top of page

Rearranging for HSC Examination

Updated: Jan 15

Rearranging Worksheet-5.0

HSC Board Questions - 2023

1. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dhaka Board 2023]

a) “Where is my son?” asked the grocer.


b) Then one day, the fruit seller said to the grocer, ”I am going to the town to do some shopping. Please, send your son with me to carry my things.”


c) The grocer said, “ The mice ate away your balance and weight. So, I can’t return you.”


d) “A crow carried your son away,” replied the fruit seller.


e) One day, a grocer borrowed a balance and weights from a fruit seller.


f) The grocer sent his son with the fruit seller but he came back alone from the town.


g) “You liar! How can a crow carry such a big boy?” The grocer shouted angrily.


h) The lame excuse of the dishonest grocer made the fruit seller very angry. But he checked his tamper.


i) “Just the same way as mice can eat the balance and weights,” said the fruit seller.


j) After a few days, the fruit seller asked the grocer to return his balance and weights.


Anwer: e+j+c+h+b+f+a+d+g+i



2. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Mymenshing Board -2023]

A) He used to interesting stories to the people of the village.


B) He never spoke for the rest of his life.


C) His name was Nambi.


D) He lived in a temple of the edge of the village and passed his time under the banyan tree in front of the temple.


E) Before telling a story, he used to light a lamp in front of the tree.


F) There was a remote village named Somal.


G) One day, he could not continue his story.


H) After a few days, he called the villagers and told them something.


I) He was so ignorant that he could not tell his age, but he could make up stories.


J) The villagers were enchanted by a man.



Answer: f+j+c+d+i+a+e+g+h+b



3. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Cumilla Board-2023]

a) He was one of the most renowned linguists of Bangladesh.


b) He died in 1969 and remembers him with respect.


c) He was second to in Bengali language and literature.


d) Dr Mohammad Shahidullah was born in 24 Pogonas, west Bengal 1885.


e) He joined Jashore Zilla School in 1908.


f) He passed the Entrance and FA Exam in 1910 and 1906.


g) He received some awards and contributed much to Bangla literature.


h) He passed Honours and Masters in 1910 and 1912.


i) He joined Dhaka University as a Lecture in 1912.


j) He got his Ph.D. in 1928.


Answer: c+i+g+a+e+d+b+h+f


4. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Rajshahi board-2023]

a) One day, he was very hungry.


b) The grapes were too high for him to reach.


c) Again and again he jumped.


d) At last, he entered into a vineyard.


e) Once upon a time, there lived a fox in a forest.


f) But each time, he failed to reach the grapes.


g) At last being tired, he went to say that the grapes were sour.


h) He took a run and jumped to reach the bunch of grapes but could not reach it.


i) He searched for food everywhere, but he did not get any food.


j) There were ripe grapes hanging up on the vine.


Answer: c+f+h+d+a+g+b+e


5. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dinajpur Board-2023]

a) They dug the hole, killed the snake, and took the necklace.


b) The crow at last thought of a plan to get rid of its enemy.


c) It stole an expensive necklace of the princess from the royal palace and dropped it into the snake’s hole after scatting a few rubies here and there.


d) A snake lived in a hole at the foot of a tree.


e) The king became very angry at the loss and sent out men to look for the necklace.


f) High up on its branches was the nest of a crow.


g) In this way, the snake ate up three of the chicks.


h) I the course of time, they noticed the scattered rubies near the hole.


i) The crow had four young chicks in its nest.


j) Whenever the crow would leave the nest to bring food for its chicks, the snake would climb up and eat one.


Answer: i+e+b+j+h+c+f+d



6. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Jashore Board-2023]

a) Then he invited applications.


b) The applications were asked to meet the Sultan one by one.


c) Long ago, there lived a Sultan in a country.


d) Then the sultan found the desired man.


e) He wanted to appoint in honest man as his six collectors.


f) A number of people applied for the job.


g) All the applicants blushed and refused except one.


h) So, he asked for the wise counsellors’ advice.


i) When they arrived, the sultan asked them to dance.


j) They came through a passage where gold coins were kept.



