top of page

SSC English 2nd Board Questions-2015

Dhaka Board-2015

ENGLISH(COMPULSORY)

SECOND PAPER

[ According to the Syllabus of 2015]

Time-3 hours

Full marks-100

[N.B.-The Figures in the matgin indicate full marks]


Part A : Grammar


1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.                                   0.5x10=5

to

a

for

in

work

prepare

the

by


It is useful (a) ---- students to take part (b) ---- social service. (c) ---- taking part (d) ---- social service, they can benefit themselves as well as (e) ---- nation. Student life is (f) ---- period of (g) ---- for future life. If the students do sicial (h) ---- , they will be better prepared for giving service (i) ---- the nation on completion of their education. As the students have no family burden and as they get enough time during the large vacation, they can do (j) ---- great deal of work for the people.


Ans: (a) for  (b) in (c) By (d) in (e) the (f) the (g) preparation (h) work (i) to (j) a


2. Fill in the blanks with suitable words.                                                          0.5x10=5

Scientists have (a) ---- reported that the surface icecaps are (b) ---- . This is due to a rise (c) ---- atmospheric temperature known (d) ---- the green house effect. According to the scientists, carbon di-oxaide is primarily responsible (e) ---- temperature rise in (f) ---- . The carbon di-oxide is high (g) ---- coal and oil (h) ---- burnt. The gass is accumulating in the atmosphere and (i) ---- temperature to rise. As a result, the polar ice in the North and south poles (j) -----  melting.


Ans: (a) recently (b) melting (c) in (d) as (e) for (f) atmosphere (g) when (h) are (i) helping (j) is


3. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.    1x5=5

Education

is


can prosper


ennobles

the training for proper growth.

It

the liberation of prejudice.

Nobody

our minds and refines our sensibility.

The purpose of education

in life without education.


the process by which our minds develops.


Ans: a) Education is the process by which our minds develop.

b) It ennobles our minds and refines our sensibility.

c) It is the training for proper growth.

d) Nobody can prosper in life without education.

e) The purpose of education is the liberation of prejudice.


4. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box.             0.5x10=5

take

work

come

dominate

confine

contribute

be

need

keep

come


    Today women are placing an important role in all spheres of life. Once they were (a) ---- by men. They are no longer (b) ---- within the four walls of their parents’ or husbands’ house. They have (c) ---- out of the kitchen and are (d) ---- hand in hand with men. By (e) ---- higher education, they are becoming pilots, doctors, engineers, teachers, administrators etc. They have (f) ---- able to rpove their worth. They (g) ---- much to the ceonomy of the country. Now, it (h) ---- to the realization of the men that true development of the country is never possible (i) ---- half of the population idle at home. So, it (j) ---- no telling that women are playing a great role in the socio-economic condition of the country.


Ans: (a) dominated (b) confined (c) come (d) working (e) taking (f) been (g) are contributing (h) has come (i) by keeping (j) needs.


5. Change the narrative style of the following text.                                                          5

“Good morning, students,” said the teacher. “How are you?” “We are fine, sir. What about you?” “I am fine too. Please, sit down.” “Have you prepared your lesson?” the teacher asked. “Sorry, sir, we have not prepared our lesson,” they replied.


Ans ; The teacher wished the students good morning. He also asked how they were. The students respectfully replied that they were fine. They also asked how he was. The teacher replied that he was fine too and ordered them to sit down. He also asked if they had prepared their lesson. The students respectfully expressed their sorrow and said that they had not prepared their lesson.


6. Change the sentences according to the directions.                                             1x10=10

(a) Television is one of the most wonderful inventions of modern science. (Positive)

(b) It was not invented over night. (Active)

(c) Scientists spent many years and worked hard to invent television. (complex)

(d) Nowadays, almost every family has a television set. (Negative)

(e) People of all ages like to watch television. (Interrogative)

(f) The programmes telecast by television are very interesting. ( Complex)

(g) Television should telecast educative programmes. (Passive)

(h) If you watch television, you can learn many things. (simple)

(i) People spend their free time by watching television. (Compound)

(j) Very few things are so useful as television. ( Superlative)


Ans; (a) Very few inventions of modern science are as wonderful as television.

