top of page

Rules

Basic

Advanced

Worksheets

Beginner (1)

Elementary (2) (PECE)

Pre-intermediate (3) (JSC)

Intermediate (4) (SSC)

Upper-intermediate (5( (HSC)

Advanced (6)(University)

.

Rules of Changing Voice

Helvetica Light is an easy-to-read font, with tall and narrow letters, that works well on almost every site.

                                                Voice Change Worksheet-5.0

Change the voice of the following sentences:


1.     The town was destroyed by an earthquake.


2.    The letters were being delivered by the postman.


3.    My father gave me a book.


4.    They laugh at us


5.    They promised Mary a new doll for her birthday.
 

6.    The doctor had ordered me a new diet.


7.    He was allowed five minutes to get ready.


8.     I was told the latest news by a friend his morning.

 

9.    The pupils have never been taught to do that exercise.


10.    The soldiers were told to report to the captain.


11.    They have made John manager of the farm.


12.    The owner himself showed them the house.


13.    They were carrying the injured to the hospital.

14.    English is spoken all over the world.


15.    Who has broken the window pane ?


16.    He was laughed at by all.

17.    His behaviour vexed me some times.


18.    The Mayor's speech was loudly cheered.


19.    Why did no one inform me of the changes of plan ?


20.    The entire block is being demolished.


21.    Mr.John teaches us English.


22.    He will be made king by people.

23.    Let the bill be paid today.


24.    The Mayor's speech was loudly cheered.


25.    Keep the book on the table.

26.    She is writing a letter.


27.    He will be forgotten in a few years.


28.    The clown is being laughed at.


29.    Shut the door.

30.    Who wrote the Ramayana ?

31.    The players are being trained by the coach.


32.    The poem has been written by Partha.

33.    I was annoyed at his conduct.


34.    Rahul is flying a kite.

35.    Who has broken the glass ?


36.    Let the game be finished.


37.    The man was pelted with stones.

38.    I shall never forget you.

39.    Post the letter immediately.

40.    Who wrote the Gitanjali ?


41.    My bicycle has been stolen.

42.    He is expected soon.


43.    He likes tea.


44.    Please give me some more time.


45.    The students were told to leave the room.

46.    Guwahati is called the gateway to North east.


47.    They laughed at us.


48.    My umbrella has been broken.


49.    The thief has been beaten up by the mob.


50.    She bought the baby a doll.


51.    They were refused their admission.


52.    The leader was welcomed by the people.


53.    My watch has been stolen.


54.    She handed me the letter.

55.    They laughed at us.


56.    The stranger made an attempt to break into the house.


57.    The students were told to leave the room.


58.    Have they done the work ?


59.    Football is played everywhere.


60.    Do the work immediately.


61.    Who opened the door ?


62.    I have lost the book.plll


63.    The coach is training the players.


64.    A Japanese firm makes these television sets.


65.    An earthquake destroyed the town.


66.    Whom did you laugh at ?

67.    He was taught this in his boyhood.


68.    Shut the window.


69.    Drive the car slowly.


70.    I am writing a letter now.


71.    We should not encourage indiscipline.


72.    Who wrote the Ramayana ?


73.    Promise should be kept.


74.    A: The nurse is looking after this little girl


75.    A: The glass has not been broken by anybody


76.    A: What causes an earthquake ?


77.    A: The ground has to be cleared by us


78.     A: The Governor gave him a reward.


79.     Active: Hari will write a letter.


80.    Active: Who teaches you English ?
     

81.    Active: Sugar sells by kilogram.
   

82.    Active: Mohan learns English.

83.    Active: I am cooking my lunch.
   

84.    Active: We have booked our tickets.
   

85.    Active: Someone has stolen my pen.


86.    Active: Why did they beat you ?

87.     Active: He drew a picture.


88.    Active: John was driving a car.


89.    Active: Do it at once.


90.    Active: Sit down


91.    Active: He may sing a song.


92.    Active: We are to do this job.


93.    Active: We should do our work.

94.     Active: I expected you to do it.

95.    Active: Never tell a lie.
       

96.    Passive: The crop had not been sown by the farmer.


97.    Active: The mob was stoning the thief.
       

98.    Active: Our guests missed the train.


99.    Active: His words have annoyed her.

100.    Active: I pleased my teacher.
       

101.    Active: They have built a big house.
       

102.     Active: I shall do it.


103.     Active: One should keep one's promise.


104.    Active: Did you waste money ?


105.    Active: What have you done ?


106.    Active: They elected him President.


107.    Active: They requested me to dance.


108.    Active: Does he carry a bag ?
       

109.    Active: Why are you making a noise ?


110.    Active: Were they playing chess ?


111.    Active: Had you kept your promise ?


112.    Active: The pilot flew a plane.


113.    Active: We know a man by his deeds.


114.    Active: Who will have done this job ?
   

115.    Active: Who will pay your fine ?
       

 

