Connectors / Linkers for SSC Examination 4.0 All Board Questions - 2026 / Connectors from All Board Questions 2026 with Answers / Most Important Connectors for SSC Exam
- Fakhruddin Babar

- Jun 19
- 14 min read
All Board Questions -2026
Questions:
1. Complete the passage using suitable connectors: [Dhaka Board 2026]
Computer virus is a terror to the users of computer. (a) _______ it is not biological virus, it disturbs the plain operation of a computer. Computer virus is usually a programme to delete the files which are saved (b) _______ useful memories. Sometimes the virus attacks the hard disk (c) _______ harms it. (d) _______ things happen, (e) _______ no operation is possible after the attack.
2. Complete the passage using suitable connectors: [Chattogram Board 2026]
Global worming is increasing day by day (a) _______ deforestation. We cut down trees (b) _______ never think of planting trees. (c) _______ human beings and other living beings are in the threat of extinction. Time is coming (d) _______ there will be no trees left for us. (e) _______, we have to face bitter consequences of deforestation.
3. Complete the passage using suitable connectors: [Cumilla Board 2026]
In general, people hate their fate (a) _______ they don't get the result they wish. But (b) _______ a man works deliberately for building his future, success will definitely touch him. There is no magic power (c) _______ it is the magic of hard work. (d) _______ he works hard to attain success, fortune will never follow him. Those (e) _______ are unlucky rebuke fate. Actually, there is no alternative to hard work.
4. Complete the passage using suitable connectors. [Rajshahi Board 2026]
Dengue fever is a serious disease (a) _______ is caused by a sort of virus called 'Dengue virus'. (b) _______, this virus was identified in Africa. (c) _______ now it has spread all over the world. (d) _______ in most cases, dengue has its remedy, it is better to prevent it. (e) _______ we keep our dwelling places clean and people are aware of it, we can easily prevent this disease.
5. Complete the following passage using suitable connectors. [Jashore Board 2026]
The whole world has turned into a global village (a) _______ the improvement of information technology. (b) _______ we can know (c) _______ is happening on the other corner of the world sitting at home. One culture is coming in touch with other (d) _______ technology transforms culture and develops it. (e) _______ we have to prevent the infiltration of bad culture of another society to our own culture.
6. Complete the passage using suitable connectors: [Mymensingh Board 2026]
Dengue fever is a serious disease (a) _______ is caused by a kind of virus called 'Dengue Virus'. (b) _______, this virus was identified in Africa (c) _______ now it has spread all over the world. (d) _______ in most cases dengue fever has its remedy, it is better to prevent it. (e) _______ we keep our dwelling houses clean and people are conscious of it, we can easily avoid it.
7. Complete the passage using suitable connectors. [Dinajpur Board 2026]
None can deny the importance of water purification, (a) _______ our lives on earth directly or indirectly depend on it. (b) _______ it is a matter of sorrow that we are polluting water everywhere without any reason. (c) _______ it continues, our environment will turn into an inhabitable place. (d) _______ there will be a harmful change in the climate. (e) _______ we should preserve pure water for our own sake.
8. Complete the passage using suitable connectors: [Sylhet Board 2026]
Everybody knows (a) _______ sincerity is the key to success. A sincere person can prosper in life. The man (b) _______ does not follow the rules of sincerity can never go a long way in the world. Many a man is not conscious of the importance of sincerity for (c) _______ they don't have the benefit of success. (d) _______ we should be sincere to our work. (e) _______ we are sincere to our work, we will suffer in the long run.
9. Complete the following text using suitable connectors: [Dakhil Board 2026]
(a) _______ they were walking, Rosamond had to stop once again to take another stone out of the broken shoe, (b) _______ she often limped with pain. (c) _______ they got back to the shop, Rosamond's mother asked her to carefully examine the jar (d) _______ she bought it. (e) _______ Rosamond was so excited that she bought it even without looking at what was inside the jar.
