top of page

Preposition of HSC Examination 2025 (All Board Questions with Answers / /Preposition from HSC Examination 5.0 All Board Questions 2025 / Preposition for HSC Examination

Preposition - All Board Questions 2025 with answer



1.Dhaka Board 2025

Question:

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

Charity is a noble virtue. A person should be endowed (a)___________ this virtue. It makes people think favourably (b)___________ their fellowmen and do them good. It is also the cheerful giving of one's possession to someone (c)___________ need. This quality brings happiness (d)___________ earth and strengthens the ties of relationship (e)___________ men. It should not be measured (f)___________ terms of money. Rather, it should be measured (g)___________ the sacrifice that one makes. In fact, it is a form (h)___________ self-sacrifice (i)___________ which our society cannot progress. So, everybody should practise this habit (j)___________ childhood.


 

  1. Chattogram Board 2025

Question:

Fill in the gaps with appropriate prepositions. Marks 0.5*10=5

The vast number (a) _________ plant species underwater forms a beautiful ecosystem. The plants which stay underwater depend (b) _____ the light coming (c) ___________ the sun (d) ___________ their growth. They also draw the atmospheric carbon dioxide (e) ____ the air above and convert them (f) ___________ oxygen. The flora (g) __________ the surface (h) ___________ the water adds (i) ___________ the aesthetic beauty. These plants sometimes span vast lengths below the surface (j) ___________ the ocean.



3.Cumilla Board 2025

Fill in the gaps with appropriate prepositions: Marks 0.5x10=5

Love for motherland is inherent (a)___________ man. A man who is devoid (b)___________ love for his motherland is not a true patriot. A genuine patriot loves his motherland (c)___________ the core of his heart. He dedicates his whole life (d)___________ the service of his own country. He is prepared to lay (e)___________ his life for the greatest interest of his motherland. Our freedom fighters are the proud sons of our country. They took pride (f)___________ fighting for the country (g)___________ our enemy. They never retreated (h)___________ the battle field rather swooped (i)___________ the enemy valiantly. Their sacrifice will end (j)___________ vain if we fail to build our own country.


4.Dinajpur Board 2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5*10=5

Many people do not get enough nutrition (a)___________ what they eat. Many children become blind because they do not get necessary nutrition. Diarrhoea is a common disease. This is because many do not drink clean water or they eat dirty food. So, they often suffer (b)___________ diarrhoea. The condition (c)___________ our villages is very serious. The best way to keep in good health is to follow the rules (d)___________ cleanliness. A large number (e)___________ people do not follow the rules (f)____ health. It is a great problem (g)___________ our country. So, (h)___________ order to keep in sound health, all the people must be strict (i)___________ the rules (j)___________ health.



5.Mymensing Board 2025

Complete the following text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

Gen Z refers (a)___________ the group of people born after 1996. They are called so because they are digital natives who have grown (b)___________ with technology like smartphones and the internet. Normally, Gen Z kids are fond (c)___________ using digital devices and gadgets daily. They are also very good (d)___________ using online apps and looking (e)___________ information whenever they need. This generation is absorbed (f)___________ important issues like politics, social inequality and even environmental concerns. Gen Z is different (g)___________ other generations because they are always connected (h)___________ social media and other online platforms. They enjoy learning (i)___________ new things (j)___________ videos and websites.



6.Barishal Board 2025

Fill in the gaps with appropriate prepositions: Marks 0.5x10=5

Man is the best creation (a) _________ Almighty. Actually, he is the most intelligent living being (b)___________ earth. That is why, man is regarded (c)_________ a rational animal. But man becomes the worst animal when he is devoid (d)___________ sense and rationality. Man is endowed (e)___________ such qualities as are different (f) ___________ other animals. So, to build (g)___________ civilization and to beautify the earth is possible only (h)___________ man (i)___________ his thinking power, hard work and inventions. However, man is also responsible (j)___________ mass destruction of human civilization.


