top of page

Connectors / Linkers for HSC Examination 5.0 All Board Questions - 2025 with Answers / Linkers- HSC 2025 All Board Question with Answer / Important Connectors for HSC Examination

Connectors / Linkers HSC Board Questions-2025


01. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following text: [DB'25] 

A thing of beauty is a joy forever. (a)— a flower is a symbol of beauty and purity. (b)— flower cultivation was rare in our country. (c)— the scenario has been changed. (d)— people cultivate flowers not only for enjoying their beauty but also for earning money. (e)— , in big cities and towns, many flower shops have flourished and different types of flowers are sold there. (f)— the demand of flowers is increasing day by day. (g)— flowers play an important role in our life. (h)— they are of great use to us. (i)— flowers are used for decorating homes. (j)— regarded as a symbol of mourning and tribute to someone. (k)— in many popular and social events, flowers are needed for stage or spot decoration. (l)— we express our love and affection towards anyone with flowers. (m)— flowers are a great source of honey, perfume, medicine and even food. (n)— use of flowers in our daily life has become wide in different ways.

02. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [RB'25] 

There is a proverb (a)— every man is for himself. (b)— it does not mean that he will be selfish. (c)— it means that he will protect his own rights without harming others. (d)— he will show love and respect for his relatives (e)— for other fellow beings. (f)— sometimes we find some people (g)— only works for himself destroying the rights of others. (h)— these men are in their professions, they start thinking of them merely (i)— indulge in personal gaining. (j)— think of themselves only (k)— snatch away other's part. (l)— our educational institutions don't mould our children's mind with moral lessons. (m)— they are busy with how they can produce a huge number of citizens with certificates. (n)— our education needs to make us learn how to be a man for men.

03. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Ctg.B'25] 

Everybody wants to be happy in life. Happiness is a relative term. (a)— , it depends upon some factors. (b)— , contentment is the key to happiness. (c)— , contentment varies from person to person. (d)— a beggar may be contented with only ten taka. (e)— , a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f)— it is said that contentment brings happiness. (g)— we must learn to be contented with (h)— we have. (i)— this learning is the simplest way to remain happy. (j)— we must remember that our life is short. (k)— in this short life, we cannot get everything (l)— we want. (m)— we want everything, we will not get happiness. (n)— we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (o) it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness.

04. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [CB'25] 

Unemployment is a great curse. (a)— all the countries of the world suffer from the curse. (b)— nowhere in the world this problem is so acute as in our country. (c)— there are many reasons behind it. (d)— Our country is industrially backward. (e)— our traditional education system is not service-oriented. (f)— our students and youths have false sense of dignity. (g)— they run after job only. (h)— unemployment problem should be removed at any cost. (i)— we want to remove it truly. Our education system should be changed. (j)— more mills and factories should be established. (k)— the educated youth should change their attitude to life. (l)— they can work in agriculture field, cultivate fish, grow vegetables etc. (m)— they can start small business. (n)— self employment is a possible solution to this great problem.

05. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [BB'15] 

A journey is always a source of pleasure. (a)— a journey by boat is more interesting than any other journey. (b)— Bangladesh is a land of rivers, it is very easy to enjoy a journey by boat here. During last autumn, our college was closed. (c)— it was a suitable time for me to make a journey by boat. (d)— I proposed to some of my friends to join me and they at once accepted my proposal. (e)— , we made a plan. (f)— we hired a boat and started the journey at 11 am. We were very fortunate indeed as the boatman was very expert (g)— gentle breeze was slightly pushing the sail. (h)— the weather was calm and quiet. (i)— we had no trouble during the journey. (j)— we had a lot of enjoyment. (k)— the boat was dancing on the small waves and it thrilled us a lot. (l)— we also enjoyed a 'Bhatiali' song sung by the boatman. (m)— we were delighted at the sights on either bank of the river. (n)— when the sun was setting, the scene enchanted us very much.

 

06. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [JB'25] 

Most of the people of Bangladesh are not able to realise the importance of water. (a)— millions of liters are wasted every year. (b)— facing pure water crisis, (c)— Government campaign may help to reduce unnecessary water consumption. (d)— water is a very important resource for various reasons. (e)— we need to drink clean water to survive. (f)— we need to keep ourselves clean, (g)— without water, we cannot grow crops. (h)— we cannot provide animals with food. (i)— Government should do more to make people recognize this. (j)— the human population is growing, the climate is changing too. (k)— there may not be enough water for everyone in future. (l)— water treatment processes cost a lot and use a large amount of electricity. (m)— reduced water consumption would save money and electricity for the future. It will reduce green house gas emissions. (n)— we should encourage people to change wasteful habits now before it is too late.

07. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [SB'25] 

In life we want to be perfect. (a)— to attain perfection is impossible (b)— man is basically imperfect. (c)— it is not easy to be great because we have to attain certain virtues. (d)— we should try to be great. (e)— we should be truthful (f)— truthfulness gives rise to many other virtues. (g)— we have to be honest (h)— honest people are valued everywhere. (i)— dishonest people are hated by all. (j)— we can conclude that to be great is more important than to be perfect. (k)— the idea of perfection varies from person to person. (l)— , one's idea of perfection changes, (m)— learning how to be perfect is basically a lifelong deal. (n)— the road to perfection is something that we learn and understand along this journey of life.

08. Use appropriate connectors in the blank spaces of the following passage: [Din.B'25] 

Happiness is a relative term. (a)— it depends upon some factors. Contentment is the key to happiness. (b)— contentment varies from person to person. (c)— a beggar may be contented with only ten taka. (d)— , a wealthy person may be unsatisfied even after getting one million taka. It is said (e)— contentment brings happiness. (f)— we must learn to be contented with (g)— we have. This learning is the simplest way to remain happy. (h)— we must remember that our life is short and, in this short life, we cannot get everything what we want. If we want everything, we will not get happiness. (i)— we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (j)— it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness. (k)— we should bear in mind that great men of the world didn't long for much wealth (l)— they remained happy with a little. (m)— man can mould his own life worthy (n)— he values the necessity of life morally.

09. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [MB 25] 

Mobile phone has added a new dimension to our daily life. It has brought the world closer to us. (a)— made the worldwide communication easier. (b)— we can talk to others, chat with friends and send e-mails through the internet. (c)— using social media has become handy with this device. (d)— many other apps help us learn new things. (e)— we can capture our special moments (f)— mobile phone can show us the whole world (g)— it has been a part and parcel in our life. We cannot go for a single day without using it. (h)— it is not free from defects. It has some negative sides also. (i)— excessive use of mobile phone may damage our hearing power. (j)— it is a means of wasting time. (k)— many crimes are being done with the use of mobiles. (l)— harmful radiation from it may cause cancer to the users. (m)— it is a common phenomenon we are not aware of these bad effects. (n)— we will fall in health hazard.

10. Complete the passage with suitable connectors: Alim 25 

Price-hike means the unusual increase in the prices of daily necessaries. (a)— it is a common phenomenon in Bangladesh and the problem is getting worse day by day. Market syndicate is mostly responsible (b)— this price-hike in Bangladesh. (c)— , some dishonest people store essential commodities with a view to making huge profit and (d)— contribute to increase prices. (e)— price-hike causes less agricultural production. (f)— natural disasters, lack of raw materials, want of speedy communication, political instabilities, money inflation etc. in national level. Price-hike has created deplorable condition in our society. Lives of general public have been posed to a great threat, prices of essential commodities have gone beyond the capacity of the poor and the fixed income people. (g)— almost people of all classes are suffering from the problem of price-hike. It is a problem (h)— cannot be solved overnight. (i)— Government should take both immediate and long term drastic steps to reduce price-hike. Any activities are to be suppressed boldly and inflation of money should be controlled. Agricultural sector should be given priority in the annual budget. (j)— public awareness should also be raised against price-hike. (k)— bazar monitoring should be ensured everywhere in the country. (l)— the Government (m)— the common people should come forward to solving the problem. (n)— special law and punishment should be imposed upon the evil doers who are responsible for increasing market price.

 

 


Connectors / Linkers HSC Board Questions-2025 Answer


01. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following text: [DB'25] 

 

A thing of beauty is a joy forever. (a) a flower is a symbol of beauty and purity. (b) flower cultivation was rare in our country. (c) the scenario has been changed. (d) people cultivate flowers not only for enjoying their beauty but also for earning money. (e) , in big cities and towns, many flower shops have flourished and different types of flowers are sold there. (f) the demand of flowers is increasing day by day. (g) flowers play an important role in our life. (h) they are of great use to us. (i) flowers are used for decorating homes. (j) regarded as a symbol of mourning and tribute to someone. (k) in many popular and social events, flowers are needed for stage or spot decoration. (l) we express our love and affection towards anyone with flowers. (m) flowers are a great source of honey, perfume, medicine and even food. (n) use of flowers in our daily life has become wide in different ways.


Answer: (a) In fact | (b) Once/In the past | (c) But/However | (d) At present/Nowadays/Now | (e) In addition/Moreover | (f) Consequently/As a result | (g) So/therefore | (h) Indeed/Actually | (i) Firstly | (j) Secondly | (k) Thirdly | (l) Fourthly | (m) Finally | (n) Thus/In this way

 

02. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [RB'23] 

 

There is a proverb (a) every man is for himself. (b) it does not mean that he will be selfish. (c) it means that he will protect his own rights without harming others. (d) he will show love and respect for his relatives (e) for other fellow beings. (f) sometimes we find some people (g) only works for himself destroying the rights of others. (h) these men are in their professions, they start thinking of them merely (i) indulge in personal gaining. (j) think of themselves only (k) snatch away other's part. (l) our educational institutions don't mould our children's mind with moral lessons. (m) they are busy with how they can produce a huge number of citizens with certificates. (n) our education needs to make us learn how to be a man for men.

 

Answer: (a) that | (b) But | (c) who [Note: (c) শূন্যস্থানের আগে full stop (.) হবে না।] | (d) Rather | (e) not only/both | (f) but also/and | (g) Yet | (h) who | (i) and | (j) Moreover | (k) Instead/Because | (l) While/As soon as | (m) in order to | (n) So/Hence/Therefore

 

03. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Ctg.B'25] 


Everybody wants to be happy in life. Happiness is a relative term. (a) , it depends upon some factors. (b) , contentment is the key to happiness. (c) , contentment varies from person to person. (d) a beggar may be contented with only ten taka. (e) , a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f) it is said that contentment brings happiness. (g) we must learn to be contented with (h) we have. (i) this learning is the simplest way to remain happy. (j) we must remember that our life is short. (k) in this short life, we cannot get everything (l) we want. (m) we want everything, we will not get happiness. (n) we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (o) it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness.


Answer: (a) Because | (b) In fact/Indeed | (c) However | (d) For example/For instance | (e) Meanwhile/On the other hand/On the contrary | (f) Consequently/As a result/Therefore/So | (g) Therefore | (h) Actually/In fact | (i) In addition | (j) But | (k) that | (l) If | (m) Rather/Instead | (n) So/Hence (Note: Passage contains spaces up to (o) but answers provided up to (n) in the source table). 

 

04. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [CB'25] 


Unemployment is a great curse. (a) all the countries of the world suffer from the curse. (b) nowhere in the world this problem is so acute as in our country. (c) there are many reasons behind it. (d) Our country is industrially backward. (e) our traditional education system is not service-oriented. (f) our students and youths have false sense of dignity. (g) they run after job only. (h) unemployment problem should be removed at any cost. (i) we want to remove it truly. Our education system should be changed. (j) more mills and factories should be established. (k) the educated youth should change their attitude to life. (l) they can work in agriculture field, cultivate fish, grow vegetables etc. (m) they can start small business. (n) self employment is a possible solution to this great problem.