All Board Questions -2026 with Answers
1. Complete the passage using suitable connectors: [Dhaka Board 2026]
Computer virus is a terror to the users of computer. (a) _______ it is not biological virus, it disturbs the plain operation of a computer. Computer virus is usually a programme to delete the files which are saved (b) _______ useful memories. Sometimes the virus attacks the hard disk (c) _______ harms it. (d) _______ things happen, (e) _______ no operation is possible after the attack.
Answer: (a) Though (b) for / as (c) and (d) If (e) then
2. Complete the passage using suitable connectors: [Chattogram Board 2026]
Global worming is increasing day by day (a) _______ deforestation. We cut down trees (b) _______ never think of planting trees. (c) _______ human beings and other living beings are in the threat of extinction. Time is coming (d) _______ there will be no trees left for us. (e) _______, we have to face bitter consequences of deforestation.
Answer: (a) for / because of (b) but (c) Therefore / So (d) when (e) Then / Thus
3. Complete the passage using suitable connectors: [Cumilla Board 2026]
In general, people hate their fate (a) _______ they don't get the result they wish. But (b) _______ a man works deliberately for building his future, success will definitely touch him. There is no magic power (c) _______ it is the magic of hard work. (d) _______ he works hard to attain success, fortune will never follow him. Those (e) _______ are unlucky rebuke fate. Actually, there is no alternative to hard work.
Answer: (a) as (b) if (c) rather (d) Unless (e) who
4. Complete the passage using suitable connectors. [Rajshahi Board 2026]
Dengue fever is a serious disease (a) _______ is caused by a sort of virus called 'Dengue virus'. (b) _______, this virus was identified in Africa. (c) _______ now it has spread all over the world. (d) _______ in most cases, dengue has its remedy, it is better to prevent it. (e) _______ we keep our dwelling places clean and people are aware of it, we can easily prevent this disease.
Answer: (a) that / which (b) At first / Initially (c) But / However (d) Although / Though (e) If
5. Complete the following passage using suitable connectors. [Jashore Board 2026]
The whole world has turned into a global village (a) _______ the improvement of information technology. (b) _______ we can know (c) _______ is happening on the other corner of the world sitting at home. One culture is coming in touch with other (d) _______ technology transforms culture and develops it. (e) _______ we have to prevent the infiltration of bad culture of another society to our own culture.
Answer: (a) due to / because of (b) As a result / That's why (c) what (d) as / since (e) So / Therefore
6. Complete the passage using suitable connectors: [Mymensingh Board 2026]
Dengue fever is a serious disease (a) _______ is caused by a kind of virus called 'Dengue Virus'. (b) _______, this virus was identified in Africa (c) _______ now it has spread all over the world. (d) _______ in most cases dengue fever has its remedy, it is better to prevent it. (e) _______ we keep our dwelling houses clean and people are conscious of it, we can easily avoid it.
Answer: (a) that / which (b) At first / Initially (c) But / However (d) Although / Though (e) If
7. Complete the passage using suitable connectors. [Dinajpur Board 2026]
None can deny the importance of water purification, (a) _______ our lives on earth directly or indirectly depend on it. (b) _______ it is a matter of sorrow that we are polluting water everywhere without any reason. (c) _______ it continues, our environment will turn into an inhabitable place. (d) _______ there will be a harmful change in the climate. (e) _______ we should preserve pure water for our own sake.
Answer: (a) as (b) But (c) If (d) Consequently (e) So
8. Complete the passage using suitable connectors: [Sylhet Board 2026]
Everybody knows (a) _______ sincerity is the key to success. A sincere person can prosper in life. The man (b) _______ does not follow the rules of sincerity can never go a long way in the world. Many a man is not conscious of the importance of sincerity for (c) _______ they don't have the benefit of success. (d) _______ we should be sincere to our work. (e) _______ we are sincere to our work, we will suffer in the long run.