(b) Scientist did not invent it over night.

(c) Scientists spent many years and worked hard so that they could invent television.

(d) Nowadays, there is no family without a television set.

(e) Don’t the people of all ages like to watch television?

(f) The programmes which are telecast by television are very interesting.

(g) Educative programmes should be telecast by television.

(h) By watching television you can learn many things.

(i) People watch television and spend their free time.

(j) Television is one of the most useful things.


7. Complete the sentences.                                                                                    1x5=5

(a) Many people cut trees ----- .

(b) Trees cause rainfall which ---- .

(c) If we cut trees at random ----- .

(d) Trees supply oxygen ----- .

(e) Since trees help us in many ways ------.


Ans ; (a) Many people cut trees to get timbers.

(b) Trees cause rain fall which is essential for our agriculture.

(c) If we cut trees at random, it will make the environment unbalanced.

(d) Trees supply oxygen which is essential for our lives.

(e) Since trees help us in many ways, we should not cut down trees at random.


8. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both with the root words given in the parenthesis.                                                                                                                  0.5x10=5

The books of famous (a) ---- ( write) are put on sale in the book fair. Most of the (b) ---- (visit) buy books of different (c) ---- (publish) . Almost no visitor returns from the fair without making any purchase. The (d) ---- (buy) like to buy at a fair price. Our book fair is always (e) ---- (crowd) . As (f) ---- (vary) books are (g) ---- (play) in a fair, the buyers get a scope to choose books. They buy their (h) ---- (choose) books after a long search. This faculty is (i) ---- (available) in any place other than a book fair. A book fair is always (j) ---- (come) to the students.


Ans : (a) writers (b) visitors (c) publishers (d) buyers (e) crowded (f) various (g) displayed (h) choice-able (i) unavailable (j) welcome


9. Make tag questions of these statements.                                                                      1x5=5

(a) Most of the students who fail in English don’t have strong foundation over grammar, ---- ?

(b) They read only to pass the examination, ---- ?

(c) Teachers should motivate them to learn the basic thing ---- ?

(d) They can’t help learning grammar, ---- ?

(e) Moreover, practice is essential too ---- ?


Ans ; (a) do they ?(b) don’t they ? (c) shouldn’t they ?

(d) can they ? (e) isn’t it?


10. Complete the passage using suitable connectors.                                             0.5x10=5

The foods that we eat can be divided into six kinds (a) ---- what substances they contain and (b) ---- benefits they do to us. Fish, meat, peas and milk provide us with protein (c) ---- builds our body and helps us grow. (d) ---- we do not take all these, we cannot grow well. Vitamins and mineral salts protect us from diseases (e) ---- keep us fit for work.


Ans ; (a) according to (b) what (c) which (d) If (e) and


11. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.                     5

the man said to me where are you going i am going to school said i did you go to school yesterday no i replied why didn't you go i was very busy said i


Ans ; The man said to me, “Where are you going?” “I am going to school,” said I. “Did you go to school yesterday?” “No” i replied. “Why didn't you go?” “I was very busy,” said I.

Part B : Composition

12. Suppose, you are Taskia/Toukir and you have passed H.S.C and got a diploma on computer. Now, write a CV with cover letter for the post of a Computer Operator in a company. Your CV should not exceed one page.                                                                         10


13. Suppose, you are Priom/Pritha/Tihan, a student of class ten of Faridpur Model High School, Faridpur. You and your classmates want to go on a study tour.

Now, write an application to the headmaster of your school seeking permission to go on a study tour.                                                                                                                                                   10


14. Suppose, recently you have had a cup of tea with some of your friends in a tea stall. Now, write a paragraph on ‘A Tea Stall’.                                                                                                10


15. Write a composition on ‘Your future plan of life’.                                                                 10





Chittagong Board-2015



Part A: Grammar


1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.

in

dark

the

from

an

learning

often

that

worthy

our


A teacher is (a) ---- compared with (b) ---- architect. He is called (c) ----- architect of a nation. He is the light of (d) ---- and makes the illiterate people  (e) ---- citizens of our country. But it is a matter of regret (f) ---- the teachers are not held (g) ---- due respect in (h) ---- society. They lead a humble life in the midst of want. Still they keep the light of education burning in order to remove the (i) ---- of illiteracy and superstitions (j) ---- the society.