 

7.Rajshahi Board 2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

It is known (a)_______ all that one day all will pass away (b)_________ this earth. So, we have no escape (c)___________ death. One day everyone will lie (d)___________ the icy lap of death because death is common (e)___________ all. So, we should not mourn (f)___________ the dead. Death is inevitable. But those who die (g)___________ the country are immortal. Their memory does not sink (h)___________ oblivion. There is no medicine that can save a man (i)___________ death. Therefore, we should always be ready (j)___________ death.


8.Sylhet Board 2025

Fill in the blanks with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

Robert Hayden was born (a)___________ a poor family (b)___________ Detriot in USA in 1913 and had a difficult childhood beset (c)___________ eyesight problems. He was raised (d)___________ part (e)___________ foster parents and missed a father’s caring love. But in the sonnet, which is (f)___________ a childhood memory, he writes (g)___________ a father probably his own who is harsh and often angry, but does love his son (h)___________ his own way. Hayden, a black American, wrote (i)___________ black experiences and history. He died (j)___________ 1980.



9.Jasshore Board-2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

The old man told him (a)___________ his last journey (b)___________ the sea. They had sailed away (c)___________ the South, he said, until they arrived (d)___________ cold grey seas. Even the sea was frozen, and ice was all (e)___________ them. (f)___________ those days there were no steamships, and the big white sails (g)___________ their ship opened wide as the strong wind blew them quickly (h)___________ the icy waters. The weather was very cold and there were no birds or animals (i)___________ that snow covered country, but one day the sailors saw an albatross flying (j)___________ the ship.











1.Dhaka Board 2025

Question:

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5

Charity is a noble virtue. A person should be endowed (a)___________ this virtue. It makes people think favourably (b)___________ their fellowmen and do them good. It is also the cheerful giving of one's possession to someone (c)___________ need. This quality brings happiness (d)___________ earth and strengthens the ties of relationship (e)___________ men. It should not be measured (f)___________ terms of money. Rather, it should be measured (g)___________ the sacrifice that one makes. In fact, it is a form (h)___________ self-sacrifice (i)___________ which our society cannot progress. So, everybody should practise this habit (j)___________ childhood.


Answer: (a) with (b) of (c) in (d) on (e) among (f) in (g) by (h) of (i) without (j) from

 

2.Chattogram Board 2025

Question:

Fill in the gaps with appropriate prepositions. Marks 0.5*10=5 The vast number (a) _________ plant species underwater forms a beautiful ecosystem. The plants which stay underwater depend (b) _____ the light coming (c) ___________ the sun (d) ___________ their growth. They also draw the atmospheric carbon dioxide (e) ____ the air above and convert them (f) ___________ oxygen. The flora (g) __________ the surface (h) ___________ the water adds (i) ___________ the aesthetic beauty. These plants sometimes span vast lengths below the surface (j) ___________ the ocean.

Answer: (a) of (b) on (c) from (d) for (e) from (f) into (g) under/below (h) of (i) to (j) of


3.Cumilla Board 2025

Fill in the gaps with appropriate prepositions: Marks 0.5x10=5 Love for motherland is inherent (a)___________ man. A man who is devoid (b)___________ love for his motherland is not a true patriot. A genuine patriot loves his motherland (c)___________ the core of his heart. He dedicates his whole life (d)___________ the service of his own country. He is prepared to lay (e)___________ his life for the greatest interest of his motherland. Our freedom fighters are the proud sons of our country. They took pride (f)___________ fighting for the country (g)___________ our enemy. They never retreated (h)___________ the battle field rather swooped (i)___________ the enemy valiantly. Their sacrifice will end (j)___________ vain if we fail to build our own country.


