen.(g) We aren't able to save the trees, ___________ our forest.(h) ___________ mother’s love ___________? It is incomparable.(i) ___________ is unfortunate that many students waste time on Facebook.(j) ___________ the frozen mountain peak ___________? It looks like a white dome.

Answer:(a) had better (b) was born (c) as soon as (d) there (e) has to (f) would rather (g) let alone (h) what’s ... like (i) it (j) what does... look like

5.🟩 Dinajpur Board 2025

had better

it

have to / has to

what does... look like

let alone

would rather

there

as soon as

what’s ... like

was born

Question 2: Complete the sentences with suitable words/phrases.

(a) Our spring is charming. ___________ seems that everything has got new life.(b) ___________ the weather ___________ today?(c) Don’t disturb me. You ___________ leave me alone.(d) The poor man ___________ starve than beg.(e) ___________ exists no life on Mars.(f) Baby: Mom, ___________ an owl ___________?(g) Sir Walter Scott ___________ in 1771.(h) Everybody ___________ pay the bill in time.(i) ___________ we reached the station, the train started.(j) He did not even see a hill, ___________ a mountain.

Answer:(a) It (b) What’s ... like (c) had better (d) would rather (e) There (f) what does... look like (g) was born (h) has to (i) As soon as (j) let alone

6.🟩 Mymensingh Board 2025

there

as soon as

what does... look like

have to

let alone

was born

would rather

what's... like

it

had better

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words from the box.

(a) Truth is sometimes bitter. You ___________ not ask me the truth.(b) I cannot tolerate such insult. I ___________ leave this place.(c) Steve Jobs ___________ into a humble family.(d) The audience leaves the spot ___________ Nambi finishes.(e) He can’t finish a single chapter, ___________ the whole book.(f) ___________ are many challenges in life.(g) Mountaineering seems exciting. ___________ it ___________ standing on the peak?(h) ___________ is important to remember that success needs patience.(i) I ___________ finish this project by tomorrow.(j) I’ve never seen a snow leopard. ___________ it really ___________?

Answer:(a) had better (b) would rather (c) was born (d) as soon as (e) let alone (f) There (g) what's... like (h) It (i) have to (j) what does... look like

7.🟩 Rajshahi Board 2025

what does... look like

would rather

was born

it

let alone

have to

there

what's ... like

had better

as soon as

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) A.K. Fazlul Haq ___________ in Barishal.(b) The thief ran away ___________ we saw him.(c) He cannot afford food, ___________ a rickshaw.(d) A brave warrior ___________ die than yield.(e) You ___________ apply for a stipend.(f) A farmer ___________ work hard every day.(g) ___________ your principal ___________?(h) ___________ is unfortunate that many students waste time.(i) Now we get instant information, but ___________ was a time we had to wait for letters.(j) Son: Dad, ___________ an alien ___________?

Answer:(a) was born (b) as soon as (c) let alone (d) would rather (e) had better (f) have to (g) what's ... like (h) it (i) there (j) what does... look like

8.🟩 Sylhet Board 2025

was born

as soon as

would rather

had better

what's ... like

there

what does... look like

have to

let alone

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) Students ___________ practise good manners.(b) You look exhausted. You ___________ take rest.(c) He hasn’t got 1st dose, ___________ booster dose.(d) During spring, ___________ seems that everything has got a new life.(e) Rodela: ___________ the frozen peak ___________?(f) Kazi Nazrul ___________ in Churulia.(g) We should start our journey ___________ possible.(h) ___________ your family ___________?(i) I ___________ remain silent than quarrel.(j) ___________ was a time people travelled on foot.

Answer:(a) have to (b) had better (c) let alone (d) It (e) What does... look like (f) was born (g) as soon as (h) what's ... like (i) would rather (j) there

9.🟩 Jashore Board 2025

had better

there

would rather

no sooner had

was born

let alone

would you mind

what does... look like

enough

it

Question 2: Complete the sentences with suitable phrases/words.

(a) He cannot buy a pen, ___________ a box of pens.(b) ___________ we reached the station than the train started.(c) During spring, ___________ seems that everything has got a new life.(d) Baby: Mom, ___________ an owl ___________?(e) Don’t disturb me, you ___________ leave me alone.(f) The poor man ___________ starve than beg.(g) ___________ exists no life on Mars.(h) ___________ taking tea with me?(i) Sir Walter Scott ___________ in 1771.(j) He was meritorious ___________ to understand English literature.

Answer:(a) let alone (b) No sooner had (c) It (d) what does... look like (e) had better (f) would rather (g) There (h) Would you mind (i) was born (j) enough








 
 
 

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page