Answer: c+i+g+j+a+e+d+b+h+f



7. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Chattogram Board-2023]


a) He asked him where God is.


b) He praised him highly.


c) Once, a lad went to a famous teacher.


d) The teacher thought highly of the boy’s understanding.


e) The lad replied that he would answer if he would tell where he is not.


f) The boy devoted himself to earning knowledge.


g) He bagged to instruct him in the arts and science.


h) He agreed to teach the lad.


i) He expressed his desire to acquire knowledge.


j) The teacher wished to find out the ability of the boy.


Answer: d+f+h+i+j+c+a+f+b



8. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Sylhet Board-2023]

a) The grapes were too high for him to reach.


b) One day, he was very hungry.


c) Again and again he jumped.


d) At last, he entered into a vineyard.


e) Once upon a time, there lived a fox in a forest.


f) At last being tired, he went away saying that grapes but could not reach it.


g) But each time, he failed to reach the grapes.


h) He took a run and jumped to reach the bunch of grapes but could not reach it.


i) He searched for food everywhere, but he did not get any food.


j) There were ripe grapes hanging up on the vine.


Answer: e+b+i+d+j+a+h+c+g+f



9. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Barishal Board-2023]

a) As a result, he studied under a great thinker Plato.


b) He also wrote books on Biology, Literature, Economics and Comparative Politics.


c) Plato taught Aristotle according to his own way.


d) Aristotle was born in Greece.


e) His father wanted him to be a physician, but he never cherished to be so.


f) Later on, Aristotle took the pen to write on topics suitable for human civilization.


g) He is called the father of Biology because of his creativity.


h) “Politics’’ is one of his famous books which expose fullest development of his wisdom.


i) He wanted to be a free thinker.


j) He was the son of a royal physician.


Answer: d+j+e+i+a+c+f+h+b+g


HSC Board Questions - 2022

1. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Jashore Board -2022]

(a) MRT Line-6 is the first line to be approved from Uttara to Motijheel covering a length of 20 km.

(b) This project is being developed by the Dhaka Mass Transit Company.

(c) Moreover, this Metro Rail Project will have 16 elevated stations in total.

(d) Indeed, the initiative will uplift the traffic system to an internationally advanced level.

(e) It is projected to serve 60,000 passengers per hour.

(f) The Dhaka Metro Rail Project' is a wise and far-sighted initiative by the current government.

(g) It will also reduce the existing traffic jams to a great extent.

(h) A total of five lines. MRT 1. 2. 4. 5, and 6 have been proposed for this project.

Answer: f + b + h + a + c + e + g + d. Or, f + b + e + g + h + a +  c + d.

2. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Cumilla Board -2022]

(a) In 1994, Mandela was elected as the first black president of Africa.

(b) After passing nearly three decades, he was freed.

(c) Nelson Mandela, the black leader understood the fact.

(d) Finally, he left his public life in 2004 and worldly life in 2013.

(e) While domination in South Africa was a very inhuman practice.

(f) So, he was arrested and sent behind the prison bar.

(g) He raised his voice against the cruelties of apartheid.

(h) The white African leader F.W. de Klerk

Answer: e+c+ g+ f+ b+h+a+d. Or, e + c + g + f + h + b + a + d.

3. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Chattogram Board -2022]

(a) He wrote a lot of poems, songs-gazals, short stories, poems, novels, etc.

(b) He lost his father at the age of eight and at the age of eleven he showed his poetic genius.

(c) At the age of nineteen, he joined the Army as an ordinary soldier to the fight in the First World War.

(d) On his return from the battlefield, he gave up the sword for the pen.

(e) It was tragic that he had been suffering from a fatal disease since 1942 and remained paralysed for the rest of his life.

(f) In 1924 he married Promila in Kolkata.

(g) Bangladesh became independent in 1971 and he was brought to Bangladesh from Kolkata in 1972.

(h) Kazi Nazrul Islam was born in 1899 in the district of Burdwan in West Bengal.

