Right form of verbs for SSC Examination Worksheet 4.0 (2026 Board Questions with Answers) / Right form of verbs from SSC 2026 / Most Important Right form of Verbs for Examination
- Fakhruddin Babar
- Jun 19
- 14 min read
Right form of verbs All Board Questions - SSC 2026
1. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [Dhaka Board 2026]
special | to | a | the | exchange |
alone | feeling | suit | any | in |
Loneliness means staying alone without (a) _______ company. Man is (b) _______ social being. He cannot live (c) _______. He wants the company of others (d) _______ of his friends and relatives. When a man misses the company of anyone in (e) _______ society, he feels lonely. Loneliness is a kind of (f) _______. Sometimes we feel lonely (g) _______ the midst of many people because we do not find any (h) _______ situation to (i) _______ views with them. This kind of loneliness is very painful (j) _______ us.
2. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [Chattogram Board 2026]
Providing | facilities | if | population | development |
basic | without | one | work | no |
Education removes darkness and gives us the light of knowledge. For imparting education, there should be (a) _______ discrimination between man and woman. Education is (b) _______ of the basic human rights. (c) _______ the woman are deprived of the (d) _______ right of education, almost half of the (e) _______ will remain in darkness. Development of a country is quite impossible (g) _______ the participation of women in the development (h) _______. As a result, the government is (i) _______ the girls with a lot of (j) _______ for the enhancement of their education.
3. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [Cumilla Board 2026]
fears | converse | desert | a | come |
around | prosper | of | means | term |
Man is a social being. He lives in a society. So he is in need (a) _______ friends with whom he can mix and (b) _______ freely, exchanging thoughts and ideas, hopes and (c) _______. But everybody with whom we mix is not (d) _______ friend in the true sense of the (e) _______. Some gather (f) _______ us only in our (g) _______ for their self-interest. But wherever we are in trouble or difficulty, they (h) _______ us altogether. They are false friends and should be avoided by all (i) _______. The test of real friends (j) _______ only in misfortune.
4. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [Rajshahi Board 2026]
on | off | the | to | of |
full | compensate | a | success | competent |
The present world is very competitive. So, as a student, you need to be (a) _______. You have to give (b) _______ concentration (c) _______ your studies. You must not be indifferent (d) _______ your studies. No (e) _______ can make up your loss (f) _______ wasting time. There is no denying (g) _______ fact that true (h) _______ depends on hard labour. So, you must shake (i) _______ your idleness from your brain. Otherwise, you have to pay (j) _______ lot in future.
5. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words: [Jashore Board 2026]
nature | different | a | more | communities |
other | loss | the | often | responsibly |
Biodiversity means the variety of living beings. It includes all plants and animals that live in (a) _______ habitats. Every species plays an important role in maintaining (b) _______ balance of nature. When any species disappears, it affects many (c) _______ species as well. Humans (d) _______ destroy forests for farming and construction. It causes (e) _______ of biodiversity. This loss not only harms wildlife but also affects us because we depend on (f) _______ for food, air and water. Protecting forests is (g) _______ important than ever before. We should act (h) _______ and protect our environment. Even small actions like planting trees and reducing waste can make (i) _______ big difference. Government and (j) _______ must work together so that future generation can enjoy their natural world.
6. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words: [Mymensingh Board 2026]
population | possible | dark | light | women |
imparting | discriminate | the | education | remove |
No nation can prosper without (a) _______. Education (b) _______ our ignorance and gives us (c) _______ of knowledge. In respect of (d) _______ education, there should be no (e) _______ between man and woman. Education is one of (f) _______ basic human rights. If we deprive women of the rights of education, almost half of our (g) _______ will remain in (h) _______. No development can be (i) _______ without the participation of (j) _______.
7. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [Dinajpur Board 2026]
chance | tidy | exemplify | united | ourselves |
same | in | the | level | possible |
Is there any possibility for Bangladesh to be the happiest country in the world? I think it is not (a) _______. The terms 'richest' and 'happiest' are not the (b) _______ things. In spite of being poor, (c) _______ future Bangladesh may have a lot of (d) _______ to become the happiest country. Zero corruption, people's welfare laws, implementation of laws, hundred percent literacy rate, employment, clean and (e) _______ environment, fair politics and security of life and property are (f) _______ basic points of reformation. Many countries in the world, from the lowest condition, progressed to the highest (g) _______. Singapore can be (h) _______. The most important thing is that as a nation, we should (i) _______ crave for it. No other nation will change our fate. Our fate can be changed only by (j) _______.
8. Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once: [Sylhet Board 2026]
gold | with | mental | beneficial | fresh |
regularly | good | immense | the | cheer |
Morning walk is (a) _______ to our health. It is refreshing and pleasant. If one walks early in the morning, he can feel the (b) _______ of air. (c) _______ natural beauty will give him (d) _______ pleasure. Morning walk can provide one (e) _______ the opportunity of enjoying the (f) _______ glow of sunrise. After walking he returns home with a (g) _______ mind. It helps him keep fit physically and (h) _______. He will have a (i) _______ start of his day if he takes morning walk (j) _______.
9. Complete the following passage with suitable words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may use one word more than once: [Dakhil Board 2026]
pleasant | on | enjoy | for | a |
beauty | to | with | vigorous | an |
Morning walk is a good habit. It is beneficial (a) _______ health. It is (b) _______ as well. It exercises a good effect (c) _______ a man's body and mind. The morning air refreshes his body and mind. It gives him (d) _______ opportunity to (e) _______ the beauties of nature too. In the morning, nature looks fresh and (f) _______. When a man takes (g) _______ morning walk, he sees the superb beauty of the sunrise. After taking morning walk a man returns home (h) _______ cheerful mind. He takes his breakfast with great relish and starts his work with a fresh and (i) _______ mind. In short, morning walk is so pleasant and good (j) _______ health.
Right form of verbs All Board Questions - SSC 2025 Answers
Question 1: [Dhaka Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [ special | to | a | the | exchange | alone | feeling | suit | any | in ]
Loneliness means staying alone without (a) _______ company. Man is (b) _______ social being. He cannot live (c) _______. He wants the company of others (d) _______ of his friends and relatives. When a man misses the company of anyone in (e) _______ society, he feels lonely. Loneliness is a kind of (f) _______. Sometimes we feel lonely (g) _______ the midst of many people because we do not find any (h) _______ situation to (i) _______ views with them. This kind of loneliness is very painful (j) _______ us.
Answer: (a) any (b) a (c) alone (d) especially (changed from 'special') (e) the (f) feeling (g) in (h) suitable (changed from 'suit') (i) exchange (j) to