Answer: (a) At present/Now/In fact | (b) But/Truly speaking | (c) Obviously/However/Surely | (d) Firstly | (e) Secondly | (f) Thirdly | (g) So/therefore | (h) Hence | (i) In fact/Indeed | (j) Additionally | (k) Moreover | (l) Besides | (m) On top of that/Also | (n) Therefore

 

05. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [BB'15] 


A journey is always a source of pleasure. (a) a journey by boat is more interesting than any other journey. (b) Bangladesh is a land of rivers, it is very easy to enjoy a journey by boat here. During last autumn, our college was closed. (c) it was a suitable time for me to make a journey by boat. (d) I proposed to some of my friends to join me and they at once accepted my proposal. (e) , we made a plan. (f) we hired a boat and started the journey at 11 am. We were very fortunate indeed as the boatman was very expert (g) gentle breeze was slightly pushing the sail. (h) the weather was calm and quiet. (i) we had no trouble during the journey. (j) we had a lot of enjoyment. (k) the boat was dancing on the small waves and it thrilled us a lot. (l) we also enjoyed a 'Bhatiali' song sung by the boatman. (m) we were delighted at the sights on either bank of the river. (n) when the sun was setting, the scene enchanted us very much.


Answer: (a) In fact/Indeed | (b) Since/As | (c) So/That's why/Therefore | (d) Thus/As a result | (e) Firstly/At first | (f) Then/Secondly/Next | (g) At that time | (h) In addition/Additionally/Moreover | (i) As a result/Therefore | (j) In fact | (k) Besides | (l) Additionally/Moreover | (m) Meanwhile | (n) Finally/At last

 

06. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [JB'25] 

Most of the people of Bangladesh are not able to realise the importance of water. (a) millions of liters are wasted every year. (b) facing pure water crisis, (c) Government campaign may help to reduce unnecessary water consumption. (d) water is a very important resource for various reasons. (e) we need to drink clean water to survive. (f) we need to keep ourselves clean, (g) without water, we cannot grow crops. (h) we cannot provide animals with food. (i) Government should do more to make people recognize this. (j) the human population is growing, the climate is changing too. (k) there may not be enough water for everyone in future. (l) water treatment processes cost a lot and use a large amount of electricity. (m) reduced water consumption would save money and electricity for the future. It will reduce green house gas emissions. (n) we should encourage people to change wasteful habits now before it is too late.


Answer  (a) Rather/Instead (b) With a view to/Regarding (c) under the circumstances (d) In fact/Indeed (e) Besides (f) Moreover (g) because (h) Consequently/As a result (i) So (j) As/Since(k) Hence (l) In addition (m) In this way (n) Therefore

 

07. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [SB'25] 

In life we want to be perfect. (a) to attain perfection is impossible (b) man is basically imperfect. (c) it is not easy to be great because we have to attain certain virtues. (d) we should try to be great. (e) we should be truthful (f) truthfulness gives rise to many other virtues. (g) we have to be honest (h) honest people are valued everywhere. (i) dishonest people are hated by all. (j) we can conclude that to be great is more important than to be perfect. (k) the idea of perfection varies from person to person. (l) , one's idea of perfection changes, (m) learning how to be perfect is basically a lifelong deal. (n) the road to perfection is something that we learn and understand along this journey of life.


Answer:    (a) However (b) as/since (c) Rather/Nevertheless (d) As a matter of fact/In fact/Generally/Usually/Again (e) First/Firstly/First of all (f) as/because (g) Second/Secondly (h) because (i) On the other hand/On the contrary (j) At last/Finally (k) Because (l) Again (m) So (n) Yet


08. Use appropriate connectors in the blank spaces of the following passage: [Din.B'25] 

Happiness is a relative term. (a) it depends upon some factors. Contentment is the key to happiness. (b) contentment varies from person to person. (c) a beggar may be contented with only ten taka. (d) , a wealthy person may be unsatisfied even after getting one million taka. It is said (e) contentment brings happiness. (f) we must learn to be contented with (g) we have. This learning is the simplest way to remain happy. (h) we must remember that our life is short and, in this short life, we cannot get everything what we want. If we want everything, we will not get happiness. (i) we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (j) it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness. (k) we should bear in mind that great men of the world didn't long for much wealth (l) they remained happy with a little. (m) man can mould his own life worthy (n) he values the necessity of life morally.


Answer:    (a) Because (b) In fact/Additionally/Moreover/Also (c) For example/For instance

(d) Meanwhile/On the other hand/On the contrary (e) that (f) So/Therefore (g) What

(h) Actually/In fact (i) Rather (j) Hence (k) Moreover (l) but (m) Therefore (n) if


09. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [MB 25] 

Mobile phone has added a new dimension to our daily life. It has brought the world closer to us. (a) made the worldwide communication easier. (b) we can talk to others, chat with friends and send e-mails through the internet. (c) using social media has become handy with this device. (d) many other apps help us learn new things. (e) we can capture our special moments (f) mobile phone can show us the whole world (g) it has been a part and parcel in our life. We cannot go for a single day without using it. (h) it is not free from defects. It has some negative sides also. (i) excessive use of mobile phone may damage our hearing power. (j) it is a means of wasting time. (k) many crimes are being done with the use of mobiles. (l) harmful radiation from it may cause cancer to the users. (m) it is a common phenomenon we are not aware of these bad effects. (n) we will fall in health hazard.


