top of page

Special Use of Some Phrases - HSC 2024 / Words/Phrases of HSC Examination Board Questions-2024 with Answer / Special Use of Words/Phrases for HSC Examination / HSC English 2nd Paper Question no-3

1. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dhaka Board – 2024]

what does look like

what it

would rather

what's it like

had better

was born

let alone

as if

as soon as

have to

(a) Sumi talks too much. It is __________ she were mad.

(b) Can anyone tell me __________ ? I have never seen an elephant.

(c) I am eagerly waiting for your reply. Please answer me __________ you can.

(d) __________ swimming in a river? I am so excited.

(e) Helmet should be used while driving a motorbike. __________ you were in a bike and met a serious accident?

(f) It is a secret matter. We __________ not discuss this in public.

(g) Socrates, who was sentenced to death by drinking hemlock, __________ in 469 BC.

(h) I __________ take an auto bike than go to college on foot. The exam is about to start.

(i) Sometimes we __________ accept something unwillingly for the sake of peace.

(j) I can hardly walk __________ run a race.


2. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Rajshahi Board – 2024]

would that

had better

since

as if

let alone

too-to

lest

it

as soon as

no sooner had...than

(a) You look exhausted. You __________ take rest for a while.

(b) The thief has fled away __________ he might be caught.

(c) __________ I seen the snake __________ I became awe-struck.

(d) I would render my cooperation to you if __________ requires.

(e) It was long __________ I had met you.

(f) __________ he met me, he hugged me warmly.

(g) Don’t expect any help from him. He is __________ busy __________ help you.

(h) I am an orphan now. __________ my father had lived longer.

(i) He cannot walk for few steps __________ run for a mile.

(j) He overlooks me __________ he never knew me.


3. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Cumilla Board – 2024]

There

what does...look like

would rather

what's...like

have to/has to

as soon as

let alone

had better

it

was born

(a) __________ looks dangerous to reach the top. Very few people can arrive there safely.

(b) All passengers __________ fill in an immigration form on arrival. It is mandatory.

(c) My cousin __________ in Malaysia and raised in America. Now she has dual citizenship.

(d) __________ your family __________ ? Is it an extended family like ours?

(e) Your mother seems to be very weak. You __________ consult an experienced doctor about her health.

(f) His parents __________ stay in village than live with him in Dhaka. Both of them don’t like city life.

(g) __________ have been significant changes in the types of entertainment over time. Many of those no longer exist.

(h) Teacher: learners, __________ the national flower of Bangladesh __________ ? Students: It looks a bit like the lotus.

(i) It is not easy to score a goal __________ hat trick.

(j) We informed the police __________ the incident took place. But the police didn’t arrive even after two hours.


4. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Jashore Board – 2024]

had better

there

what does...look like

it

let alone

as soon as

what's...like

have to

would rather

was born

(a) He headed for the new workplace __________ he received the transfer order.

(b) __________ your new teacher __________ ? He is nice but a bit strict.

(c) The Bangladesh cricket team dropped out from the tournament in the first round, __________ make it to the final.

(d) I am trying to catch upon some sleep. You __________ turn off the TV.

(e) __________ she __________ ? She is tall and has blonde hair.

(f) Although Lalon Shah __________ into a Hindu family, he grew up in a Muslim family.

(g) Nowadays we cannot think of a single day without cell phones, but __________ was a time when even land phones were a luxury.

(h) My aunt is shy by nature. In social gatherings, she would stay __________ alone than interact with others.

(i) __________ was a wonderful night. The sky was cloudless and full of stars.

(j) You __________ follow traffic rules. You cannot drive as you like.


5. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dinajpur Board – 2024]

(a) Most of the kids are fun-loving. They __________ play than study.

(b) __________ the weather today?

(c) Rani is an examinee. She __________ study a lot to make a good result.

(d) I have been suffering from cold and cough. I can’t speak clearly __________ sing.

(e) __________ seems to be a crowd on the road. Let’s go and see.

(f) Florence Nightingale was a nurse. She __________ in 1820.

(g) __________ a plane flying above from below? It looks like a bird.

(h) It is a cold day. __________ the sun rises, the fog disappears.

(i) __________ is a lack of communication. They don’t understand the problem at all.

(j) We __________ go home. It's getting dark.


6. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Barishal Board – 2024]

(a) Begging is quite disgraceful. I think he knows it very well: He __________ starve than do so.

(b) Deforestation is detrimental to the environment. We __________ stop cutting down trees.

(c) What does __________ look like? He is friendly and can help you.

(d) __________ is difficult to regain lost health. So we should always take care of our health.

(e) __________ flows a river beside our village. The river is useful to us in many ways.

(f) What’s __________ like? Have you seen a camel?

(g) He cannot express his ideas in Bangla, __________ in English.

(h) I __________ take coffee in lieu of tea. But I like both of them.

(i) __________ the incident took place. We informed the police.

(j) Robert Herrick was a poet and a clergyman. He __________ in London.


7. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Chattogram Board – 2024]

what does look like

it

what's like

as soon as

was born

has to

there

would rather

let alone

had better

(a) Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman __________ in 1920 in Tungipara of Gopalgonj district.

(b) __________ Professor Nathaniel Kleitman __________ ? Though he looks serious, he is an interesting physiologist and sleep researcher.

(c) The train blew whistle. __________ the passengers heard the whistle, they got into it.

(d) __________ is very hot today. Moreover, load-shedding is aggravating the situation.

(e) __________ mother’s love __________ ? It is incomparable.

(f) Ronny Heaslop’s father is very sick. __________ seems to be no hope of recovery.

(g) The sky is getting dark. Nahian __________ carry an umbrella.

(h) Tahmid was too tired to walk, __________ run.

(i) Ahsan __________ walk home than take a rickshaw. The road is jam-packed.

(j) There is a charitable dispensary in our locality. None __________ pay for the service.


8. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Mymensingh Board – 2024]

There

has to

let alone

as soon as

what does...look like

was born

it

had better

would rather

what's...like

(a) Selina is a poor student. She cannot afford to buy a cell phone __________ a laptop.

(b) The sky is cloudy. It may rain today. You __________ leave early.

(c) __________ is many years since we first met. How time does fly!

(d) His mother is sick. He needs to go home __________ possible.

(e) We __________ develop our humanity than observe hartal and strike.

(f) Robert Browning is my favourite poet. He __________ in 1812.

(g) __________ was a pandemic all over the world in 2020 and 2021.

(h) A good citizen __________ perform a lot of things.

(i) __________ the national flower of Bangladesh __________ ?

(j) __________ honesty __________ ? It is the best quality of life.






Words/Phrases of HSC Examination Board Questions-2024 with Answer


1. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dhaka Board – 2024]

what does look like

what it

would rather

what's it like

had better

was born

let alone

as if

as soon as

have to

(a) Sumi talks too much. It is __________ she were mad.

(b) Can anyone tell me __________ ? I have never seen an elephant.

(c) I am eagerly waiting for your reply. Please answer me __________ you can.

(d) __________ swimming in a river? I am so excited.

(e) Helmet should be used while driving a motorbike. __________ you were in a bike and met a serious accident?

(f) It is a secret matter. We __________ not discuss this in public.

(g) Socrates, who was sentenced to death by drinking hemlock, __________ in 469 BC.

(h) I __________ take an auto bike than go to college on foot. The exam is about to start.

(i) Sometimes we __________ accept something unwillingly for the sake of peace.

(j) I can hardly walk __________ run a race.

Answer:(a) as if(b) what does...look like(c) as soon as(d) what's it like(e) What if(f) had better(g) was born(h) would rather(i) have to(j) let alone

2. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Rajshahi Board – 2024]

would that

had better

since

as if

let alone

too-to

lest

it

as soon as

no sooner had...than

(a) You look exhausted. You __________ take rest for a while.

(b) The thief has fled away __________ he might be caught.

(c) __________ I seen the snake __________ I became awe-struck.

(d) I would render my cooperation to you if __________ requires.

(e) It was long __________ I had met you.

(f) __________ he met me, he hugged me warmly.

(g) Don’t expect any help from him. He is __________ busy __________ help you.

(h) I am an orphan now. __________ my father had lived longer.

(i) He cannot walk for few steps __________ run for a mile.

(j) He overlooks me __________ he never knew me.

Answer:(a) had better(b) lest(c) No sooner had...than(d) it(e) since(f) as soon as(g) too...to(h) Would that(i) let alone(j) as if

3. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Cumilla Board – 2024]

There

what does...look like

would rather

what's...like

have to/has to

as soon as

let alone

had better

it

was born

(a) __________ looks dangerous to reach the top. Very few people can arrive there safely.

(b) All passengers __________ fill in an immigration form on arrival. It is mandatory.

(c) My cousin __________ in Malaysia and raised in America. Now she has dual citizenship.

(d) __________ your family __________ ? Is it an extended family like ours?

(e) Your mother seems to be very weak. You __________ consult an experienced doctor about her health.

(f) His parents __________ stay in village than live with him in Dhaka. Both of them don’t like city life.

(g) __________ have been significant changes in the types of entertainment over time. Many of those no longer exist.

(h) Teacher: learners, __________ the national flower of Bangladesh __________ ? Students: It looks a bit like the lotus.

(i) It is not easy to score a goal __________ hat trick.

(j) We informed the police __________ the incident took place. But the police didn’t arrive even after two hours.

Answer:(a) It(b) have to(c) was born(d) What's...like(e) had better(f) would rather(g) There(h) what does...look like(i) let alone(j) as soon as

4. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Jashore Board – 2024]

had better

there

what does...look like

it

let alone

as soon as

what's...like

have to

would rather

was born

(a) He headed for the new workplace __________ he received the transfer order.

(b) __________ your new teacher __________ ? He is nice but a bit strict.

(c) The Bangladesh cricket team dropped out from the tournament in the first round, __________ make it to the final.