        Voice Worksheet 4.0 (Board Questions)
1.    Everyone praised her. (Passive)Dhaka Board – 2020
Ans: She was praised by everyone.
2.    At present, it is called a challenge to fight against it. (Active) Rajshahi Board – 2020
Ans: At present, we/people call it a challenge to fight against it.
3.      They are concerned at the outer show of things and beings. (Active) Jashore Board – 2020
Ans: The outer show of things and beings concerns them.

4.     It is called the seed time of life. (Active)Barisal Board – 2020
Ans: We call it the seed time of life.
5.      Books introduce us to the domain of knowledge. (Passive) Dinajpur Board – 2020
Ans: We are introduced to the domain of knowledge by books.
6.     People should be motivated to read more and more books. (Active) Dinajpur Board – 2020
Ans: We should motivate people to read more and more books.
7.      It is played all over the world. (Active) Mymensingh Board – 2020
Ans: People play it all over the world.
8.     Our life is not measured by months or years. (Active) Dhaka Board – 2019
Ans: We do not measure our life by months or years.
9.    So, we should not waste time in vain. (Passive) Dhaka Board – 2019
Ans: So, time should not be wasted in vain by us.
10.    Computers are now-a-days being used in almost every sphere of life. (Active) Cumilla Board – 2019
Ans: Now-a-days computers are using in almost every sphere of life.
11.    It helps us a lot. (Passive) Cumilla Board – 2019
Ans: We are helped a lot by it.
12.    He loved the people cordially. (Passive) Chattogram Board – 2019
Ans: The people were loved cordially by him.
13.    People hate a corrupted man. (Passive) Jashore Board – 2016, Sylhet Board – 2019
Ans: A corrupted man is hated by people.
14.    A student can visit all the renowned libraries of the world without going there. (Passive)Barisal Board – 2019
Ans: All the renowned libraries of the world can be visited by a student without going there.
15.    He is respected by all. (Active) Rajshahi Board – 2019
Ans: Everybody respects him.
16.    Now, it is being used all over the world. (Make it and active voice) Dinajpur Board – 2019
Ans: Now, people are using it all over the world.
17.    A terrorist is hated by people. (Active) Jashore Board – 2019
Ans: People hate a terrorist. 
18.    They should be brought to book. (Active) Jashore Board – 2019
Ans: The authority should bring them to book.
19.    The province of a powerful prince was, once attacked by young Taimur. (Passive)
Ans: Once young Taimur attacked the province of a powerful prince.
20.    The army killed Taimur’s all soldiers. (Passive) All Board – 2018
Ans: Taimur’s all soldiers were killed by the army.
21.    Any answer in the exam should not be elaborated. (Active) Jashore Board – 2017
Ans: Student should not elaborate any answer in the exam.
22.    The examinee should not waste time doing it. (Passive) Jashore Board – 2017
Ans: By doing it, time should not be wasted by the examinee.
23.     The government has taken some steps to improve their condition. (Passive)  Dinajpur Board – 2017
Ans: Some steps have been taken to improve their condition by the government. 
24.     I accepted the invitation (Passive) Rajshahi Board – 2017, Chattogram Board – 2015
Ans: The invitation was accepted by me. 
25.    It is called the pleasure seekers’ paradise. (Active) Rajshahi Board – 2017, Chattogram Board - 2015
      Ans: People call it the pleasure seekers’ paradise.
26.    Do you know it? (Passive) Chattogram Board – 2016
Ans: Is it known to you?
27.    Hard work is needed for success, (Active) Chattogram Board – 2016
Ans: We need hard work for success. 
28.    The light of prosperity can be seen by a hard working person. (Active) Chattogram Board – 2017
Ans: A hard working person can see the light of prosperity.
29.    We should remember that industry is the key to success. (Passive) Chattogram Board – 2017
Ans: That industry is the key to success should be remembered by us.
Or, It should be remembered by us that industry is the key to success.
30.    They waste their valuable time idly. (Use passive voice) Sylhet Board – 2015