Answer:   (a) In fact/Indeed/Actually (b) Besides (c) Moreover (d) In other words (e) In addition (f) Thus/In this way (g) So/Hence/Therefore (h) Yet/Nevertheless (i) Firstly (j) Secondly(k) Thirdly (l) Finally (m) Yet/Nevertheless (n) As a result


10. Complete the passage with suitable connectors: Alim 25 

Price-hike means the unusual increase in the prices of daily necessaries. (a) it is a common phenomenon in Bangladesh and the problem is getting worse day by day. Market syndicate is mostly responsible (b) this price-hike in Bangladesh. (c) , some dishonest people store essential commodities with a view to making huge profit and (d) contribute to increase prices. (e) price-hike causes less agricultural production. (f) natural disasters, lack of raw materials, want of speedy communication, political instabilities, money inflation etc. in national level. Price-hike has created deplorable condition in our society. Lives of general public have been posed to a great threat, prices of essential commodities have gone beyond the capacity of the poor and the fixed income people. (g) almost people of all classes are suffering from the problem of price-hike. It is a problem (h) cannot be solved overnight. (i) Government should take both immediate and long term drastic steps to reduce price-hike. Any activities are to be suppressed boldly and inflation of money should be controlled. Agricultural sector should be given priority in the annual budget. (j) public awareness should also be raised against price-hike. (k) bazar monitoring should be ensured everywhere in the country. (l) the Government (m) the common people should come forward to solving the problem. (n) special law and punishment should be imposed upon the evil doers who are responsible for increasing market price.


Answer   (a) Nowadays/At present (b) for (c) Besides/Moreover (d) ultimately/eventually (e) Beside (f) Moreover (g) In fact (h) which/that (i) So/For this (j) Moreover (k) Furthermore (l) Both/Not only (m) and/but also (n) To conclude/Finally

 







































All Board Questions 2024

1.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board -2024]

Teaching is a noble profession. (a) --- to be a teacher, one must possess some noble qualities too. (b) --- he should be a student. (c) --- teaching is related to knowledge, he can't acquire knowledge (d) --- he is a student. (e) --- a teacher thinks (f) --- he knows everything, he can't be a good teacher. (g) --- a thirst for knowledge is the second best quality of a teacher. (h) --- a teacher should be a psychologist. Different students have different ways of learning. (i) --- the teacher needs to teach his students by studying their psychology. Fourthly a teacher should have good delivery power. (j) --- his voice should be clear (k) --- artistic. (l) --- a teacher should be an actor (m) --- he needs to behave according to the classroom situation. And (n) --- a teacher must be a good human being.


2.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Rajshahi Board-2024]

Mobile phone is a miracle of modern  science. It has brought about a revolutionary development in the arena of communication. (a) --- it has eliminated distance (b) --- promoted human relationship. (c) --- it helps to promote business. (d) --- gearing the pace of business, it ensures the smooth growth of economy. (e) --- it can solve many problems of mathematics. (f) --- it has become a daily necessity. (g) --- it is not free from demerits. (h) --- it becomes detrimental to the reckless users. (i) --- the use of mobile phone by the teenagers has to be regulated. (j) --- they will go to ruin. (k) --- if we want to save our young generation, we have to be more vigilant. (l) --- parents, teachers and neighbors can play positive role in this regard. (m) --- the people who are addicted to wanton mobile phone have to be more cautious. (n) --- they maintain abstinence, it will positively influence their offspring.



3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Barishal Board -2024]

Time and tide wait for none. (a) --- no one can stop the march of time. (b) ---, it is very important to value our time. (c) ---, if time once has gone, we cannot regain it. (d) ---, we should not waste a single moment in vain. (e) --- we should make the proper use of very single moment of our life. (f) ---, the students should understand the value of time. (g) ---, it is a matter of great regret that some of the students pass away their valuable time in Facebook. (h) ---, they kill their time, (i) --- they cannot prepare their lessons well. (j) ---, they always have a poor preparation for the examination. (k) --- they cannot do well in the examination. (l) --- they don't stop wasting time. (m) ---, they continue to waste their time using different social media sites (n) --- it is too late for them.




4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Dinajpur Board-2024]

My name is Amerigo. I am 13 years old (a) --- live on the street alone. My mother does not live with me. (b) ---, she does not want me. (c) ---, she told me to go away. (d) ---, my mother is separated from my father. (e) --- she is married to another man. Probably she is happy with him.(f) ---, my father lives very far away. (g) ---, I cannot go there. (h) --- I want to go to him, he doesn't take me either. I begged him to send to me some money (i) ---I could buy a bus ticket. I am still waiting (j) --- he hasn't answered. (k) --- the streets are now my home. I used to do some works (l) ---, collecting trash, selling ice-cream of a owner etc. I sold ice-cream of the owner but he gave me nothing in return. (m) ---, I had to starve sometimes. (n) ---, my life is very hard without my parents.




5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Chattogram Board-2024]

Self-confidence is essential to attain success in life. (a) --- a person having self-confidence has won half of the battle. Self- confidence enables a man to prosper by creating some other virtues requisite for success. (b) --- when a self-confident man fails to attain success, he becomes determined to reach his goal. This determination gives rise to some other virtues in him. (c) ---, he becomes diligent. He does not yield to failure. (d) --- he endeavours more in the process. (e) --- he becomes more sincere in his work. (f) --- he becomes successful. (g) --- a man devoid of self-confidence stumbles at every step, (h) --- he loses vitality to go ahead. (i) --- he does not try once more. (j) --- he is heard to curse his fortune. (k) --- the brave who have self-confidence can have their names enlisted in the list of the greatest men on earth. (l) --- this process has been going on since prehistoric time. (m) --- we must follow the track of the greatest people. (n) --- we have to be failure in life and lament.




6.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Jashore Board-2024]

The internet has transformed the way we live. (a) ---, it has become an integral part of our life. On the one hand, this technology has brought us many benefits. (b) ---, it has many negative sides. (c) --- the internet, our communication systems have become much faster and more efficient. (d) ---, we can make bank transactions and pay our bills from home now. (e) ---, the internet allows us to access health information easily and, (f) ---, saves many lives. (g) ---, our learning opportunities have greatly increased, thanks to digital technologies. (h) ---, the internet is not an unmixed blessing. (i) ----, its harmful effects far outweigh its benefits. (j) ---, we should take precautions about using this technology. (k) ---, we must be careful not to become addicted to internet browsing. Second, we should keep an eye on our younger family members, (l) --- there are potential dangers in the virtual world. (m) ---, online gambling and cyberbullying are very common on the internet nowadays. (n) ---, it can be said that the internet technology is doing us more harm than good.