Answer: (a) that (b) who (c) which (d) So / Therefore (e) Unless
9. Complete the following text using suitable connectors: [Dakhil Board 2026]
(a) _______ they were walking, Rosamond had to stop once again to take another stone out of the broken shoe, (b) _______ she often limped with pain. (c) _______ they got back to the shop, Rosamond's mother asked her to carefully examine the jar (d) _______ she bought it. (e) _______ Rosamond was so excited that she bought it even without looking at what was inside the jar.
Answer: (a) As / While (b) and (c) When (d) before (e) But
1. Complete the passage using suitable connectors: [Dhaka Board-2025]
Ruma is a student of class ten. (a) ___ she is meritorious, she never takes pride in her merit. She is helpful to all. (b) ___ any weak student comes to her with any problem, she tries to help him/her. She is respectful to the seniors (c) ___ affectionate to the juniors. She is simple in behavior (d) ___ strict in principle. (e) ___ everyone loves her.
Answer: (a) Although/Although; (b) Whenever; (c) and; (d) but; (e) So/That's why
2. Complete the passage using suitable connectors: [Rajshahi Board-2025]
None can deny the importance of tree plantation (a) —— our lives depend on it. (b) —— it is unfortunate that we are cutting trees recklessly. (c) —— trees are planted, soon our land will be deserted (d) —— there will be an adverse situation. (e) —— we should be aware of tree plantation.
Answer: (a) because/as/since; (b) However/But; (c) Unless; (d) and; (e) Therefore/So
3. Complete the passage using suitable connectors: [Cumilla Board-2025]
Our environment is getting polluted in many ways. (a) ______ our air is being polluted by smoke from vehicles, household wastes, industrial wastes, smoke from burning fuels and so on. (b) ______ water is being polluted for using insanitary latrines, for using pesticides in croplands, for industrial wastes (c) ______ for many other reasons. Another form of pollution is sound pollution. (d) ______ this pollution occurs because of our unconsciousness. (e) ______ we all should be conscious of the side effects of any kind of pollution and act accordingly to lead a healthier and happier life.
Answer: (a) For example/For instance; (b) Similarly; (c) and; (d) Actually; (e) That's why/So
4. Complete the passage using suitable connectors: [Jashore Board-2025]
The foods that we eat can be divided into six kinds (a) ______ what substances they contain and (b) ______ benefits they do to us. Fish, meat, peas and milk provide us with protein (c) ______ builds our body and helps us grow. (d) ______ we do not take these, we cannot grow well. Vitamins and mineral salts protect us from several diseases (e) ______ keep us fit for work.
Answer: (a) according to; (b) what; (c) which; (d) If; (e) and
5. Complete the passage using suitable connectors: [Dinajpur Board-2025]
We should always keep in mind (a) ___ all kinds of physical exercise are not suitable for all. Different people have different capabilities. (b) ___ , harder exercise like wrestling (c) ___ gymnastics are suitable for young people (d) ___ they have energy to perform them. Weaker and old people should take the milder exercises (e) ___ include walking, jogging, free hand exercises etc.
Answer: (a) that; (b) For example/For instance; (c) and; (d) because/as/since; (e) which
6. Complete the passage using suitable connectors: [Sylhet Board-2025]
Some people think that blood donation is so serious loss from their body. It cannot be recovered (a) — it may cause serious health problem. (b) — this concept is completely wrong. (c) — most people (d) — the educated people do not have clear conception on the process of blood donation and its facts correctly. The fact is (e) — red blood cells in our body are reproduced again within 120 days after blood donation.
Answer: (a) and; (b) But; (c) In fact/Actually; (d) even; (e) that
7. Complete the passage using suitable connectors: [Barishal Board-2025]
“Where there is a will there is a way.” This proverb is quite true. People hate their fate (a) ______ they cannot get the result as their wishes. But (b) ______ a man works deliberately for building his future, success will touch him definitely. There is no magic power, (c) ______ it is the magic of hard-work. (d) ______ one gets success, fortune will side him too. The unlucky people rebuke the fate. (e) ______, there is no alternative to work.