Ans ; (a) often (b) an (c) the (d) learning (e) worthy (f) that (g) in (h) our (i) darkness (j) from



2. Fill in the blanks with suitable words.


Bangladesh is a land of (a) ---- . It got (b) ---- in 1971 (c) ----- a liberation war. It is located (d) ---- South Asia. Dhaka is the capital of Bangladesh . Dhaka is also known as the city of mosque. About 14 crore people live here. Most of them are poor and (e) ---- . They earn their livelihood (f) ---- agriculture. But educated and skilled people work (g) ---- offices and factories. Our main food is rice and fish. It is a country of beauty. Its flora and fauna attract everyone’s eyes. It is in fact (h) ---- large village. The people of Bangladesh are very (i) ---- . There are many beautiful things here that attract the travellers and the (j) ---- .





Ans ; (a) beauty (b) independence (c) through (d) in (e) illiterate (f) by/through (g) in (h) a (i) hospitable (j) foreigners/tourists.



3. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.


Dhaka



is


must

should

has 


been



abide by the traffic.

It

be implemented.

A flyover

the capital of Bangladesh.

Traffic rules

built in Mohakhali to reduce traffic jam.

Besides, the drivers, passers by and passengers

not only a populous city but also a city of traffic jam.



Ans ; (a) Dhaka is the the capital of Bangladesh.(b) It is not only a populous city but also a city of traffic jam.(c) A flyover is built in Mohakhali to reduce traffic jam.(d) Traffic rules must be implemented.(e) Besides, the drivers, passers by and passengers should abide by the traffic rules.



4. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box.


contribute

come

become

play

keep

need

receive

work

confine

be



Today women (a) ---- an important role in all spheres of life. They no longer , (b) ---- to the four walls of their husband’s house. They have come out of their kitchens and (c) ---- hand in hand with men in all the development works of the government. By (d) ---- higher education they (e) ---- pilots, doctors, engineers, teachers, administrators etc. They have (f) ---- able to prove their worth. They (g) ---- much to the economy of the country. Now it has (h) ---- to the realization of the men that true development of the country is never possible (i) ---- half of the population idle at home. So, it (j) ---- no telling that women are playing a great role in the socio-economic condition of the country.




Ans: (a) are playing (b) are confined (c) are working (d) receiving (e) are becoming (f) been (g) are contributing (h) come (i) keeping (j) needs



5. Change the narrative style of the folowing text.


“Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Shahab. “No, I have never,” replied Labib. “But I desire for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea-beach last year,” said Shabab. “Let us go there this week,” said Labib.




Ans ; Shabab asked Labib if he had ever been to Cox’s Bazar. Labib replied in the negative and said that he had never been there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit the sea-beach last year. Labib suggested that they should go there that week.



6. Change the sentences according to the directions.


(a) My friend invited me to pay a visit to Cox’s Bazar. (complex)(b) I was very glad. (negative)(c) I accepted the invitation. (Passive)(d) When I reached there, my friend received me cordially. (simple)(e) I was exited to see the sea-beach. (Exlamatory)(f) It is the largest sea-beach in the world. (Comparative)(g) It is one of the most beautiful sea-beaches in the world. (Positive)(h) It is called the pleasure seekers’ paradise. (Active)(i) Every year a lot of people come to visit it. (Compound)(j) If I could visit the sea-beach! (active)




Ans ; (a) My friend invited me so that I could pay a visit to Cox’s Bazar.(b) Wasn't I very glad?(c) The invitation was accepted by me.(d) My friend received me cordially after my reaching there.(e) How excited I was to see the sea-beach!(f) It is larger than any other sea-beach in the world.(g) Very few sea-beaches in the world are as beautiful as it.(h) People call it the pleasure seekers’ paradise.(i) Every year a lot of people come and visit it.(j) I wish i could visit the sea-beach.