Bangla Translation: একাকীত্ব মানে কোনো সঙ্গী ছাড়া একা থাকা। মানুষ সামাজিক জীব। সে একা বাস করতে পারে না। সে অন্যদের, বিশেষ করে তার বন্ধুবান্ধব এবং আত্মীয়স্বজনের সঙ্গ চায়। যখন কোনো মানুষ সমাজের কারো সঙ্গ মিস করে, তখন সে একাকীত্ব অনুভব করে। একাকীত্ব এক ধরনের অনুভূতি। মাঝে মাঝে অনেক মানুষের মাঝেও আমরা একাকীত্ব অনুভব করি কারণ আমরা তাদের সাথে মতামত বিনিময় করার কোনো উপযুক্ত পরিস্থিতি খুঁজে পাই না। এই ধরনের একাকীত্ব আমাদের জন্য খুবই যন্ত্রণাদায়ক।
Question 2: [Chattogram Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [ Providing | facilities | if | population | development | basic | without | one | work | no ]
Education removes darkness and gives us the light of knowledge. For imparting education, there should be (a) _______ discrimination between man and woman. Education is (b) _______ of the basic human rights. (c) _______ the woman are deprived of the (d) _______ right of education, almost half of the (e) _______ will remain in darkness. Development of a country is quite impossible (g) _______ the participation of women in the development (h) _______. As a result, the government is (i) _______ the girls with a lot of (j) _______ for the enhancement of their education. (Note: The letter 'f' was missing in the original numbering)
Answer: (a) no (b) one (c) If (d) basic (e) population (g) without (h) work (i) providing (j) facilities
Bangla Translation: শিক্ষা অন্ধকার দূর করে এবং আমাদের জ্ঞানের আলো দেয়। শিক্ষা প্রদানের ক্ষেত্রে নারী ও পুরুষের মধ্যে কোনো বৈষম্য থাকা উচিত নয়। শিক্ষা মানুষের অন্যতম মৌলিক অধিকার। যদি নারীরা শিক্ষার মৌলিক অধিকার থেকে বঞ্চিত হয়, তবে জনসংখ্যার প্রায় অর্ধেক অন্ধকারে থেকে যাবে। উন্নয়নমূলক কাজে নারীদের অংশগ্রহণ ছাড়া একটি দেশের উন্নয়ন একেবারেই অসম্ভব। এর ফলে, সরকার মেয়েদের শিক্ষার প্রসারের জন্য প্রচুর সুযোগ-সুবিধা প্রদান করছে।
Question 3: [Cumilla Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [ fears | converse | desert | a | come | around | prosper | of | means | term ]
Man is a social being. He lives in a society. So he is in need (a) _______ friends with whom he can mix and (b) _______ freely, exchanging thoughts and ideas, hopes and (c) _______. But everybody with whom we mix is not (d) _______ friend in the true sense of the (e) _______. Some gather (f) _______ us only in our (g) _______ for their self-interest. But wherever we are in trouble or difficulty, they (h) _______ us altogether. They are false friends and should be avoided by all (i) _______. The test of real friends (j) _______ only in misfortune.
Answer: (a) of (b) converse (c) fears (d) a (e) term (f) around (g) prosperity (changed from 'prosper') (h) desert (i) means (j) comes (changed from 'come')
Bangla Translation: মানুষ সামাজিক জীব। সে সমাজে বাস করে। তাই তার এমন বন্ধুদের প্রয়োজন যাদের সাথে সে মিশতে পারে এবং স্বাধীনভাবে কথা বলতে পারে, চিন্তা-ভাবনা, আশা ও ভয় বিনিময় করতে পারে। কিন্তু যাদের সাথে আমরা মিশি তাদের সবাই শব্দের প্রকৃত অর্থে বন্ধু নয়। কেউ কেউ কেবল তাদের স্বার্থের জন্য আমাদের সমৃদ্ধির সময় আমাদের চারপাশে জড়ো হয়। কিন্তু যখনই আমরা কোনো সমস্যা বা বিপদে পড়ি, তারা আমাদের পুরোপুরি ছেড়ে চলে যায় (পরিত্যাগ করে)। তারা নকল বন্ধু এবং সর্বতোভাবে তাদের এড়িয়ে চলা উচিত। প্রকৃত বন্ধুর পরীক্ষা কেবল বিপদের (দুর্ভাগ্যের) সময়ই হয়।
Question 4: [Rajshahi Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [ on | off | the | to | of | full | compensate | a | success | competent ]
The present world is very competitive. So, as a student, you need to be (a) _______. You have to give (b) _______ concentration (c) _______ your studies. You must not be indifferent (d) _______ your studies. No (e) _______ can make up your loss (f) _______ wasting time. There is no denying (g) _______ fact that true (h) _______ depends on hard labour. So, you must shake (i) _______ your idleness from your brain. Otherwise, you have to pay (j) _______ lot in future.