Answer: (a) since; (b) when; (c) but; (d) If; (e) However
8. Complete the passage using suitable connectors: [Chattogram Board-2025]
(a) ______ a flood is considered to be a natural calamity, it is no doubt a blessing for the people. It is considered to be a blessing in the sense (b) ______ it makes the soil alluvial. (c) ______, silt is scattered over land after land (d) ______ makes the soil fertile. So, it can be said that the flood has (e) ______ constructive and destructive sides.
Answer: (a) Though; (b) that; (c) Thus/Generally (d) which; (e) both
9. Complete the passage using suitable connectors: [Mymensingh Board-2025]
Load-shedding refers to stopping the supply of electricity for a period of time in a certain area. It is a great curse (a) ______ people have got used to an electricity oriented life. It occurs (b) ______ the power generation is less (c) ______ the demand. (d) ______ unplanned distribution (e) ______ illegal connection of electricity are also responsible for it.
Answer: (a) because; (b) when; (c) than; (d) Moreover; (e) and
Bangla Translation
[Dhaka Board-2025]
Ruma is a student of class ten. (a) Although she is meritorious, she never takes pride in her merit. She is helpful to all. (b) Whenever any weak student comes to her with any problem, she tries to help him/her. She is respectful to the seniors (c) and affectionate to the juniors. She is simple in behavior (d) but strict in principle. (e) So everyone loves her.
Bengali Translation:
রুমা দশম শ্রেণীর ছাত্রী। (ক) যদিও সে মেধাবী, সে কখনো তার মেধা নিয়ে গর্ব করে না। সে সবার প্রতি সহানুভূতিশীল। (খ) যখনই কোনো দুর্বল ছাত্রছাত্রী তার কাছে কোনো সমস্যা নিয়ে আসে, সে তাকে সাহায্য করার চেষ্টা করে। সে বড়দের প্রতি শ্রদ্ধাশীল (গ) এবং ছোটদের প্রতি স্নেহশীল। সে আচরণে সরল (ঘ) কিন্তু নীতিতে কঠোর। (ঙ) তাই সবাই তাকে ভালোবাসে।
[Rajshahi Board-2025]
None can deny the importance of tree plantation (a) because our lives depend on it. (b) But it is unfortunate that we are cutting trees recklessly. (c) Unless trees are planted, soon our land will be deserted (d) and there will be an adverse situation. (e) Therefore we should be aware of tree plantation.
Bengali Translation:
বৃক্ষরোপণের গুরুত্ব কেউ অস্বীকার করতে পারে না (ক) কারণ আমাদের জীবন এর উপর নির্ভরশীল। (খ) কিন্তু এটা দুর্ভাগ্যজনক যে আমরা বেপরোয়াভাবে গাছ কাটছি। (গ) যদি না গাছ লাগানো হয়, শীঘ্রই আমাদের ভূমি মরুভূমি হয়ে যাবে (ঘ) এবং একটি প্রতিকূল পরিস্থিতি তৈরি হবে। (ঙ) অতএব আমাদের বৃক্ষরোপণ সম্পর্কে সচেতন হওয়া উচিত।
[Cumilla Board-2025]
Our environment is getting polluted in many ways. (a) For example our air is being polluted by smoke from vehicles, household wastes, industrial wastes, smoke from burning fuels and so on. (b) Similarly water is being polluted for using insanitary latrines, for using pesticides in croplands, for industrial wastes (c) and for many other reasons. Another form of pollution is sound pollution. (d) Actually this pollution occurs because of our unconsciousness. (e) That's why we all should be conscious of the side effects of any kind of pollution and act accordingly to lead a healthier and happier life.