(d) I am trying to catch upon some sleep. You __________ turn off the TV.

(e) __________ she __________ ? She is tall and has blonde hair.

(f) Although Lalon Shah __________ into a Hindu family, he grew up in a Muslim family.

(g) Nowadays we cannot think of a single day without cell phones, but __________ was a time when even land phones were a luxury.

(h) My aunt is shy by nature. In social gatherings, she would stay __________ alone than interact with others.

(i) __________ was a wonderful night. The sky was cloudless and full of stars.

(j) You __________ follow traffic rules. You cannot drive as you like.

Answer:(a) as soon as(b) What's...like(c) let alone(d) had better(e) What does...look like(f) was born(g) there(h) would rather(i) it(j) have to

5. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Dinajpur Board – 2024]

(a) Most of the kids are fun-loving. They __________ play than study.

(b) __________ the weather today?

(c) Rani is an examinee. She __________ study a lot to make a good result.

(d) I have been suffering from cold and cough. I can’t speak clearly __________ sing.

(e) __________ seems to be a crowd on the road. Let’s go and see.

(f) Florence Nightingale was a nurse. She __________ in 1820.

(g) __________ a plane flying above from below? It looks like a bird.

(h) It is a cold day. __________ the sun rises, the fog disappears.

(i) __________ is a lack of communication. They don’t understand the problem at all.

(j) We __________ go home. It's getting dark.

Answer:(a) would rather(b) What’s...like(c) has to(d) let alone(e) It(f) was born(g) What does...look like(h) as soon as(i) There(j) had better

6. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Barishal Board – 2024]

(a) Begging is quite disgraceful. I think he knows it very well: He __________ starve than do so.

(b) Deforestation is detrimental to the environment. We __________ stop cutting down trees.

(c) What does __________ look like? He is friendly and can help you.

(d) __________ is difficult to regain lost health. So we should always take care of our health.

(e) __________ flows a river beside our village. The river is useful to us in many ways.

(f) What’s __________ like? Have you seen a camel?

(g) He cannot express his ideas in Bangla, __________ in English.

(h) I __________ take coffee in lieu of tea. But I like both of them.

(i) __________ the incident took place. We informed the police.

(j) Robert Herrick was a poet and a clergyman. He __________ in London.

Answer:(a) would rather(b) have to(c) What does...look like(d) It(e) There(f) What’s...like(g) let alone(h) had better(i) as soon as(j) was born

7. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Chattogram Board – 2024]

what does look like

it

what's like

as soon as

was born

has to

there

would rather

let alone

had better

(a) Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman __________ in 1920 in Tungipara of Gopalgonj district.

(b) __________ Professor Nathaniel Kleitman __________ ? Though he looks serious, he is an interesting physiologist and sleep researcher.

(c) The train blew whistle. __________ the passengers heard the whistle, they got into it.

(d) __________ is very hot today. Moreover, load-shedding is aggravating the situation.

(e) __________ mother’s love __________ ? It is incomparable.

(f) Ronny Heaslop’s father is very sick. __________ seems to be no hope of recovery.

(g) The sky is getting dark. Nahian __________ carry an umbrella.

(h) Tahmid was too tired to walk, __________ run.

(i) Ahsan __________ walk home than take a rickshaw. The road is jam-packed.

(j) There is a charitable dispensary in our locality. None __________ pay for the service.

Answer:(a) was born(b) What does...look like(c) as soon as(d) It(e) What’s...like(f) There(g) had better(h) let alone(i) would rather(j) has to

8. Complete the sentences with suitable phrases/words given in the box: [Mymensingh Board – 2024]

There

has to

let alone

as soon as

what does...look like

was born

it

had better

would rather

what's...like

(a) Selina is a poor student. She cannot afford to buy a cell phone __________ a laptop.

(b) The sky is cloudy. It may rain today. You __________ leave early.

(c) __________ is many years since we first met. How time does fly!

(d) His mother is sick. He needs to go home __________ possible.

(e) We __________ develop our humanity than observe hartal and strike.

(f) Robert Browning is my favourite poet. He __________ in 1812.

(g) __________ was a pandemic all over the world in 2020 and 2021.

(h) A good citizen __________ perform a lot of things.

(i) __________ the national flower of Bangladesh __________ ?

(j) __________ honesty __________ ? It is the best quality of life.

Answer:(a) let alone(b) had better(c) It(d) as soon as(e) would rather(f) was born(g) There(h) has to(i) What does...look like(j) What’s...like






 
 
 

Recent Posts

See All

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
daniel
20 hours ago
Rated 5 out of 5 stars.

출장마사지 처음 이용해봤는데 생각보다 훨씬 전문적이고 시원하네요. 다음에도 또 부를 거예요!

Like

veronica
20 hours ago
Rated 5 out of 5 stars.

마사지사분의 손길이 너무 부드럽고 시원해서 하루 피로가 다 사라졌어요. 출장안마 서비스, 완전 강추입니다!

Like

Guest
3 days ago
Rated 5 out of 5 stars.

Stunning

Like
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page