top of page

Suffix Prefix Practice for SSC Examination 4.0 - Board Questions-2025 with Answer / Prefixes and Suffixes of All Board Questions 2025 with Answers / Important Suffixes and Prefixes for SSC Examination

📚 All Questions (Suffixes & Prefixes)



1.Dhaka Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or both with the root words given in the parenthesis:

We should bear in mind that habit is the second nature of human being. If anyone becomes (a) ___ (custom) to good manners he can’t (b) ___ (behave) with anyone.  So, moral (c) ___ (educate) is important. From the early part of life, (d) ___ (child) must be taught the (e) ___ (differ) between right and wrong and trained to follow what is right and what is wrong. Here ___ (f) (train) means the good ___ (g) (form) of habit on right lines. It is every parent’s ___ (h) (responsible) to teach their children moral lessons at home. They must also have to (i) ___ (sure) that their children do not mix with any bad company. The moral (j) ___ (teach) at an early age will help them become good citizens in future.



2.Rajshahi Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffix, prefixes or both:

There are (a) ---- (vary) forms of physical exercise. But every form is not (b) ---- (suit) for all.  Walking is good for all. In the morning, fresh air is (c) --- (avail).  So it is (d) ---- (benefit) to health. It is also very (e) ---- (please) and (f) (enjoy).  It also (g) ---- (freshes) our mind. The (h) ---- (nature) beauty (i) ---- (which) us. We become (j) ---- (health) and wealthy.



3.Dinajpur Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or both with the root words given in the parentheses:

The (a) —(ward)— beauty of a man is not his real beauty.  His (b) —(ward)— beauty makes him a true man. Everyman has certain (c) —(born)— qualities whereby he can become a useful man and thus a (d) —(celebrate)— person. So, we may say that (e) —(in)— values are more (f) —(import)— than outer one. But, it is very sad that we remain (g) —(care)— about mental development. We always (h) —(main)— busy with how to (i) —(rich)— our outer show which is really (j) —(value)—.



4.Sylhet Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or both with the root words given in the parentheses:

Smart Bangladesh is a new term. It refers to the vision of (a) —(make)— Bangladesh technologically advanced and digitally (b) —(empower)— nation. The (c) —(govern)— has changed the name of (d) —(digit)— Bangladesh to smart Bangladesh. Smart Bangladesh means making smart citizens, society, economy and smart government. Activities in (e) —(educate)— health, agriculture and financial sector will be (f) —(transform)— into smart system. In smart Bangladesh, everything will be done (g) —(technology)— and also the urban (h) —(admin)— will be directed by the computer and internet. A smart village will be a rural community where local citizens can connect with the (i) —(globe)— market through the use of digital technology and open innovative platforms. Smart Bangladesh is not just a vision but a reality that (j) —(rapid)— taking shape and marching ahead.



5.Jashore Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

(a) ___ (kind) is a divine virtue. So we should not be (b) ___ (kind) to the people in distress and even to the (c) ___ (low) animals. Some naughty boys (d) ___ (joy) beating the lower animals like dogs and cats.  This is an (e) ___ (rational) behaviour. They are (f) ___ (harm). They are dumb (g) ___ (create). Some animals are very (h) ___ (faith) and they feel no (i) ___ (hesitate) to risk their lives for our (j) ____ (protect).



6.Barishal Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

(a) ______ (persevere) is needed to be (b) ______ (success) in life. Those who are not persevere in life, become (c) ______ (success) in their mission and only blame their lot for their (d) ______ (fortune).  (e) ______ (persevere) people do not fail. (f) ______ (sincere) is another important virtue which (g) ______ (able) a person to accomplish a job (h) ______ (fruit). Student life is the (i) ______ (form) period of man’s life. One should not (j) ______ (use) this period of life.



7.Chattogram Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Our national (a) --- (memory) symbolizes the nation’s respect for the martyrs of the (b) --- (liberate) war. It is an (c) ---- (achieve) which is (d) ---- (measure). Our (e) ---- (free) fighters showed their unique (f) ---- (hero) in the war against the well armed soldiers of Pakistan.  The Pakistani soldiers killed our people (g) ---- (mercy). They continued atrocities in (h) ---- (associate) with the local (i) ---- (collaborate).  (j) ---- (ever), they were defeated in the end.