Answer: (a) competent (b) full (c) on (d) to (e) compensation (changed from 'compensate') (f) of (g) the (h) success (i) off (j) a
Bangla Translation: বর্তমান বিশ্ব খুবই প্রতিযোগিতামূলক। তাই, একজন শিক্ষার্থী হিসেবে, তোমাকে যোগ্য হতে হবে। তোমাকে তোমার পড়াশোনায় পূর্ণ মনোযোগ দিতে হবে। তোমার পড়াশোনার প্রতি তোমার উদাসীন হওয়া উচিত নয়। সময় নষ্ট করার ক্ষতি কোনো ক্ষতিপূরণই পুষিয়ে দিতে পারে না। এ কথা অস্বীকার করার কোনো উপায় নেই যে প্রকৃত সাফল্য কঠোর পরিশ্রমের ওপর নির্ভর করে। তাই, তোমার মস্তিষ্ক থেকে অলসতা ঝেড়ে ফেলতে হবে। অন্যথায়, ভবিষ্যতে তোমাকে অনেক মূল্য চোকাতে হবে।
Question 5: [Jashore Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words: [ nature | different | a | more | communities | other | loss | the | often | responsibly ]
Biodiversity means the variety of living beings. It includes all plants and animals that live in (a) _______ habitats. Every species plays an important role in maintaining (b) _______ balance of nature. When any species disappears, it affects many (c) _______ species as well. Humans (d) _______ destroy forests for farming and construction. It causes (e) _______ of biodiversity. This loss not only harms wildlife but also affects us because we depend on (f) _______ for food, air and water. Protecting forests is (g) _______ important than ever before. We should act (h) _______ and protect our environment. Even small actions like planting trees and reducing waste can make (i) _______ big difference. Government and (j) _______ must work together so that future generation can enjoy their natural world.
Answer: (a) different (b) the (c) other (d) often (e) loss (f) nature (g) more (h) responsibly (i) a (j) communities
Bangla Translation: জীববৈচিত্র্য বলতে জীবজন্তুর বৈচিত্র্যকে বোঝায়। এর মধ্যে বিভিন্ন বাসস্থানে বসবাসকারী সকল উদ্ভিদ এবং প্রাণী অন্তর্ভুক্ত। প্রতিটি প্রজাতি প্রকৃতির ভারসাম্য বজায় রাখতে গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন করে। যখন কোনো প্রজাতি বিলুপ্ত হয়ে যায়, তখন তা অন্যান্য অনেক প্রজাতিকেও প্রভাবিত করে। মানুষেরা প্রায়ই কৃষিকাজ এবং নির্মাণের জন্য বন ধ্বংস করে। এর ফলে জীববৈচিত্র্যের ক্ষতি হয়। এই ক্ষতি শুধু বন্যপ্রাণীদেরই ক্ষতি করে না বরং আমাদেরও প্রভাবিত করে কারণ আমরা খাদ্য, বাতাস এবং পানির জন্য প্রকৃতির ওপর নির্ভর করি। বন রক্ষা করা এখন আগের চেয়ে অনেক বেশি গুরুত্বপূর্ণ। আমাদের দায়িত্বশীলতার সাথে কাজ করা উচিত এবং পরিবেশ রক্ষা করা উচিত। এমনকি গাছ লাগানো এবং বর্জ্য কমানোর মতো ছোট কাজগুলোও বড় পরিবর্তন আনতে পারে। ভবিষ্যৎ প্রজন্ম যেন তাদের প্রাকৃতিক বিশ্ব উপভোগ করতে পারে, সেজন্য সরকার এবং সম্প্রদায়গুলোকে একসাথে কাজ করতে হবে।
Question 6: [Mymensingh Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words: [ population | possible | dark | light | women | imparting | discriminate | the | education | remove ]
No nation can prosper without (a) _______. Education (b) _______ our ignorance and gives us (c) _______ of knowledge. In respect of (d) _______ education, there should be no (e) _______ between man and woman. Education is one of (f) _______ basic human rights. If we deprive women of the rights of education, almost half of our (g) _______ will remain in (h) _______. No development can be (i) _______ without the participation of (j) _______.