Bengali Translation:
আমাদের পরিবেশ নানাভাবে দূষিত হচ্ছে। (ক) উদাহরণস্বরূপ আমাদের বায়ু যানবাহন, গৃহস্থালির বর্জ্য, শিল্প বর্জ্য, জ্বালানি পোড়ানোর ধোঁয়া ইত্যাদি দ্বারা দূষিত হচ্ছে। (খ) একইভাবে অস্বাস্থ্যকর ল্যাট্রিন ব্যবহার, ফসলি জমিতে কীটনাশক ব্যবহার, শিল্প বর্জ্য (গ) এবং আরও নানা কারণে পানি দূষিত হচ্ছে। দূষণের আরেকটি রূপ হলো শব্দ দূষণ। (ঘ) আসলে এই দূষণ আমাদের অসচেতনতার কারণেই ঘটে। (ঙ) এজন্যই একটি স্বাস্থ্যকর ও সুখী জীবনযাপনের জন্য আমাদের সকলেরই যেকোনো ধরনের দূষণের পার্শ্বপ্রতিক্রিয়া সম্পর্কে সচেতন হওয়া এবং সে অনুযায়ী কাজ করা উচিত।
[Jashore Board-2025]
The foods that we eat can be divided into six kinds (a) according to what substances they contain and (b) what benefits they do to us. Fish, meat, peas and milk provide us with protein (c) which builds our body and helps us grow. (d) If we do not take these, we cannot grow well. Vitamins and mineral salts protect us from several diseases (e) and keep us fit for work.
Bengali Translation:
আমরা যে খাবার খাই সেগুলোকে ছয় ভাগে ভাগ করা যায় (ক) অনুযায়ী যে সেগুলোতে কী কী উপাদান রয়েছে এবং (খ) কী উপকার তারা আমাদের করে। মাছ, মাংস, মটরশুঁটি এবং দুধ আমাদের প্রোটিন সরবরাহ করে (গ) যা আমাদের শরীর গঠন করে এবং আমাদের বেড়ে উঠতে সাহায্য করে। (ঘ) যদি আমরা এগুলো না খাই, আমরা ভালোভাবে বেড়ে উঠতে পারি না। ভিটামিন এবং খনিজ লবণ আমাদের বিভিন্ন রোগ থেকে রক্ষা করে (ঙ) এবং আমাদের কাজের জন্য উপযুক্ত রাখে।
[Dinajpur Board-2025]
We should always keep in mind (a) that all kinds of physical exercise are not suitable for all. Different people have different capabilities. (b) For example, harder exercise like wrestling (c) and gymnastics are suitable for young people (d) because they have energy to perform them. Weaker and old people should take the milder exercises (e) which include walking, jogging, free hand exercises etc.
Bengali Translation:
আমাদের সর্বদা মনে রাখা উচিত (ক) যে সব ধরনের শারীরিক ব্যায়াম সবার জন্য উপযুক্ত নয়। বিভিন্ন মানুষের বিভিন্ন ক্ষমতা রয়েছে। (খ) উদাহরণস্বরূপ, কুস্তি (গ) এবং জিমন্যাস্টিকসের মতো কঠিন ব্যায়াম তরুণদের জন্য উপযুক্ত (ঘ) কারণ সেগুলো করার মতো শক্তি তাদের আছে। দুর্বল এবং বয়স্ক ব্যক্তিদের হালকা ব্যায়াম করা উচিত (ঙ) যেগুলোর মধ্যে রয়েছে হাঁটা, জগিং, খালি হাতে ব্যায়াম ইত্যাদি।
[Sylhet Board-2025]
Some people think that blood donation is so serious loss from their body. It cannot be recovered (a) and it may cause serious health problem. (b) But this concept is completely wrong. (c) In fact most people (d) even the educated people do not have clear conception on the process of blood donation and its facts correctly. The fact is (e) that red blood cells in our body are reproduced again within 120 days after blood donation.