Answer: h + b + c + d + a + f + e + g. 

4. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Sylhet Board -2022]

(a) Due to this drastic change, people cannot decide what appropriately to do to fight this danger.

(b) We are witnessing a serious education crisis that was once beyond imagination.

(c) Because of the inconceivable Covid-19 disaster, the entire world is passing a very difficult time.

(d) They also find difficulties keeping pace with this change.

(e) This disaster has changed the world scenario drastically.

(f) The hope is that with the problems, some prospects are also appearing.

(g) Our education sector is undergoing the same critical condition.

(h) However, there is a ray of hope.

Answer: c + e + a + d + g + b + h + f.

5. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Barishal Board -2022]

(a) Haji Mohsin took him to another room and opened a box.

(b) Haji Mohsin woke up and caught hold of the thief.

(c) The box was full of gold and money.

(d) He took pity with the poor man.

(e) He was famous for his kindness.

(f) Haji Mohsin helped the poor and the helpless people with food and clothes.

(g) A thief entered into his bedroom one night.

(h) The man said, "Sir, I am very poor, I have no food in my house."

Answer: f + e + g + b + h + d + a + c.


6. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dinajpur Board -2022]

(a) He died on August 29, 1976 and was buried in the compound of Dhaka University.

(b) He wrote a lot of poems, songs, ghazals, short stories, novels, etc.

(c) He lost his father at the age of eight and at the age of eleven he showed his poetic genius.

(d) At the age of nineteen, he joined the army as an ordinary soldier but after the First World War, he gave up the sword for the pen.

(e) It was tragic that he had been suffering from a cruel disease since 1942 and remained paralyzed for the rest of his life.

(f) Bangladesh became independent in 1971 and he was brought to Bangladesh from Kolkata in 1972.

(g) Kazi Nazrul Islam was born in 1899 in the district of Burdwan in West Bengal.

(h) Then he was declared our national poet by the government of Bangladesh.

Answer: g + c + d + b + e + f + h + a. Or, g + c + b + d + e + f + h + a.


HSC Board Questions - 2019


1. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dhaka Board-2019]

(i) All the servants were called and interrogated.

(ii) In order to find out the thief, the judge chalked out an intelligent plan.

(iii) Once a gold necklace was lost from a rich man's house.

(iv) The servants were summoned to the court but they denied having stolen the necklace.

(v) When the servants came to the court the next day, the thief had already cut off an inch of his stick.

(vi) But nobody confessed their guilt.

(vii) So the owner of the house lodged a complaint in the court.

(viii) The judge found one of the sticks shorter than the others and in this way he could easily catch the thief.

(ix) Naturally it was suspected that one of the servants had stolen the necklace.

(x) He gave each of the suspects a stick of equal length and said that one of the sticks would increase by an inch the next day.


Answer: (iii)→(ix)→(i)→(vi)→(vii)→(iv)→(ii)→(x)→ (v)→(viii)


2. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Rajshahi Board-2019]

(a) He showed extraordinary credit in every examination of the school.

(b) He has made great contribution to the scientific research of Bangladesh.

(c) Dr.Kudrat-e-Khuda was born on 8th May at village Maragra in the district of Birbhum in West Bengal in 1900 AD.

(d) In 1925, getting star marks he passed M.Sc in Chemistry from Kolkata Varsity.

(e) He died on 3rd November in 1977. His father Hazrat Shah Abdul Mukit was a pious man.

(f) In 1929, he passed D.Sc. from Imperial College in England.

(h) At the age of six, he was admitted into a Furkania Madrasa and then he was admitted into an English School.

(i) He made a great plan to give the new structure of education system.

(j) In 1953, he was appointed Chairman of Secondary Education Board.


Answer: c→f→h→a→d→g→j→ i→b→e 

3. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Cumilla Board-2019, Dinajpur Board-2022]

(i) He died on August 29, 1976 and was buried in the compound of Dhaka University.

(ii) He wrote a lot of poems, songs, gazals, short stories, novels, etc.