Answer: (a) education (b) removes (changed from 'remove') (c) light (d) imparting (e) discrimination (changed from 'discriminate') (f) the (g) population (h) darkness (changed from 'dark') (i) possible (j) women
Bangla Translation: শিক্ষা ছাড়া কোনো জাতি উন্নতি করতে পারে না। শিক্ষা আমাদের অজ্ঞতা দূর করে এবং আমাদের জ্ঞানের আলো দেয়। শিক্ষা প্রদানের ক্ষেত্রে নারী ও পুরুষের মধ্যে কোনো বৈষম্য থাকা উচিত নয়। শিক্ষা মানুষের মৌলিক অধিকারগুলোর মধ্যে অন্যতম। আমরা যদি নারীদের শিক্ষার অধিকার থেকে বঞ্চিত করি, তবে আমাদের জনসংখ্যার প্রায় অর্ধেক অন্ধকারেই থেকে যাবে। নারীদের অংশগ্রহণ ছাড়া কোনো উন্নয়নই সম্ভব হতে পারে না।
Question 7: [Dinajpur Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may need to use one word more than once: [ chance | tidy | exemplify | united | ourselves | same | in | the | level | possible ]
Is there any possibility for Bangladesh to be the happiest country in the world? I think it is not (a) _______. The terms 'richest' and 'happiest' are not the (b) _______ things. In spite of being poor, (c) _______ future Bangladesh may have a lot of (d) _______ to become the happiest country. Zero corruption, people's welfare laws, implementation of laws, hundred percent literacy rate, employment, clean and (e) _______ environment, fair politics and security of life and property are (f) _______ basic points of reformation. Many countries in the world, from the lowest condition, progressed to the highest (g) _______. Singapore can be (h) _______. The most important thing is that as a nation, we should (i) _______ crave for it. No other nation will change our fate. Our fate can be changed only by (j) _______.
Answer: (a) impossible (changed from 'possible') (b) same (c) in (d) chances (changed from 'chance') (e) tidy (f) the (g) level (h) exemplified (changed from 'exemplify') (i) unitedly (changed from 'united') (j) ourselves
Bangla Translation: বাংলাদেশের কি বিশ্বের সবচেয়ে সুখী দেশ হওয়ার কোনো সম্ভাবনা আছে? আমি মনে করি এটি অসম্ভব নয়। 'সবচেয়ে ধনী' এবং 'সবচেয়ে সুখী' শব্দ দুটি একই জিনিস নয়। গরিব হওয়া সত্ত্বেও, ভবিষ্যতে বাংলাদেশের সবচেয়ে সুখী দেশ হওয়ার অনেক সুযোগ থাকতে পারে। দুর্নীতিমুক্ত, জনকল্যাণমূলক আইন, আইনের প্রয়োগ, শতভাগ সাক্ষরতার হার, কর্মসংস্থান, পরিচ্ছন্ন ও ছিমছাম পরিবেশ, সুষ্ঠু রাজনীতি এবং জীবন ও সম্পত্তির নিরাপত্তা হলো সংস্কারের মূল বিষয়। বিশ্বের অনেক দেশ সবচেয়ে নিচু অবস্থা থেকে সর্বোচ্চ স্তরে অগ্রসর হয়েছে। সিঙ্গাপুরকে এর উদাহরণ হিসেবে দেখানো যেতে পারে। সবচেয়ে গুরুত্বপূর্ণ বিষয় হলো, জাতি হিসেবে আমাদের ঐক্যবদ্ধভাবে এর আকাঙ্ক্ষা করা উচিত। অন্য কোনো জাতি আমাদের ভাগ্য পরিবর্তন করবে না। আমাদের ভাগ্য কেবল আমরা নিজেরাই পরিবর্তন করতে পারি।
Question 8: [Sylhet Board 2026]
Question: Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once: [ gold | with | mental | beneficial | fresh | regularly | good | immense | the | cheer ]
Morning walk is (a) _______ to our health. It is refreshing and pleasant. If one walks early in the morning, he can feel the (b) _______ of air. (c) _______ natural beauty will give him (d) _______ pleasure. Morning walk can provide one (e) _______ the opportunity of enjoying the (f) _______ glow of sunrise. After walking he returns home with a (g) _______ mind. It helps him keep fit physically and (h) _______. He will have a (i) _______ start of his day if he takes morning walk (j) _______.
