SSC 2026 Dhaka Board English Second Paper Question with Answer / SSC English 2nd Paper Board Questions-2026 / Dhaka Board - 2026 English 2nd Paper Question / ঢাকা বোর্ড – ২০২৬ ইংরেজি ২য় প্রশ্ন ও উত্তর
- Fakhruddin Babar
- May 24
- 11 min read
Updated: Jun 17
[Dear students, the questions are given first. The answers are below. Scroll down to see them. You may use these board questions for practice. Try to answer by yourself first, then check the answers.]
ঢাকা বোর্ড (Dhaka Board-2026)
ENGLISH SECOND PAPER
[According to the Syllabus of 2026]
Subject Code: 108 |
Time: 3 hours | Full marks: 100
[N.B. The figures in the right margin indicate full marks.]
Part A—Grammar (Marks—60)
1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: (Marks 1×10=10)
special | to | a | the | exchange |
alone | feeling | suit | any | in |
Loneliness means staying alone without (a) _______ company. Man is (b) _______ social being. He cannot live (c) _______. He wants the company of others (d) _______ of his friends and relatives. When a man misses the company of anyone in (e) _______ society, he feels lonely. Loneliness is a kind of (f) _______. Sometimes we feel lonely (g) _______ the midst of many people because we do not find any (h) _______ situation to (i) _______ views with them. This kind of loneliness is very painful (j) _______ us.
2. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below: (Marks 1×5=5)
Column A | Column B | Column C |
Man's dignity Man He | be depends should | to work for others. upon his words. a rational being on earth. not be proud if he is of blue blood. be ready to help any class of man. |
3. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box: (Marks 1×10=10)
report | learn | replace | earn | come |
control | manipulate | paralyze | take | gallop |
Price of essentials is such a crucial factor that it directly (a) _______ the life and living of the majority people. The measures so far (b) _______ by the government (c) _______ appreciation from the people. But it is (d) _______ by despair as the majority of the people (e) _______ under the crushing burden of (f) _______ prices. It (g) _______ that the business syndicate (h) _______ the market prices and so the retailers (i) _______ out of their evil mechanism. Some selfish men are (j) _______ to have been involved in illegal activities.
4. Change the following sentences according to directions given in the brackets: (Marks 1×10=10)
(a) Success is the result of hard work. (Make Interrogative sentence) (b) Everyone wants success. (Make Negative sentence) (c) Hard work leads to success. (Make Complex sentence) (d) Success is earned through perseverance and determination. (Make Compound sentence) (e) Success requires dedication and everyone knows it. (Make Complex sentence) (f) We must continue working hard so that we can achieve success. (Make Simple sentence) (g) Success is not assured without effort. (Make Affirmative sentence) (h) The journey to success is very difficult. (Make Exclamatory sentence) (i) It takes time if we want to achieve success. (Make Simple sentence) (j) Success requires both patience and effort. (Make Negative sentence)
5. Make tag questions of these statements: (Marks 1×5=5)
(a) Life is very uncertain on earth, _______? (b) Nobody knows when death comes, _______? (c) But we hardly realize this truth, _______? (d) Our deeds and actions show probably we will never depart, _______? (e) We must do the well being of mankind, _______?
6. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both to the root words given in the parenthesis: (Marks 1×5=5)
The true aim of education is the (a) _______ (harmony) development of body, soul and mind. But (b) _______ (book) knowledge is (c) _______ (sufficient) in this regard. Without (d) _______ (curricular) activities like debate, (e) _______ (public) of magazine and cultural activities, our education remains incomplete.
7. Fill in the gaps with appropriate prepositions: (Marks 1×5=5)
The Olympic Games were named (a) _______ the town of Olympia in Greece. It was (b) _______ Olympia where the games were first held long before the Christian era began. In those days Greece was divided (c) _______ many cities and men of different cities used to fight one another most (d) _______ the time. A man named Iphitos became concerned (e) _______ such wasteful strifes.
8. Complete the passage using suitable connectors: (Marks 1×5=5)
Computer virus is a terror to the users of computer. (a) _______ it is not biological virus, it disturbs the plain operation of a computer. Computer virus is usually a programme to delete the files which are saved (b) _______ useful memories. Sometimes the virus attacks the hard disk (c) _______ harms it. (d) _______ things happen, (e) _______ no operation is possible after the attack.
9. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: (Marks 5)
the man said to mohsin my family have been starving for a couple of days i have gone from door to door in quest of work but i have found no work mohsin said take the bunch of keys and open the almirah have as much money as you require
Part B—Composition (Marks—40)
10. Load-Shedding has become a part of our life. Write a paragraph on "Load Shedding". (Marks 10)
11. Suppose, you are Shamim/Shamima, a student of class ten in Mirzapur High School, Chattogram. Recently your father has been transferred to Dhaka. But you want to continue your study in this school. Now write an application to your Headmaster/ Headmistress for a seat in your school hostel. (Marks 10)
12. Write a composition about "Population Problem of Bangladesh". (Marks 20)
Key
ঢাকা বোর্ড (Dhaka Board-2026)
ENGLISH SECOND PAPER
[According to the Syllabus of 2026] Subject Code: 108 | Time: 3 hours | Full marks: 100 [N.B. The figures in the right margin indicate full marks.]
Part A—Grammar (Marks—60)
1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: (Marks 1×10=10)
special | 10 | 8 | the | exchange |
alone | feeling | suit | any | in |
Loneliness means staying alone without (a) _______ company. Man is (b) _______ social being. He cannot live (c) _______. He wants the company of others (d) _______ of his friends and relatives. When a man misses the company of anyone in (e) _______ society, he feels lonely. Loneliness is a kind of (f) _______. Sometimes we feel lonely (g) _______ the midst of many people because we do not find any (h) _______ situation to (i) _______ views with them. This kind of loneliness is very painful (j) _______ us.
Answer: (a) any (b) a (c) alone (d) specially (e) the (f) feeling (g) in (h) suitable (i) exchange (j) to
2. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below: (Marks 1×5=5)
Column A | Column B | Column C |
Man's dignity Man He | be depends should | to work for others. upon his words. a rational being on earth. not be proud if he is of blue blood. be ready to help any class of man. |
Answer: (a) Man's dignity depends upon his words. (b) Man is a rational being on earth. (c) He should not be proud if he is of blue blood. (d) He is to work for others. (e) He should be ready to help any class of man.
3. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box: (Marks 1×10=10)
report | learn | replace | earn | come |
control | manipulate | paralyze | take | gallop |
Price of essentials is such a crucial factor that it directly (a) _______ the life and living of the majority people. The measures so far (b) _______ by the government (c) _______ appreciation from the people. But it is (d) _______ by despair as the majority of the people (e) _______ under the crushing burden of (f) _______ prices. It (g) _______ that the business syndicate (h) _______ the market prices and so the retailers (i) _______ out of their evil mechanism. Some selfish men are (j) _______ to have been involved in illegal activities.
Answer: (a) controls (b) taken (c) have earned (d) being replaced / replaced (e) are paralyzed / have been paralyzed (f) galloping (g) is reported / is learned (h) is manipulating / manipulates (i) don't come (j) learned / reported
4. Change the following sentences according to directions given in the brackets: (Marks 1×10=10) (a) Success is the result of hard work. (Make Interrogative sentence) (b) Everyone wants success. (Make Negative sentence) (c) Hard work leads to success. (Make Complex sentence) (d) Success is earned through perseverance and determination. (Make Compound sentence) (e) Success requires dedication and everyone knows it. (Make Complex sentence) (f) We must continue working hard so that we can achieve success. (Make Simple sentence) (g) Success is not assured without effort. (Make Affirmative sentence) (h) The journey to success is very difficult. (Make Exclamatory sentence) (i) It takes time if we want to achieve success. (Make Simple sentence) (j) Success requires both patience and effort. (Make Negative sentence)
Answer: (a) Isn't success the result of hard work? (b) There is no one who does not want success. (c) It is hard work which leads to success. (d) One remains perseverant and determined and so one can earn success. (e) Everyone knows that success requires dedication. (f) We must continue working hard to achieve success. (g) Success is doubtful/uncertain without effort. (h) How difficult the journey to success is! (i) Achieving success takes time. (j) Success requires not only patience but also effort.
5. Make tag questions of these statements: (Marks 1×5=5) (a) Life is very uncertain on earth, _______? (b) Nobody knows when death comes, _______? (c) But we hardly realize this truth, _______? (d) Our deeds and actions show probably we will never depart, _______? (e) We must do the well being of mankind, _______?
Answer: (a) isn't it? (b) do they? (c) do we? (d) will we? (e) mustn't we?
6. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both to the root words given in the parenthesis: (Marks 1×5=5) The true aim of education is the (a) _______ (harmony) development of body, soul and mind. But (b) _______ (book) knowledge is (c) _______ (sufficient) in this regard. Without (d) _______ (curricular) activities like debate, (e) _______ (public) of magazine and cultural activities, our education remains incomplete.
Answer: (a) harmonious (b) bookish (c) insufficient (d) co-curricular (e) publication
7. Fill in the gaps with appropriate prepositions: (Marks 1×5=5) The Olympic Games were named (a) _______ the town of Olympia in Greece. It was (b) _______ Olympia where the games were first held long before the Christian era began. In those days Greece was divided (c) _______ many cities and men of different cities used to fight one another most (d) _______ the time. A man named Iphitos became concerned (e) _______ such wasteful strifes.