7.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Mymensingh Board-2024]

Honesty is a noble virtue. The man (a) --- possesses this uncommon quality is the happiest man in the world. Truely speaking a man should have trustworthiness (b) ---- nobody believes a liar. A liar may prosper for the time being, (c) --- ultimately he goes to the dogs. (d) --- we should be honest in our life. It is believed that honesty is the best policy. (e) --- dishonesty is the sign of down fall. God helps those who are honest. (f) --- dishonest people are cursed. Childhood is the best time (g) --- children should be taught honesty. It is seen that children follow their parents. (h) ---, parents should be honest (i) --- they should be allowed to mix with those friends who are really honest. (j) --- parents should tell stories of honest people to children. (k) ---, they can tell the story of honest people from history. (l) --- parents should teach children how to distinguish between the right and the wrong. (m) ---children build up their character. (n) --- parents can show the path of honesty to children.




All Board Questions 2024 Answer


1.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board -2024]

Teaching is a noble profession. (a) --- to be a teacher, one must possess some noble qualities too. (b) --- he should be a student. (c) --- teaching is related to knowledge, he can't acquire knowledge (d) --- he is a student. (e) --- a teacher thinks (f) --- he knows everything, he can't be a good teacher. (g) --- a thirst for knowledge is the second best quality of a teacher. (h) --- a teacher should be a psychologist. Different students have different ways of learning. (i) --- the teacher needs to teach his students by studying their psychology. Fourthly a teacher should have good delivery power. (j) --- his voice should be clear (k) --- artistic. (l) --- a teacher should be an actor (m) --- he needs to behave according to the classroom situation. And (n) --- a teacher must be a good human being.


Answer: (a) In order: (b) Firstly; (c) Since; (d) unless; (e) If; (f) that; (g) Secondly; (h) Thirdly; (i) Therefore; (j) Furthermore; (k) and; (l) Moreover; (m) because; (n) finally.



2.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Rajshahi Board-2024]

Mobile phone is a miracle of modern  science. It has brought about a revolutionary development in the arena of communication. (a) --- it has eliminated distance (b) --- promoted human relationship. (c) --- it helps to promote business. (d) --- gearing the pace of business, it ensures the smooth growth of economy. (e) --- it can solve many problems of mathematics. (f) --- it has become a daily necessity. (g) --- it is not free from demerits. (h) --- becomes detrimental to the reckless users. (i) --- the use of mobile phone by the teenagers has to be regulated. (j) --- they will go to ruin. (k) --- if we want to save our young generation, we have to be more vigilant. (l) --- parents, teachers and neighbors can play positive role in this regard. (m) --- the people who are addicted to wanton mobile phone have to be more cautious. (n) --- they maintain abstinence, it will positively influence their offspring.


Answer: (a) Firstly; (b) and; (c) Secondly; (d) For/ With a view to / By; (e) Additionally; (f) Therefore; (g) However; (h) For example; (i) Thus; (j) Otherwise; (k) And; (l) Furthermore/Moreover; (m) Moreover/ Besides; (n) If.


3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Barishal Board -2024]

Time and tide wait for none. (a) --- no one can stop the march of time. (b) ---, it is very important to value our time. (c) ---, if time once has gone, we cannot regain it. (d) ---, we should not waste a single moment in vain. (e) --- we should make the proper use of very single moment of our life. (f) ---, the students should understand the value of time. (g) ---, it is a matter of great regret that some of the students pass away their valuable time in Facebook. (h) ---, they kill their time, (i) --- they cannot prepare their lessons well. (j) ---, they always have a poor preparation for the examination. (k) --- they cannot do well in the examination. (l) --- they don't stop wasting time. (m) ---, they continue to waste their time using different social media sites (n) --- it is too late for them.


Answer: a) that is why/ truly/actually; b) Therefore; c) Indeed/ In fact; d) Hence; e) Moreover; f) Especially/Mainly; g) However/But; h) When/As; i) then/so; j) As a result/As a consequence/Consequently; k) Finally/At last/At the end; l) still/nevertheless; m) Instead/Rather; n) until.


4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Dinajpur Board-2024]

My name is Amerigo. I am 13 years old (a) --- live on the street alone. My mother does not live with me. (b) ---, does not want me. (c) ---, she told me to go away. (d) ---, my mother is separated from my father. (e) --- she is married to another man. Probably she is happy with him.(f) ---, my father lives very far away. (g) ---, I cannot go there. (h) --- I want to go to him, he doesn't take me either. I begged him to send to me some money (i) ---I could buy a bus ticket. I am still waiting (j) --- he hasn't answered. (k) --- the streets are now my home. I used to do some works (l) ---, collecting trash, selling ice-cream of a owner etc. I sold ice-cream of the owner but he gave me nothing in return. (m) ---, I had to starve sometimes. (n) ---, my life is very hard without my parents.


Answer: (a) and; (b) Because/Besides (c) Moreover (d) Unfortunately/Actually; (e) Now; (f) On the other hand; (g) That's why/ So; (h) Even if; (i) so that; (j) but; (k) For this reason/ As a result; (l) such as; (m) As a result; (n) Thus/ So.


5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Chattogram Board-2024]

Self-confidence is essential to attain success in life. (a) --- a person having self-confidence has won half of the battle. Self- confidence enables a man to prosper by creating some other virtues requisite for success. (b) --- when a self-confident man fails to attain success, he becomes determined to reach his goal. This determination gives rise to some other virtues in him. (c) ---, he becomes diligent. He does not yield to failure. (d) --- he endeavours more in the process. (e) --- he becomes more sincere in his work. (f) --- he becomes successful. (g) --- a man devoid of self-confidence stumbles at every step, (h) --- he loses vitality to go ahead. (i) --- he does not try once more. (j) --- he is heard to curse his fortune. (k) --- the brave who have self-confidence can have their names enlisted in the list of the greatest men on earth. (l) --- this process has been going on since prehistoric time. (m) --- we must follow the track of the greatest people. (n) --- we have to be failure in life and lament.