8.Cumilla Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Malnutrition is a great problem in our society. It is because our common people are very often (a) ______ (aware) of the food value. They don't know which foods are (b) ______ (nutrition) and which foods are not.  They only prefer costly and (c) ______ (taste) food. For this reason, many of them suffer from (d) ______ (very) health problems. Many of the parents let their (e) ______ (child) eat excessive fast food. As a result, children get (f) ______ (bulk) and lead an (g) ______ (health) life. Though some people spend much money for food, they hardly understand the (h) ______ (important) of a balanced diet and for eating (i) ______ (proper) diet their children suffer from the (j) ______ (deficient) of vitamins, minerals or other elements of foods and for this reason, they cannot enjoy a healthy life.



9.Mymensingh Board 2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Junk foods usually comprise of high (a) ______ (caloric). These (b) ______ (artificial) made foods look (c) ______ (charm) and appetizing. These foods are (d) ______ (prepare) commercially (e) ______ (ignore) the nutritive value. Frequent (f) ______ (take) of these foods leads to obesity. Obesity (g) ______ (lead) to fatty material (h) ______ (build) up in arteries.  The (i) ______ (damage) arteries increase the risk of heart attack. Moreover, (j) ______ (eat) junk foods damages the brain.



📝 Questions with Answers (Suffixes & Prefixes)



1.Dhaka Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or the both with the root words given in the parenthesis:

We should bear in mind that habit is the second nature of human being. If anyone becomes (a) ___ (custom) to good manners he can’t (b) ___ (behave) with anyone.  So, moral (c) ___ (educate) is important. From the early part of life, (d) ___ (child) must be taught the (e) ___ (differ) between right and wrong and trained to follow what is right and what is wrong. Here ___ (f) (train) means the good ___ (g) (form) of habit on right lines. It is every parent’s ___ (h) (responsible) to teach their children moral lessons at home. They must also have to (i) ___ (sure) that their children do not mix with any bad company. The moral (j) ___ (teach) at an early age will help them become good citizens in future.


Answer:

  • (a) accustomed


  • (b) misbehave


  • (c) education


  • (d) children


  • (e) difference


  • (f) training


  • (g) formation


  • (h) responsibility


  • (i) ensure


  • (j) teachings



2.Rajshahi Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffix, prefixes or both:

There are (a) ---- (vary) forms of physical exercise. But every form is not (b) ---- (suit) for all.  Walking is good for all. In the morning, fresh air is (c) --- (avail).  So it is (d) ---- (benefit) to health. It is also very (e) ---- (please) and (f) (enjoy).  It also (g) ---- (freshes) our mind. The (h) ---- (nature) beauty (i) ---- (which) us. We become (j) ---- (health) and wealthy.


Answer:

  • (a) various


  • (b) suitable


  • (c) available


  • (d) beneficial


  • (e) pleasing


  • (f) enjoyable


  • (g) refreshes


  • (h) natural


  • (i) bewitches


  • (j) healthy



3.Dinajpur Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or both with the root words given in the parentheses:

The (a) —(ward)— beauty of a man is not his real beauty.  His (b) —(ward)— beauty makes him a true man. Everyman has certain (c) —(born)— qualities whereby he can become a useful man and thus a (d) —(celebrate)— person. So, we may say that (e) —(in)— values are more (f) —(import)— than outer one. But, it is very sad that we remain (g) —(care)— about mental development. We always (h) —(main)— busy with how to (i) —(rich)— our outer show which is really (j) —(value)—.


Answer:

  • (a) outward


  • (b) inward


  • (c) inborn


  • (d) celebrated


  • (e) inner


  • (f) important


  • (g) careless


  • (h) remain


  • (i) enrich


  • (j) valueless



4.Sylhet Board-2025



Question 8: Complete the text adding suffixes, prefixes or both with the root words given in the parentheses:

Smart Bangladesh is a new term. It refers to the vision of (a) —(make)— Bangladesh technologically advanced and digitally (b) —(empower)— nation. The (c) —(govern)— has changed the name of (d) —(digit)— Bangladesh to smart Bangladesh. Smart Bangladesh means making smart citizens, society, economy and smart government. Activities in (e) —(educate)— health, agriculture and financial sector will be (f) —(transform)— into smart system. In smart Bangladesh, everything will be done (g) —(technology)— and also the urban (h) —(admin)— will be directed by the computer and internet. A smart village will be a rural community where local citizens can connect with the (i) —(globe)— market through the use of digital technology and open innovative platforms. Smart Bangladesh is not just a vision but a reality that (j) —(rapid)— taking shape and marching ahead.