7. Complete the sentences.


(a) As a flower is a symbol of love, beauty and purity, it is -----(b) There is hardly any person ----(c) We can turn enemies into friends if we ----(d) It is said that those who do not love flowers ----(e) Many people cultivate flowers because ----



Ans ;  (a) As a flower is a symbol of love, beauty and purity, it is liked by all.(b) There is hardly any person who does not love flowers.(c) We can turn enemies into friends if we present flowers to them.(d) It is said that those who do not love flowers can kill a man.(e) Many people cultivate flowers because it is a source of income too.


8. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both with the root words given in the parenthesis.

Bangladesh is an (a) ---- dependent country, but she is still burdened with poverty, (b) ---- population, (c) ---- employ, corruption, food (d) ---- deficient, natural calamities, power crisis etc. Considering all these. the present (e) ---- govern has aimed at making a digital Bangladesh to (f) ---- come most of these problems. The actual aim of (g) ---- digit Bangladesh is to establish technology based government which will emphasize the overall (h) ---- develop of the country and the nation. The country has (i) ---- ready fixed its target of (j) ---- achieve ‘Digital Bangladesh’ by 2021.



Ans ; (a) independent (b) overpopulation (c) unemployment (d) deficiency (e) government (f) overcome (g) digital (h) development (i) already (j) achieving


9. Make tag questions of these statements.

(a) Mina is having a birthday party in the afternoon, ---- ?(b) Yes, she is. She’s been busy in cleaning and dusting the drawing room, ---?(c) Yesterday her father brought her a lovely dress, ---- ?(d) And her mother wants to give her a pleasant surprise, ---- ?(e) Certainly, let’s buy a nice gift for you, ---- ?




Ans ; (a) Mina is having a birthday party in the afternoon, isn’t ?(b) Yes, she is. She’s been busy in cleaning and dusting the drawing room, hasn’t?(c) Yesterday her father brought her a lovely dress, didn’t he ?(d) And her mother wants to give her a pleasant surprise, doesn’t she?(e) Certainly, let’s buy a nice gift for you, shall we?


10. Complete the passage using suitable connectors.

Women are, nowadays as important as men in the society. They constitute nearly half of our total population. (a) ---- there can be no denying the fact (b) ---- they too possess equal rights and duties (e) ---- men do. They have noble mission to fulfill as men. (d) --- they get opportunity, their genius, powers (e) ---- capacities will bloom fully.




Ans ; (a) So (b) that (c) as (d) If (e) and


11. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.

bangladesh is a small country with a population of about sixteen crores she can hardly make headway so we should work hard to keep pace with the rest of the world




Ans ; Bangladesh is a small country with a population of about sixteen crores. She can hardly make headway. So we should work hard to keep pace with the rest of the world.




Part B : Composition


12. Suppose some English teachers will be appointed in Ideal Preparatory School, Dhaka. You are interested to be an English Teacher.

 Now, make a CV with a cover letter for the post. Your CV should not exceed one page.



13. Suppose, you are Hasan/Hasna, a student of Sonapur High School. Your father is a poor government employee. You have three school going brothers and sisters. Your father cannot bear your educational expenses.

Now, write an application to the headmaster/headmistress of your school for a full-free studentship.



14. Suppose, a farmer lives nearby your house. You know a lot about him. Write a paragraph in about 250 words on ‘A Farmer’.



15. There are many kinds of hobbies. Gardening, drawing picture, angling, stamp collecting are some of them. You have a hobby and it is gardening.

Now, write a short composition on ‘Your Hobby’ describing why it is your favourite hobby







Rajshahi Board-2015






Part A: Grammar(60 marks)

1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.

in

for

of

life

a

the

when

reap

sow


Youth is (a) ---- best time of (b) ---- . This is the time (c) ---- it is most important (d) ----- one to remember the maxim, “As you (e) ----, so shall you reap.” One must sow (f) ---- seeds of industry, truthfulness, honesty and other virtues (g) ---- this season to (h) ---- the harvest of prosperity and happiness. Whatever takes root in (i) ---- man at this time lasts throughout the rest (j) ---- his life and moulds his future.