(iii) He lost his father at the age of eight and at the age of eleven he showed his poetic genius. (iv) At the age of nineteen, he joined the Army as an ordinary soldier to fight in the First World War.

(v) On his return from the battlefield, he gave up the sword for the pen.

(vi) It was tragic that he had been suffering from a cruel disease since 1942 and remained paralyzed for the rest of his life.

(vii) In 1924, he married Promila in Kolkata.

(viii) Bangladesh became independent in 1971 and he was brought to Bangladesh from Kolkata in 1972.

(ix) Kazi Nazrul Islam was born in 1899 in the district of Burdwan in West Bengal.

(x) Then he was declared our national poet by the Government of Bangladesh.


Answer: (ix)→(iii)→(iv)→(v)→(ii)→(vii)→(vi)→ (viii)→(x)→(i)

4. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Jashore Board-2019; Sylhet Board-2013; Rajshahi Board-2012; Dinajpur Board-2012; Dhaka Board-2005]

(a) The king was fond of knowing his future from the astrologer.

(b) The king called him to the palace.

(c) At this, the king got furious and condemned him to death.

(d) A good astrologer visited the capital of the king.

(e) Once there was a king.

(f) With ready wit he said, "The stars declare that I'll die only a week before your death."

(g) But another thought crossed his mind before the astrologer was removed for execution.

(h) The king then asked, “How long would you like to live?”

(i) The astrologer told something very unpleasant.

(j) He then thought for a while some ways of escape.


Answer: e→a →d→b→i→c→g→h→ j→f

5. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Barishal Board -2019; Sylhet Board -2015]

(i) The last words of the speech are: “Government of the people, by the people, for the people shall not perish from the earth.”

(ii) Abraham Lincoln was the President of the United States of America.

(iii) On the 10th of November 1863, a railway train was carrying him to a place called Gettysburg.

(v) It is one of the finest and shortest speeches in English language.

(vi) He was going there to speak at a meeting.

(vi) On the envelope, it was what he was going to say at the meeting.

(vi) These words tell us what the best possible way of ruling a country is.

(vii) He was not writing on paper but on the back of an envelope.

(ix) In the train, he was busy with writing something.

(x) In fact, the speech on the envelope is now famous as “Gettysburg Address.”

Answer: ii + iii + v + ix + viii + vi + x + iv + i + vii

6. Rearrange them in proper sequence. [Sylhet Board -2019; Chattogram Board -2016]

(i) One day, he was very hungry.

(ii) The grapes were too high for him to reach.

(iii) Again and again he jumped.

(iv) At last, he entered into a vineyard.

(v) Once upon a time, there lived a fox in a forest.

(vi) But each time, he failed to reach the grapes.

(vii) At last being tired, he went away saying that the grapes were sour.

(viii) He took a run and jumped to reach the bunch of grapes but could not reach it.

(ix) He searched food everywhere but he did not get any food.

(x) There were ripe grapes hanging up on the vine.

Answer: v + i + ix + iv + x + viii + ii + iii + vi + vii.


HSC Board Questions - 2018


1. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [HSC Exam-2018 (Ka Set); Barishal Board-2014; Cumilla Board-2013]

a) In 1880, Rabindranath was called back to India.

b) He was awarded the Nobel Prize in 1913 for Gitanjali.

c) He returned home without any qualification of distinction.

d) He wrote Gitanjali, a collection of Bengali songs of superior quality.

e) Rabindranath Tagore was born in 1861 into a respectable family at Jorasanko in Kolkata.

f) At the age of seventeen, in 1878, he reached London to attend school.

g) He went to school early and wrote his first verse at the age of eight.

h) The experience had a lasting effect on his later life.

i) However, he never gave up his habit of writing poetry.

j) He gathered much experience from his stay in London.