Answer: (a) In fact / Actually; (b) Thus/ Hence; (c) Firstly; (d) Rather; (e) Secondly; (f) Finally; (g) On the other hand / On the contrary; (h) Naturally / Usually; (i) Even; (j) As a result / Often; (k) Actually / In fact; (l) And; (m) So / Hence; (n) Otherwise.


6.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Jashore Board-2024]

The internet has transformed the way we live. (a) ---, it has become an integral part of our life. On the one hand, this technology has brought us many benefits. (b) ---, it has many negative sides. (c) --- the internet, our communication systems have become much faster and more efficient. (d) ---, we can make bank transactions and pay our bills from home now. (e) ---, the internet allows us to access health information easily and, (f) ---, saves many lives. (g) ---, our learning opportunities have greatly increased, thanks to digital technologies. (h) ---, the internet is not an unmixed blessing. (i) ----, its harmful effects far outweigh its benefits. (j) ---, we should take precautions about using this technology. (k) ---, we must be careful not to become addicted to internet browsing. Second, we should keep an eye on our younger family members, (l) --- there are potential dangers in the virtual world. (m) ---, online gambling and cyberbullying are very common on the internet nowadays. (n) ---, it can be said that the internet technology is doing us more harm than good.


Answer: a) In fact/actually; b) On the other hand; c) Because of; d) Firstly; e) Secondly; f) thus; g) Thirdly; h) However; i) Unfortunately/ Sometimes; j) so; k) Firstly; l) because/as/ since; m) Thirdly; n) So/To conclude/In conclusion.


7.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Mymensingh Board-2024]

Honesty is a noble virtue. The man (a) --- possesses this uncommon quality is the happiest man in the world. Truely speaking a man should have trustworthiness (b) ---- nobody believes a liar. A liar may prosper for the time being, (c) --- ultimately he goes to the dogs. (d) --- we should be honest in our life. It is believed that honesty is the best policy. (e) --- dishonesty is the sign of down fall. God helps those who are honest. (f) --- dishonest people are cursed. Childhood is the best time (g) --- children should be taught honesty. It is seen that children follow their parents. (h) ---, parents should be honest (i) --- they should be allowed to mix with those friends who are really honest. (j) --- parents should tell stories of honest people to children. (k) ---, they can tell the story of honest people from history. (l) --- parents should teach children how to distinguish between the right and the wrong. (m) ---children build up their character. (n) --- parents can show the path of honesty to children.


Answer: (a) who; (b) because/since/as; (c) but; (d) That's why/So; (e) On the other hand (f) But/However; (g) when; (h) For this reason/That's why; (i) and; (j) Besides /Additionally; (k) For example/For instance/To illustrate; (l) Also; (m) Accordingly; (n) Thus.


All Board Questions 2023

 

1. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board-2023]

Happiness is a relative term. (a) ----, it depends upon some factors. (b) ---, contentment is the key to happiness. (c) --- contentment varies from person to person. (d) ---, a beggar may be contented with only ten taka. (e) ---, a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f) ---, it is said that contentment brings happiness. (g) ---, we must learn to be contented with what we have. (h) ---, this learning is the simplest way to remain happy. (i) ---, we must remember that our life is short. (j) ---, in this short life we cannot get everything (k) --- we want. (l) --- we want everything, we will not get happiness. (m) ---, we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (n) ---, it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness.


 

 

2. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Rajshahi Board-2023]

The greatness of a book (a) --- depends on the acceptability of readers. (b) --- we read a book (c ) — once, we can discover many things in it. (d) --- basing on one reading, we cannot judge the standard of a book. (e) --- a book is praised (f) ---, we have no doubt about the greatness of the book. (g) --- the first reading, we may not understand the book. But if it is read more than once, we will see (h) --- it is read (i) --- praised. So, the great books are those (j) — have passed the test of time. (k) --- the appeal of a great book does not decrease. (l) --- the greatness of a book is newly felt (m) --- time passes. (n)---, a great book is widely read and reread by people all over the world.

 

 

3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Sylhet Board -2023

Bangladesh is a free and sovereign country. (a) --- it was a part of Pakistan from 1947 to 1971. In 1971 it became independent (b) --- started its journey as a free nation. (c) --- the journey was not smooth at all. On 7 March, 1971 (d) --- Bangabandhu delivered his speech, the common mass got united (e) --- started their preparation for a war. The Pakistani forces started mass killing (f) --- killed about 30 lakh innocent people. They thought (g) --- they could suppress the Bangalees within a few days. (h) --- the brave sons of our land proved them wrong. (i) --- the freedom fighters didn't have modem weapons in their hand, they were the real patriots and courageous. (j) ---, after few months they became successful in their mission. (k) --- the long waited date came (l) --- the Bangalees got their victory on 16 December, 1971. (m) --- we are the citizens of a free land (n) --- marching forward to the way of lasting development very quickly.

 

 

4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Jashore Board -2023

Leisure is the moment (a) --- a man is totally free from his work. In leisure, a man is (b) --- free from work but also from worries and tension. (c) --- it is a time, (d) --- a man is his own master and the mind is relaxed (e) --- the body is at rest. (f) --- life is full of duties. By performing our duties one after another, it our seems (g) --- our life is an exhausting business. This is the tragedy of our life that we cannot avoid our work and worries. (h) --- leisure helps us to break this chain and enable us to refresh ourselves and revive our spirit. Leisure breaks the monotony of existence with a touch of variety. (i) ---;into developed countries, we will see that people love to spend we look their leisure in different ways. (j) --- , they never idle away their leisure time. (k) --- it is seen that some people love to go for travelling, some enjoy sight-seeing in different places. (l) --- some people spend their free time playing different types of games. (m) --- leisure is always a source of joy. (n) --- everybody should try to find leisure to enjoy it to make the life happy and peaceful.