Answer; (a) the; (b) life; (c) when; (d) for; (e) sow; (f) the; (g) in; (h) reap; (i) a; (j) of;


 2. Fill in the blanks with suitable words.

Modern civilization is the (a) ---- of science. Science has worked (b) ---- a magician in the world. We can’t do even a (c) ---- day without the help of science. Many quick means (d) ---- communication like telephone, telex, fax, telegram, satellite etc. are (e) ---- greatest wonders of science. Nowadays a message can be sent from one corner of the world to another in the twinkle of (f) ---- eye. Science has brought a revolutionary (g) ---- in all fields. In the field of medical science (h) ---- has got eyes, lame has got legs, deaf has got hearing power. (i) ---- diseases which were incurable in the past are now easily (j) ---- .



Answer: (a) gift/product; (b) as; (c) single; (d) of; (e) the; (f) an; (g) change; (h) blind; (i) The; (j) cured/curable.


3. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.

The Taj


built

is

wants

like

stands




it most on a moonlit night.

It

it as tomb for his wife.

Emperor Shahajahan

at Agra in India.

People

one of the most beautiful buildings in the world.

Everybody

to see the Taj Mahal.



Answer: (a) The Taj is one of the most beautiful buildings in the world.

(b) It stands at Agra in India.

(c) Emperor Shahajahan built it as tomb for his wife.

(d) People like it on a moonlit night.

(e) Everybody wants to see the Taj Mahal.


4. Complete the following text with right forms of the verbs given in the box.

contribute

confine

keep

enable

work

develop

receive

become

adopt

be


According to the history, women in the past were (a) ---- within the four walls. But at present they (b) ---- no longer captive to their parents’ or husbands’ house. With the passage of time the outlook and attitude have been (c) ---- as men and women are (d) ---- themselves with the changing society. By (e) ---- education they are (f) ---- pilots, doctors, engineerss, high officials etc. They are (g) ---- hand in hand with men in all worthy programmes. They (h) ---- now able to prove their worth. They (i) ---- much to the economy of the country. Now it has come to the realization of men that no development is possible by (j) ---- half of our population idle at home.



Answer: (a) confined; (b) are; (c) developed; (d) adapting; (e) receiving; (f) becoming; (g) working; (h) are; (i) contribute/are contributing; (j) keeping.



5. Change the narrative style of the folowing text.

“Konika, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, sir” she replied. “But I have not understood one gramatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, sir.” she smilingly said.



Answer: The teacher asked Konika if she had done her English lesson that day.She replied in the affirmative and said that she had not understood one gramatical point. The teacher advised her to come to his room. He also assured her saying that she wouid help her understand the point. With respect she smilingly thanked him.


6. Change the sentences according to the directions.

(a) A flower is a glowing gift of nature.(Interrogative)

(b) Isn’t it the symbol of love and beauty?(Affirmative)

(c) Flowers are used on different occasions.(Active)

(d) We present flower to our nearest and dearest person.(Passive)

(e) We need flowers to decorate a place.(Complex)

(f) The rose is the best of all flowers.(Positive)

(g) Having sweet scent and beauty we love it very much.(Compound)

(h) It is lovelier than all other flowers.(Superlative)

(i) The rose is a very nice flower.(Exclamatory)

(j) As the demand for flowers is increasing day by day we should cultivate flower on commercial basis.(Simple)



Answer: (a) Isn’t a flower a glowing gift of nature?

(b) It is the symbol of love and beauty.

(c) People use flowers on different occasions.

(d) Flower is presented to our nearest and dearest persons by us.

(e) We need flowers so that we can decorate a place.

(f) No other flower is as good as the rose.

(g) A flower has sweet scent and beauty and we love it very much.

(h) It is loveliest of all flowers.

(i) How nice a flower the rose is!

(j) Because of increasing the demand for flowers day by day, we should cultivate flowers on commercial basis.


7. Complete the sentences.

(a) If you do not waste time ---------

(b) This is the boy --------

(c) ------- I were a child.

(d) United we stand, -------

(e) The boy is so weak in mathematics ------ .



Answer: (a) If you do not waste time, you will shine in life.

(b) This is the boy whom I was looking for.

(c) I wish I were a child.

(d) United we stand, devided we fall.

(e) The boy is so weak in mathematics that he canno solve a simple problem.