Answer: e→g→f→j →h→a→ c→i→d→b

2. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [HSC Exam-2018(Kha Set); Dinajpur Board-2016; Cumilla Board -2011; Dhaka Board-2004]

a) They were aliens in their own country and were subjected to all sorts of indignities. 

b) The blacks were treated cruelly.

c) The great leader vowed to put an end to the inhuman practice.

d) They were denied all basic human rights.

e) Even dogs received much better treatment than the blacks.

f) Eventually, the great leader realized the goal of liberating his own people.

g) He was thrown behind the prison bar.

h) Nelson Mandela was the greatest leader of South Africa.

i) But the oppressive rulers could not break the spirit.

j) In fact, he was one of the greatest leaders of the world who struggled against apartheid throughout his whole life.


Answer: h→j→b→d→a→e→c→g→i→f


HSC Board Questions - 2017

1. Rearrange the sentences to make a coherent order: [Dhaka Board-2017; Barishal Board-2017, Rajshahi Board-2022]

a) Then he invited applicants.

b) The applicants were asked to meet the Sultan one by one.

c) Long ago, there lived a Sultan in a country.

d) Then he found the desired man.

e) He wanted to appoint an honest man as his tax collector.

f) A number of people applied for the job.

g) All the applicants blushed and refused to accept one.

h) So, he asked for the wise counsellor’s advice.

i) When they all arrived, Sultan asked them to dance.

j) They came through a passage where gold coins were kept.


Answer: c→e→h→a→f→b→j→i→g→d

2. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Rajshahi Board 2017]

a) As a result, he studied under a great thinker Plato.

b) He also wrote books on Biography, Literature, Economics, and Comparative politics.

c) Plato taught Aristotle according to his own way.

d) Aristotle was born in Greece.

e) His father wanted him to be a physician but he never cherished to be so.

f) Later on, Aristotle took the pen to write on topics suitable for human civilization.

g) He is called the father of Biology because of his creativity.

h) ‘Politics’ is one of his famous books which expose the fullest development of his wisdom.

i) He was the son of a royal physician.

j) He wanted to be a free thinker.


Answer: d→i→e→j→a→c→f→h→b→g

3. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Cumilla Board 2017, Mymensingh Board-2022]

a) As Bagerhat is near the Bay of Bengal, the water is usually saline.

b) Khan Jahan Ali was a philanthropic man.

c) He, therefore, excavated many tanks to provide fresh water to the people.

d) He came to Bagerhat to preach Islam and to promote the plight of common people.

e) He found Bagerhat beset with many problems. f) His memory will never be sunk into oblivion. g) Thus he redressed the problem of drinking water.

h) The scarcity of drinking water is one of them. i) The people of Bagerhat remember him with respect.

j) Gora Dighi is one of them.


Answer: b→d→e→h→a→c→j→g→f→i

4. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Jashore Board 2017]

a) He asked him where God was.

b) He praised him highly.

c) Once a lad went to a famous teacher.

d) The teacher thought highly of the boy’s understanding.

e) The lad replied that he would answer if he would tell where he is not.

f) The boy devoted himself to earning knowledge.

g) He begged to instruct him in the arts and sciences.

h) He agreed to teach the lad.

i) He had expressed his desire to acquire knowledge.

j) The teacher wished to find out the ability of the boy.


Answer: c→i→g→j→a→e→d→b→h


5. The sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Sylhet Board 2017]

a) One prize is awarded in each field.

b) The prize is instituted by a man who was the inventor of the science of destruction.

c) Nobel prize is the world’s most important prize.

d) He is Alfred Bernard Nobel.

e) Though he is a citizen of Sweden, he was educated in Russia.

f) Nobel prizes are awarded everyone for outstanding achievements in the field of science, literature and for performing world’s peace.

g) The prize is given to persons with the most outstanding contribution.

h) If there are more than one recipient of the prize in one field, the prize money is equally distributed among all the winners.

i) Economics was added in the list in 1969 for the first time.

j) He was born in Stockholm on 21st October 1833 and he died on 10th December 1896. 