 

 

5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Dinajpur Board -2023

A cyclone is a devastating storm in Bangladesh that moves at a high speed. (a) --- it causes immense harm to people and property. (b) --- the inhabitants of coastal regions are the main victims of cyclone. (c) --- the cyclone of Bangladesh originates from the Bay of Bengal. (d) --- it is accompanied by thunders and heavy showers. (e) --- unbearable heat is felt for a few days. (f) --- one day the sky becomes terribly dark and strong winds begin to blow. (g) --- a terrible situation is created that lasts for hours. (h) --- it causes a great havoc causing death to people and other animals. (i) ---  dwelling houses are blown away. (j) --- the cyclone is followed by scarcity of food and outbreak of various diseases. (k) --- the great loss caused by cyclone can be reduced. (l) --- prior warning can be given to people using modern technology of weather forecast. (m) --- people and domestic animals of the cyclone-prone areas can be shifted to cyclone shelters. (n) --- a quick relief work and medical facilities should be ensured.

 

 

6. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: Barishal Board -2023

 Scientists have always wondered (a) --- there is life anywhere out in the space. They have joined together in a major project called the communication with Extra Terrestrial Intelligence (b) --- seeks to establish contact with any other living beings in the universe. (c) ---, they are beaming out radio signals into the space. It was thought (d) --- there exists life on Mars. (e) --- two viking spacecrafts (f) --- landed on Mars in 1976 did not provide much evidence of life there. The pictures sent by them showed (g) --- the Mars has a sky; (h) --- , the sky is red instead of a blue one like ours. Its gravity is about half (i) --- strong (j) --- that of Earth. (k) ---, the atmosphere is also much thinner than our planet. It has deserts, high mountains, canals, volcanoes, craters etc. as well as summer (l) --- winter. (m) ---, there are no trees, (n) --- life forms.

 

 

7. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: Mymensingh Board-2023

Time, by its very nature, is fleeting. (a) --- , time once gone is gone forever. (b) --- the sincere people realize the value of time. (c) --- not everyone is aware of the value of time. (d) --- it is seen that many of us waste time. (e) --- we realize the significance of lost time when it is too late. (f) --- we suffer in life. (g) --- all of us should make the best use of time. (h) ---- proper time management is the key to success in student life. (i) ---  we find that an ideal student is the one who makes the best use of time. (j) --- ,a lazy student fails to make the grade as he kills time. (k) --- the teachers advise their students not to waste time. (l) --- they warn the students against their addiction to social networking sites and gaming. (m) --- students should follow the advice of their teachers. (n) --- ,they will suffer in the long run.

 

 

8. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Cumilla Board -2023]

Health (a) --- is the root of all happiness, can be enjoyed taking adequate care of body and mind. People (b) --- are always under mental stress and suffer from anxieties can not enjoy a good health. (c) --- to enjoy good health, it is also necessary to keep our mind sound. They are doctors (d) --- say that simple and carefree life is more conducive to health. Many people, (e) --- are not aware of health rules. They (f) --- take physical exercise (g) --- take proper food. (h) --- , a huge number of people of our country live below poverty line. (i) --- they can not afford to eat good food. (j) --- they can not enjoy good health. (k) --- , awareness about health rules (l) --- following them are very important in maintaining good health. (m) --- only healthy people can contribute to the national development. (n) --- we must be careful of our health.

 


 

9. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Chattogram Board-2023]

Early rising is one of the best habits (a) --- a man can posses. b) --- the benefits of early rising are many. (c) ---, if we get up carly, we get enough time to work (d)---, we can enjoy the fresh air of the morning which refreshes our body and mind. (e) --- we can take some exercises or a walk. (), in the morning nature smiles with colourful flowers and chirping of birds. (g)---, carly rising takes us to close contact with wonderful world of nature (h) --- we will suffer a lot. (i) ----, if we do not get up early in the morning, -, we do not have enough time to do our work. (j) ---, we can not finish our work in time. (k) --- late rising from bed tells upon our health. (l) --- we can never enjoy the freshness of nature. (m) ---, carly rising keeps us safe and sound both physically and mentally (n) ---, we should make a habit of early rising.


 



All Board Questions 2023 Answer

 

1. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board-2023]

Happiness is a relative term. (a) ----, it depends upon some factors. (b) ---, contentment is the key to happiness. (c) --- contentment varies from person to person. (d) ---, a beggar may be contented with only ten taka. (e) ---, a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f) ---, it is said that contentment brings happiness. (g) ---, we must learn to be contented with what we have. (h) ---, this learning is the simplest way to remain happy. (i) ---, we must remember that our life is short. (j) ---, in this short life we cannot get everything (k) --- we want. (l) --- we want everything, we will not get happiness. (m) ---, we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (n) ---, it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness.

 

Answer: (a) As; b) Moreover/Furthermore/Also; (c) However; Answer (e) On the other hand; (f) Consequently/As a result; (g) Therefore; (h) Actually/ In fact; ; (i) Additionally (j) However; (k) even if; (l) If; (m) Rather; (n) Therefore

 

 

2. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Rajshahi Board-2023]

The greatness of a book (a) --- depends on the acceptability of readers. (b) --- we read a book (c ) — once, we can discover many things in it. (d) --- basing on one reading, we cannot judge the standard of a book. (e) --- a book is praised (f) ---, we have no doubt about the greatness of the book. (g) --- the first reading, we may not understand the book. But if it is read more than once, we will see (h) --- it is read (i) --- praised. So, the great books are those (j) — have passed the test of time. (k) --- the appeal of a great book does not decrease. (l) --- the greatness of a book is newly felt (m) --- time passes. (n)---, a great book is widely read and reread by people all over the world.