Answer: (a) after (b) in (c) into (d) of (e) about
8. Complete the passage using suitable connectors: (Marks 1×5=5) Computer virus is a terror to the users of computer. (a) _______ it is not biological virus, it disturbs the plain operation of a computer. Computer virus is usually a programme to delete the files which are saved (b) _______ useful memories. Sometimes the virus attacks the hard disk (c) _______ harms it. (d) _______ things happen, (e) _______ no operation is possible after the attack.
Answer: (a) Though (b) for/as (c) and (d) If (e) then
9. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text: (Marks 5) the man said to mohsin my family have been starving for a couple of days i have gone from door to door in quest of work but i have found no work mohsin said take the bunch of keys and open the almirah have as much money as you require
Answer: The man said to Mohsin, "My family have been starving for a couple of days. I have gone from door to door in quest of work but I have found no work." Mohsin said, "Take the bunch of keys and open the almirah. Have as much money as you require."
Part B—Composition (Marks—40)
10. Load-Shedding has become a part of our life. Write a paragraph on "Load Shedding". (Marks 10)
Answer:
Load Shedding
Load shedding is the intentional suspension of electricity supply to a particular area. It is a common problem in our country, which occurs when the demand for electricity exceeds the production. There are many reasons for load shedding, such as the shortage of power plants, mismanagement, and the overuse of electricity. Load shedding causes great suffering to the people. It disrupts industrial production, hinders students' studies, and causes problems in hospitals. It also affects daily household chores. During load shedding, the whole area becomes dark at night, which gives rise to criminal activities. To solve this problem, the government should build more power plants and adopt efficient management. We should also be conscious of using electricity and avoid wastage. If we can produce more electricity and use it properly, we can get rid of this problem soon.
11. Suppose, you are Shamim/Shamima, a student of class ten in Mirzapur High School, Chattogram. Recently your father has been transferred to Dhaka. But you want to continue your study in this school. Now write an application to your Headmaster/ Headmistress for a seat in your school hostel. (Marks 10)
Answer:
24 May 2026
The Headmaster
Mirzapur High School Chattogram
Subject: Application for a seat in the school hostel.
Sir,
I would like to state that I am a regular student of class ten in your reputed school. Recently, my father, who is a government employee, has been transferred from Chattogram to Dhaka. My family will shift to Dhaka next week. However, my SSC examination is drawing near, and I want to continue my studies in your school to ensure better preparation. I have no relatives in Chattogram where I can reside. Therefore, I am badly in need of a seat in the school hostel to continue my studies uninterrupted.
I, therefore, hope that you would kindly allot me a seat in the school hostel so that I can continue my studies smoothly and oblige thereby.
Sincerely yours,
Shamim / Shamima
Class: X, Roll: 05
Mirzapur High School, Chattogram
12. Write a composition about "Population Problem of Bangladesh". (Marks 20)
Answer:
Population Problem of Bangladesh
Bangladesh has a population of 16 crore. The growth rate of population is 1.02% while the density is 1,106 per square km. Bangladesh stands topmost in the world in population density. Population wise, Bangladesh stands 7th while area wise it is the 92nd. Bangladesh is a developing country. 20.5% of its people live below the poverty line while 10.5% below absolute poverty.
The rapid growth of population is the main cause of poverty in Bangladesh. Previously, the population growth rate is so high that no programmes of poverty reduction can cope with it to improve the situation. The population was growing at an alarming rate in Bangladesh where as the land is limited. So, the land is being divided and subdivided among the descendents. The children are growing into youths; they are marrying and building new houses to live with their individual families. This phenomenon is taking away the agricultural land from the parents. However, the rate is a little lower now.
The building of new houses in this way is reducing the total cultivable land. This eventually reduces the production of agricultural crops. So, on one hand, the population is growing, on the other hand, food production is decreasing. Owing to this situation, the rich are becoming poor and the poor poorer. The production of crops is being increased through using high yielding variety (HYV) of seeds but again this increased production cannot cater to the needs of the fast increasing mouths.
Our job opportunities are limited. No new industry is being set up, no new business is flourishing to create the employment opportunities for the new comers in the job markets. The number of unemployed people is gradually increasing. This situation is creating a negative contribution to the per capita income of the people of the country. As a result, the poverty situation is aggravating, and it is becoming worse. The standard of living of the people is going down.
The government has adopted Population Reduction Strategy Paper (PRSP) to reduce the poverty of the country. Besides, the NGOs and donor countries are also implementing poverty alleviation programmes through micro-credit finance and other ways. But all these robust programmes are being washed away by the powerful waves of rapid population growth. As a result, the poverty situation of the country is either remaining the same or deteriorating.