Ans: Their valuable time is wasted idly by them.
31.    They are treated badly even their family members. (Use active voice) Sylhet Board – 2015
Ans: Even their family members treat them badly.
32.    He did not misuse this wealth. (Use passive voice) Jashore Board – 2015, Cumilla Board – 2017, Sylhet Board – 2020
Ans: This wealth was not misused by him.
33.    He is called the friend of humanity. (Use active voice) Jashore Board – 2015, Cumilla Board – 2017, Sylhet Board – 2020
Ans: People call him the friend of humanity.
34.    Books introduce us to the realm of knowledge. (Use passive voice) Sylhet Board – 2017
Ans: We are introduced to the realm of knowledge by books. 
35.    She is respected by everybody. (Make it active) Dhaka Board – 2017
Ans: Everybody respects her.
36.    He sold them in the neighboring market. (Passive) Barishal Board – 2017
Ans: They were sold in the neighbouring market by him.
37.    All the students respect him very much. (Passive) Cumilla Board – 2016
Ans: He is very much respected by all the students.
38.    The readers called for a new edition of his famous book “The Lyrical Ballads” in 1800 (Passive)
Dinajpur Board – 2016
Ans: A new edition of his famous book “The Lyrical Ballads” was called for by the readers in 1800
39.    Every year natural disasters visits us. (Make passive voice)Barishal Board – 2016
Ans: Every year we are visited by natural disasters.
40.    Crops are damaged by this flood. (Make active voice)  Barishal Board – 2016
Ans: This flood damages crops.
41.    He was recognized by his teachers as a precious child. (Make it an active voice)Dinajpur Board – 2015
Ans: His teachers recognized him as a precious child.
42.    Ruplal made a nice little hut for himself in the jungle. (Use passive voice) Sylhet Board – 2016
Ans: A nice little hut was made by Rulal for himself in the jungle.
43.    Books introduce us to the realm of knowledge. (Use passive voice) Dhaka Board – 2016
Ans: We are introduced to the realm of knowledge by books.
44.    More and more books should be read. (Use active voice) Dhaka Board – 2016
Ans: One should read more and more books.
45.    He did not find any way. (Make it a passive voice) Rajshahi Board – 2016
Ans: No way was found by him.
46.    The bear smelt his ears, nose and face. (Use passive voice) Rajshahi Board – 2016
Ans:  His ears, nose and face were smelt by the bear.
47.    Health can be improved by regular physical exercise and a balanced diet. (Use active voice)Cumilla Board – 2020, 2015
Ans: One can improve one’s health by regular exercise and a balanced diet.
Or, Regular physical exercise and a balanced diet can improve health.
48.    Everybody should know it that malnutrition cause’s weakness. (Use passive voice) Cumilla Board – 2020, 2015
Ans: It should be known to everybody that malnutrition cause’s weakness.
49.     It was not invented overnight. (Make active voice)Dhaka Board – 2015
Ans: Scientists did not invent it overnight.
50.    Television should telecast educative programmes. (Make Passive voice) Dhaka Board – 2015
Ans: Educative programmes should be telecast by television.
51.    The thief was caught. (Active) Barishal Board – 2015
Ans: People caught the thief.
52.    He gave the thief some food and money. (Passive) Barishal Board – 2015
Ans: The thief was given some food and money by him.
53.    Flowers are used on different occasions. (Active) Rajshahi Board – 2015
Ans: People use flowers on different occasions.
54.    We present flower to our nearest and dearest persons. (Passive) Rajshahi Board – 2015
Ans: Flower is presented to our nearest and dearest persons by us.
55.    They waste their valuable time idly. (Passive) Sylhet Board – 2015
Ans: Their valuable time is wasted idly by them.
56.    They are treated badly even by their family members. (Active) Sylhet Board – 2015
Ans: Even their family members treat them badly.
57.    He sold them in the neighbouring market. (Passive) Sylhet Board – 2015
Ans: They were sold in the neighbouring market by him.

 

© Copyright©©
© Copyright
bottom of page