Answer: (a) beneficial (b) freshness (changed from 'fresh') (c) The (d) immense (e) with (f) golden (changed from 'gold') (g) cheerful (changed from 'cheer') (h) mentally (changed from 'mental') (i) good (j) regularly
Bangla Translation: প্রাতঃভ্রমণ (সকালে হাঁটা) আমাদের স্বাস্থ্যের জন্য উপকারী। এটি সতেজ এবং আনন্দদায়ক। কেউ যদি খুব সকালে হাঁটে, তবে সে বাতাসের সতেজতা অনুভব করতে পারে। প্রাকৃতিক সৌন্দর্য তাকে অগাধ (প্রচুর) আনন্দ দেবে। প্রাতঃভ্রমণ একজনকে সূর্যোদয়ের সোনালী আভা উপভোগ করার সুযোগ প্রদান করতে পারে। হাঁটার পরে সে একটি প্রফুল্ল মন নিয়ে বাড়ি ফেরে। এটি তাকে শারীরিকভাবে এবং মানসিকভাবে সুস্থ রাখতে সাহায্য করে। সে যদি নিয়মিত প্রাতঃভ্রমণ করে, তবে তার দিনটির একটি ভালো শুরু হবে।
Question 9: [Dakhil Board 2026]
Question: Complete the following passage with suitable words from the box. You may need to change the forms of some of the words. You may use one word more than once: [ pleasant | on | enjoy | for | a | beauty | to | with | vigorous | an ]
Morning walk is a good habit. It is beneficial (a) _______ health. It is (b) _______ as well. It exercises a good effect (c) _______ a man's body and mind. The morning air refreshes his body and mind. It gives him (d) _______ opportunity to (e) _______ the beauties of nature too. In the morning, nature looks fresh and (f) _______. When a man takes (g) _______ morning walk, he sees the superb beauty of the sunrise. After taking morning walk a man returns home (h) _______ cheerful mind. He takes his breakfast with great relish and starts his work with a fresh and (i) _______ mind. In short, morning walk is so pleasant and good (j) _______ health.
Answer: (a) to (b) pleasant (c) on (d) an (e) enjoy (f) beautiful (changed from 'beauty') (g) a (h) with (i) vigorous (j) for
Bangla Translation: প্রাতঃভ্রমণ একটি ভালো অভ্যাস। এটি স্বাস্থ্যের জন্য উপকারী। এটি আনন্দদায়কও বটে। এটি মানুষের শরীর ও মনে ভালো প্রভাব ফেলে। সকালের বাতাস তার শরীর ও মনকে সতেজ করে। এটি তাকে প্রকৃতির সৌন্দর্য উপভোগ করার একটি সুযোগও দেয়। সকালে প্রকৃতিকে সতেজ এবং সুন্দর দেখায়। যখন কোনো মানুষ সকালে হাঁটে, সে সূর্যোদয়ের চমৎকার সৌন্দর্য দেখতে পায়। প্রাতঃভ্রমণ করার পর একজন মানুষ প্রফুল্ল মন নিয়ে বাড়ি ফেরে। সে পরম তৃপ্তির সাথে সকালের নাস্তা করে এবং সতেজ ও প্রাণবন্ত মন নিয়ে তার কাজ শুরু করে। সংক্ষেপে, প্রাতঃভ্রমণ অত্যন্ত আনন্দদায়ক এবং স্বাস্থ্যের জন্য ভালো।