Bengali Translation:
কিছু লোক মনে করে যে রক্তদান তাদের শরীর থেকে একটি গুরুতর ক্ষতি। এটি পূরণ করা যায় না (ক) এবং এটি গুরুতর স্বাস্থ্য সমস্যা সৃষ্টি করতে পারে। (খ) কিন্তু এই ধারণাটি সম্পূর্ণ ভুল। (গ) প্রকৃতপক্ষে বেশিরভাগ লোক (ঘ) এমনকি শিক্ষিত লোকদেরও রক্তদান প্রক্রিয়া এবং এর সঠিক তথ্য সম্পর্কে স্পষ্ট ধারণা নেই। আসল সত্য হলো (ঙ) যে রক্তদানের ১২০ দিনের মধ্যে আমাদের শরীরের লোহিত রক্তকণিকা পুনরায় উৎপাদিত হয়।
[Barishal Board-2025]
“Where there is a will there is a way.” This proverb is quite true. People hate their fate (a) since they cannot get the result as their wishes. But (b) when a man works deliberately for building his future, success will touch him definitely. There is no magic power, (c) but it is the magic of hard-work. (d) If one gets success, fortune will side him too. The unlucky people rebuke the fate. (e) However, there is no alternative to work.
Bengali Translation:
"ইচ্ছা থাকলে উপায় হয়।" এই প্রবাদটি খুবই সত্য। লোকেরা তাদের ভাগ্যকে ঘৃণা করে (ক) যেহেতু তারা তাদের ইচ্ছা অনুযায়ী ফল পায় না। কিন্তু (খ) যখন একজন মানুষ তার ভবিষ্যৎ গড়ার জন্য ইচ্ছাকৃতভাবে কাজ করে, সাফল্য অবশ্যই তাকে স্পর্শ করবে। কোনো জাদুশক্তি নেই, (গ) কিন্তু এটা কঠোর পরিশ্রমের জাদু। (ঘ) যদি কেউ সাফল্য পায়, ভাগ্যও তার পক্ষে থাকবে। দুর্ভাগা লোকেরাই ভাগ্যকে তিরস্কার করে। (ঙ) যাইহোক, কাজের কোনো বিকল্প নেই।
[Chattogram Board-2025]
(a) Though a flood is considered to be a natural calamity, it is no doubt a blessing for the people. It is considered to be a blessing in the sense (b) that it makes the soil alluvial. (c) Thus, silt is scattered over land after land (d) which makes the soil fertile. So, it can be said that the flood has (e) both constructive and destructive sides.
Bengali Translation:
(ক) যদিও বন্যাকে একটি প্রাকৃতিক দুর্যোগ হিসেবে গণ্য করা হয়, এটি নিঃসন্দেহে মানুষের জন্য একটি আশীর্বাদ। এটাকে আশীর্বাদ হিসেবে গণ্য করা হয় এই অর্থে (খ) যে এটা মাটিকে উর্বর করে। (গ) এভাবে, পলি এক জমির পর আরেক জমিতে ছড়িয়ে পড়ে (ঘ) যা মাটিকে উর্বর করে তোলে। সুতরাং, বলা যায় যে বন্যার (ঙ) উভয় গঠনমূলক এবং ধ্বংসাত্মক দিক রয়েছে।
[Mymensingh Board-2025]
Load-shedding refers to stopping the supply of electricity for a period of timeAll Board Questions -2025 in a certain area. It is a great curse (a) because people have got used to an electricity oriented life. It occurs (b) when the power generation is less (c) than the demand. (d) Moreover unplanned distribution (e) and illegal connection of electricity are also responsible for it.
Bengali Translation:
লোডশেডিং বলতে একটি নির্দিষ্ট এলাকায় কিছু সময়ের জন্য বিদ্যুৎ সরবরাহ বন্ধ করাকে বোঝায়। এটি একটি বড় অভিশাপ (ক) কারণ মানুষ বিদ্যুৎ নির্ভর জীবনে অভ্যস্ত হয়ে উঠেছে। এটি ঘটে (খ) যখন বিদ্যুতের উৎপাদন চাহিদার (গ) চেয়ে কম হয়। (ঘ) অধিকন্তু অপরিকল্পিত বিতরণ (ঙ) এবং বিদ্যুতের অবৈধ সংযোগও এর জন্য দায়ী।



Comments