Answer: c→b→d→j→e→f→i→g→a→h

6. The following sentences are jumbled. Rearrange them in a proper sequence. [Chattogram Board 2017]

a)  He was one of the most renowned linguists of Bangladesh.

b) He died in 1969 and we remember him with respect.

c) He was second to none in Bengali Language and literature.

d) Dr. Mohammad Shahidullah was born in 24 Pogona, West Bengal in 1885.

e) He joined Jessore Zilla School in 1910.

f) He passed the entrance and FA exam, in 1904 and 1906.

g) He received some awards and contributed much to Bengali Literature.

h) He passed Hons and M. A. in 1910 and 1912.i) He joined Dhaka University as a lecturer of Bengali in 1921.

j) He got his Ph.D. in 1928.


Answer: d→a→f→e→h→i→j→c→g→b

7. Rearrange the following sentences to make a coherent order: [Dinajpur Board 2017]

a) “Please let me go to my country.”

b) An English boy was making a small boat.

c) “I shall cross the sea and go to my country by this boat.”

d) He made all arrangements to send him to his country.

e) Suddenly he noticed a wonderful thing.

f) Napoleon was charmed by the words of the small boy.

g) “I haven’t seen my mother for a long time.”

h) The boy said, “My country is on the other side of the sea.”

i) One day Napoleon, the king of France, was walking along the seashore.

j) The boy was brought before him and he asked him what he would do with such a small boat. 


Answer: i→e→b→j→h→c→g→a→f→d


HSC Board Questions - 2016

1. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Dhaka Board -2016]

(i) He used to tell interesting stories to the people of the village.

(ii) He never spoke the rest of his life.

(iii) His name was Nambi.

(iv) He lived in a temple at the edge of the village and passed his time under the banyan tree in front of the temple.

(v) Before telling a story, he used to light a lamp in front of the tree.

(vi) There was a remote village named Somal. (vii) One day, he could not continue his story. (viii) After a few days, he called all the villagers and told them something.

(ix) He was so ignorant that he could not tell his age, but he could make up stories.

(x) The villagers were enchanted by a man.

Answer: vi + x + iii + iv + ix + i + v + vii + viii + ii.

2. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Rajshahi Board- 2016]

(i) He did not find any safe place to keep the bag and could not think where to keep the money.

(ii) He gradually realised that he had money, but no peace of mind.

(iii) He dug a hole in his hut and kept the money there.

(iv) So, he could not devote himself to his work.

(v) The farmer was surprised and said to himself, “One thousand rupee is a lot of money.”

(vi) Now, a thought took hold of the farmer that his money could be stolen any time.

(vii) He said to him, “Look my friend! I have brought one thousand rupees for you. Keep this money and remove your distress.”

(viii) The rich man went to the farmer with one thousand rupees in a bag.

(ix) He took the bag of money from the rich man and thanked him.

(x) This thought kept him awake and his sleep fled away at night.

Answer: viii + vii + v + ix + i + iii + vi + x + iv + ii. 

3. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Cumilla Board -2016, 2004; Barishal Board-2010]

(i) The crow tried to turn the jar over the over again but failed.

(ii) At last he found a jar in a garden.

(iii) As he was leaving the jar in despair, he noticed a heap of pebbles nearby.

(iv) There was some water in the jar, but it was at the bottom and out of his reach.

(v) He flew from one place to another in search of water.

(vi) He took some pebbles and started dropping them into the jar.

(vii) Then he hit upon a plan.

(viii) A crow was very thirsty and wanted to drink water.

(ix) When the water came to the mouth of the jar the crow drank his full.

(x) As each pebble went down, the water in the jar rose up little by little.

Answer: viii + v + ii + iv + i + iii + vii + vi + x + ix.

4. Rearrange the following sentences to make a coherent order. [Sylhet Board -2016]

(i) The master was very amused.

(ii) One of the ducks was standing on one leg and had the other leg a car atat folded inside, but the master was not to be fooled.

(iii) The master looked at the cook and said there was no such thing as one-legged duck.

(iv) The master clapped his hands loudly, and the duck put down its other leg and ran off.

(v) The master became very annoyed as the cook told him that the duck had one leg only.

(vi) The roast looked delicious and the cook ate one of the legs of the duck.

(vii) At that moment, the cook looked out of the window.