8. Complete the text adding suffixes, prefixes or the both with the root words given in the parenthesis.

Money cannot buy (a) ---- (happy). Money is a must for our life. But it is not necessary to bring happiness. Happiness is (b) ----- (absolute) a (c) ---- (psychology) thing. It is the name of a (d) ---- (feel). It means the (e) ---- (content) of the mind. He who has (f) ---- (satisfy) with what he has is (g) ---- (real) a happy one. Above all, we should keep in mind that (h) ---- (world) happiness is not all. If we want to be (i) ---- (eternal) happy and lead a (j) ---- (dignify) life, we have to earn money in an honest way.



Answer: (a) happiness; (b) absolutely; (c) psychological; (d) feeling; (e) contentment; (f) satisfaction; (g) really; (h) worldly; (i) eternally; (j) dignified.


9. Make tag questions of these statements.

(a) Nobody believes a cheat, ---- ?

(b) Everybody hates him, ---- ?

(c) He has to drag a miserable life, ---- ?

(d) He can hardly succeed in life, ---- ?

(e) Let us always speak the truth, ---- ?



Answer: (a) Nobody believes a cheat, do they?

(b) Everybody hates him, don’t they?

(c) He has to drag a miserable life, doesn’t he?

(d) He can hardly succeed in life, can he?

(e) Let us always speak the truth, shall we?


10. Complete the passage using suitable connectors.

(a) ---- , there are some differences between practical konowlege and bookish knowledge. (b) ---- often they are thought to be the same. (c) ---- a man is educated in the true sense, he will be able to lead a life completely different from others. (d) ---- he can distinguish between right and wrong, (e) ---- education is very important.



Answer: (a) Obviously/actually; (b) very; (c) If; (d) Besides; (e) So;


11. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.

the teacher said to the boy where are you going now i am going to school said the boy did you go to school yesterday no the boy replied why did you not go i was suffering from fever said the boy



Answer: The teacher said to the boy, “Where are you going now?” “I am going to school,” said the boy. “Did you go to school yesterday?” “No”, the boy replied.  “Why did you not go?” “I was suffering from fever,” said the boy.


Part B : Composition(40 marks)


12. Suppose, you are Shimul/Shimuli and you are looking for a job. You want to apply for a job of a teacher in school.

      Now, write a CV with a cover letter for the post.



13. Suppose, you are Habib/Habiba. You have passed the SSC examination this year from Collegiate High School, Barisal. You want to get yourself admitted into a college. So you need a testimonial from your Headmaster.

    Now, write an application to the Headmaster to your school for testimonial.



14. All the living beings depends on trees for their existence. So we should plant trees more and more.

   Now, write a paragraph on “Tree Plantation.”





15. You are a student of class ten. You have an aim in your life. Now, write a composition on “Your aim in life”.






Borisal Board-2015



Part A: Grammar

1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.

give

a

symbol

to be

by

last

in

but

the

cultivate

A flower a (a) ---- gift of nature. It is a (b) ---- of beauty. It (c) ----- us pleasure. There is nobody (d) ----- loves flower. But it is (e) ---- matter of sorrow that a flower does not (f) ---- long. It blooms (g) ---- the morning and fades away very soon. Nowadays flowers (h) ---- cultivated in our country. Many people earn their livelihood (i) ---- flower (j) ----.


Answer: (a) the; (b) symbol; (c) gives; (d) but; (e) a; (f) last; (g) in; (h) are; (i) by; (j) cultivation.


2. Fill in the blanks with suitable words.

We live in an age of (a) ----. We can see (b) ---- influence of science in all spheres of our daily life. Science is a constant (c) ---- of our daily life. We have (d) ---- the impossible things possible by means (e) ---- science. The modern civilization is a (f) ---- of science. At present we can (g) ---- travel from one place to another. (h) ---- ancient time journey was difficult. (i) ---- had to spend much (j) ---- and money for travelling. But we should remember that science has to be exploited for the greater welfare of mankind.


Answer: (a) science; (b) the; (c) companion; (d) made; (e) of; (f) gift; (g) easily; (h) In; (i) People; (j) time.


3. Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.

Bangladesh


creates

are

is

should take




a great pro