Answer:

  • (a) Making


  • (b) empowered


  • (c) government


  • (d) digital


  • (e) education


  • (f) transformed


  • (g) technologically


  • (h) administration


  • (i) global


  • (j) rapidly



5.Jashore Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

(a) ___ (kind) is a divine virtue. So we should not be (b) ___ (kind) to the people in distress and even to the (c) ___ (low) animals. Some naughty boys (d) ___ (joy) beating the lower animals like dogs and cats.  This is an (e) ___ (rational) behaviour. They are (f) ___ (harm). They are dumb (g) ___ (create). Some animals are very (h) ___ (faith) and they feel no (i) ___ (hesitate) to risk their lives for our (j) ____ (protect).


Answer:

  • (a) Kindness


  • (b) unkind


  • (c) lowest


  • (d) enjoy


  • (e) irrational


  • (f) harmless


  • (g) creatures


  • (h) faithful


  • (i) hesitation


  • (j) protection



6.Barishal Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

(a) ______ (persevere) is needed to be (b) ______ (success) in life. Those who are not persevere in life, become (c) ______ (success) in their mission and only blame their lot for their (d) ______ (fortune).  (e) ______ (persevere) people do not fail. (f) ______ (sincere) is another important virtue which (g) ______ (able) a person to accomplish a job (h) ______ (fruit). Student life is the (i) ______ (form) period of man’s life. One should not (j) ______ (use) this period of life.


Answer:

  • (a) Perseverance


  • (b) successful


  • (c) unsuccessful


  • (d) misfortune


  • (e) Perseverant


  • (f) Sincerity


  • (g) enables


  • (h) fruitfully


  • (i) formative


  • (j) misuse



7.Chattogram Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Our national (a) --- (memory) symbolizes the nation’s respect for the martyrs of the (b) --- (liberate) war. It is an (c) ---- (achieve) which is (d) ---- (measure). Our (e) ---- (free) fighters showed their unique (f) ---- (hero) in the war against the well armed soldiers of Pakistan.  The Pakistani soldiers killed our people (g) ---- (mercy). They continued atrocities in (h) ---- (associate) with the local (i) ---- (collaborate).  (j) ---- (ever), they were defeated in the end.


Answer:

  • (a) memorial


  • (b) liberation


  • (c) achievement


  • (d) immeasurable


  • (e) freedom


  • (f) heroism


  • (g) mercilessly


  • (h) association


  • (i) collaborators


  • (j) However



8.Cumilla Board-2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Malnutrition is a great problem in our society. It is because our common people are very often (a) ______ (aware) of the food value. They don't know which foods are (b) ______ (nutrition) and which foods are not.  They only prefer costly and (c) ______ (taste) food. For this reason, many of them suffer from (d) ______ (very) health problems. Many of the parents let their (e) ______ (child) eat excessive fast food. As a result, children get (f) ______ (bulk) and lead an (g) ______ (health) life. Though some people spend much money for food, they hardly understand the (h) ______ (important) of a balanced diet and for eating (i) ______ (proper) diet their children suffer from the (j) ______ (deficient) of vitamins, minerals or other elements of foods and for this reason, they cannot enjoy a healthy life.


Answer:

  • (a) unaware


  • (b) nutritious


  • (c) tasty


  • (d) various


  • (e) children


  • (f) bulky


  • (g) unhealthy


  • (h) importance


  • (i) improper


  • (j) deficiency



9.Mymensingh Board 2025



Question 8: Add suffixes/prefixes to root words:

Junk foods usually comprise of high (a) ______ (caloric). These (b) ______ (artificial) made foods look (c) ______ (charm) and appetizing. These foods are (d) ______ (prepare) commercially (e) ______ (ignore) the nutritive value. Frequent (f) ______ (take) of these foods leads to obesity. Obesity (g) ______ (lead) to fatty material (h) ______ (build) up in arteries.  The (i) ______ (damage) arteries increase the risk of heart attack. Moreover, (j) ______ (eat) junk foods damages the brain.


Answer:

  • (a) calorie


  • (b) artificially


  • (c) charming


  • (d) prepared


  • (e) ignoring


  • (f) intake


  • (g) leads


  • (h) build


  • (i) damaged


  • (j) overeating




 
 
 

Recent Posts

See All

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
3 hours ago
Rated 5 out of 5 stars.

Thank you sir

Like

Guest
13 hours ago
Rated 5 out of 5 stars.

You are doing great!

Like
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page