Answer: (a) in (b) of (c) from (d) to (e) down (f) in (g) against (h) from (i) on/upon (j) in


4.Dinajpur Board 2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5*10=5 Many people do not get enough nutrition (a)___________ what they eat. Many children become blind because they do not get necessary nutrition. Diarrhoea is a common disease. This is because many do not drink clean water or they eat dirty food. So, they often suffer (b)___________ diarrhoea. The condition (c)___________ our villages is very serious. The best way to keep in good health is to follow the rules (d)___________ cleanliness. A large number (e)___________ people do not follow the rules (f)____ health. It is a great problem (g)___________ our country. So, (h)___________ order to keep in sound health, all the people must be strict (i)___________ the rules (j)___________ health.

Answer: (a) from (b) from (c) of (d) of (e) of (f) of (g) in/for (h) in (i) in/about (j) of


5.Mymensing Board 2025

Complete the following text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5 Gen Z refers (a)___________ the group of people born after 1996. They are called so because they are digital natives who have grown (b)___________ with technology like smartphones and the internet. Normally, Gen Z kids are fond (c)___________ using digital devices and gadgets daily. They are also very good (d)___________ using online apps and looking (e)___________ information whenever they need. This generation is absorbed (f)___________ important issues like politics, social inequality and even environmental concerns. Gen Z is different (g)___________ other generations because they are always connected (h)___________ social media and other online platforms. They enjoy learning (i)___________ new things (j)___________ videos and websites.

Answer: (a) to (b) up (c) of (d) at (e) for (f) in (g) from (h) to (i) about (j) through


6.Barishal Board 2025

Fill in the gaps with appropriate prepositions: Marks 0.5x10=5

Man is the best creation (a) _________ Almighty. Actually, he is the most intelligent living being (b)___________ earth. That is why, man is regarded (c)_________ a rational animal. But man becomes the worst animal when he is devoid (d)___________ sense and rationality. Man is endowed (e)___________ such qualities as are different (f) ___________ other animals. So, to build (g)___________ civilization and to beautify the earth is possible only (h)___________ man (i)___________ his thinking power, hard work and inventions. However, man is also responsible (j)___________ mass destruction of human civilization.

Answer: (a) of (b) on (c) as (d) of (e) with (f) from (g) up (h) for (i) with (j) for

 

7.Rajshahi Board 2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5 It is known (a)_______ all that one day all will pass away (b)_________ this earth. So, we have no escape (c)___________ death. One day everyone will lie (d)___________ the icy lap of death because death is common (e)___________ all. So, we should not mourn (f)___________ the dead. Death is inevitable. But those who die (g)___________ the country are immortal. Their memory does not sink (h)___________ oblivion. There is no medicine that can save a man (i)___________ death. Therefore, we should always be ready (j)___________ death.

Answer: (a) to (b) from (c) from (d) in (e) to (f) for (g) for (h) into (i) from (j) for


8.Sylhet Board 2025

Fill in the blanks with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5 Robert Hayden was born (a)___________ a poor family (b)___________ Detriot in USA in 1913 and had a difficult childhood beset (c)___________ eyesight problems. He was raised (d)___________ part (e)___________ foster parents and missed a father’s caring love. But in the sonnet, which is (f)___________ a childhood memory, he writes (g)___________ a father probably his own who is harsh and often angry, but does love his son (h)___________ his own way. Hayden, a black American, wrote (i)___________ black experiences and history. He died (j)___________ 1980.

Answer: (a) in (b) in (c) by (d) in (e) by (f) about (g) about (h) in (i) about (j) in


9.Jasshore Board-2025

Complete the text with suitable prepositions: Marks 0.5x10=5 The old man told him (a)___________ his last journey (b)___________ the sea. They had sailed away (c)___________ the South, he said, until they arrived (d)___________ cold grey seas. Even the sea was frozen, and ice was all (e)___________ them. (f)___________ those days there were no steamships, and the big white sails (g)___________ their ship opened wide as the strong wind blew them quickly (h)___________ the icy waters. The weather was very cold and there were no birds or animals (i)___________ that snow covered country, but one day the sailors saw an albatross flying (j)___________ the ship.


Answer: (a) about (b) on (c) to (d) in (e) around (f) In (g) of (h) through (i) in (j) towards







 
 
 

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page