 

Answer: (a) mainly/generally/greatly; (b) If; (c) for; (d) But; (e) If/When; (f) highly; (g) During/ Through; (h) why; (i) and; (j) which; (k) In fact/Actually; (l) Rather; (m) when; (n) So/Therefore;

 

3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Sylhet Board -2023

Bangladesh is a free and sovereign country. (a) --- it was a part of Pakistan from 1947 to 1971. In 1971 it became independent (b) --- started its journey as a free nation. (c) --- the journey was not smooth at all. On 7 March, 1971 (d) --- Bangabandhu delivered his speech, the common mass got united (e) --- started their preparation for a war. The Pakistani forces started mass killing (f) --- killed about 30 lakh innocent people. They thought (g) --- they could suppress the Bangalees within a few days. (h) --- the brave sons of our land proved them wrong. (i) --- the freedom fighters didn't have modem weapons in their hand, they were the real patriots and courageous. (j) ---, after few months they became successful in their mission. (k) --- the long waited date came (l) --- the Bangalees got their victory on 16 December, 1971. (m) --- we are the citizens of a free land (n) --- marching forward to the way of lasting development very quickly.

 

Answer: (a) Previously; (b) and; (c) But; (d) when; (e) and; (f) and; (g) that; (h) But/ Fortunately; (i) Though/Although; (j) As a result; (k) At last/Finally/Eventually; (1) and; (m) At present/Now; (n) and.

 

4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Jashore Board -2023

Leisure is the moment (a) --- a man is totally free from his work. In leisure, a man is (b) --- free from work but also from worries and tension. (c) --- it is a time, (d) --- a man is his own master and the mind is relaxed (e) --- the body is at rest. (f) --- life is full of duties. By performing our duties one after another, it our seems (g) --- our life is an exhausting business. This is the tragedy of our life that we cannot avoid our work and worries. (h) --- leisure helps us to break this chain and enable us to refresh ourselves and revive our spirit. Leisure breaks the monotony of existence with a touch of variety. (i) ---;into developed countries, we will see that people love to spend we look their leisure in different ways. (j) --- , they never idle away their leisure time. (k) --- it is seen that some people love to go for travelling, some enjoy sight-seeing in different places. (l) --- some people spend their free time playing different types of games. (m) --- leisure is always a source of joy. (n) --- everybody should try to find leisure to enjoy it to make the life happy and peaceful.

 

Answer: (a) when; (b) not only; (c) Basically; (d) when; (e) as well as; (f) However; (g) that; (h) Hence/In this regard; (i) If; (j) Moreover/ In fact; (k) For example/Often; (l) Besides; (m) Undoubtedly; (n) So

 

5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Dinajpur Board -2023

A cyclone is a devastating storm in Bangladesh that moves at a high speed. (a) --- it causes immense harm to people and property. (b) --- the inhabitants of coastal regions are the main victims of cyclone. (c) --- the cyclone of Bangladesh originates from the Bay of Bengal. (d) --- it is accompanied by thunders and heavy showers. (e) --- unbearable heat is felt for a few days. (f) --- one day the sky becomes terribly dark and strong winds begin to blow. (g) --- a terrible situation is created that lasts for hours. (h) --- it causes a great havoc causing death to people and other animals. (i) ---  dwelling houses are blown away. (j) --- the cyclone is followed by scarcity of food and outbreak of various diseases. (k) --- the great loss caused by cyclone can be reduced. (l) --- prior warning can be given to people using modern technology of weather forecast. (m) --- people and domestic animals of the cyclone-prone areas can be shifted to cyclone shelters. (n) --- a quick relief work and medical facilities should be ensured.

 

Answer: (a) Moreover; (b) Specifically/ Specially; (c) Actually / Mainly; (d) Moreover / Also; (e) Beforehand; (f) Suddenly / Later; (g) Then / Ultimately; (h) Eventually; (i) As a result; (j) Subsequently; (k) However; (l) Firstly / For example; (m) Secondly / Besides / additionally; (n) Finally / Moreover

 

6. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Barishal Board -2023

 Scientists have always wondered (a) --- there is life anywhere out in the space. They have joined together in a major project called the communication with Extra Terrestrial Intelligence (b) --- seeks to establish contact with any other living beings in the universe. (c) ---, they are beaming out radio signals into the space. It was thought (d) --- there exists life on Mars. (e) --- two viking spacecrafts (f) --- landed on Mars in 1976 did not provide much evidence of life there. The pictures sent by them showed (g) --- the Mars has a sky; (h) --- , the sky is red instead of a blue one like ours. Its gravity is about half (i) --- strong (j) --- that of Earth. (k) ---, the atmosphere is also much thinner than our planet. It has deserts, high mountains, canals, volcanoes, craters etc. as well as summer (l) --- winter. (m) ---, there are no trees, (n) --- life forms.

 

Answer: (a) whether/if; (b) which; (c) so; (d) that; (e) But; (f) that/which; (g) that; (h) however; (i) as; (j) as; (k) Besides; (l) and; (m) Moreover; (n) let alone

 

7. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Mymensingh Board-2023

Time, by its very nature, is fleeting. (a) --- , time once gone is gone forever. (b) --- the sincere people realize the value of time. (c) --- not everyone is aware of the value of time. (d) --- it is seen that many of us waste time. (e) --- we realize the significance of lost time when it is too late. (f) --- we suffer in life. (g) --- all of us should make the best use of time. (h) ---- proper time management is the key to success in student life. (i) ---  we find that an ideal student is the one who makes the best use of time. (j) --- ,a lazy student fails to make the grade as he kills time. (k) --- the teachers advise their students not to waste time. (l) --- they warn the students against their addiction to social networking sites and gaming. (m) --- students should follow the advice of their teachers. (n) --- ,they will suffer in the long run.

 

Answer: (a) That's why; (b) Only; (c) But/However; (d) Sometimes/Often; (e) Unfortunately; (f) As a result/Therefore; (g) So; (h) In fact/ Undoubtedly; (i) For example/For instance; (j) On the other hand/Meanwhile; (k) So/As a result/That's why; (l) Besides/ Moreover; (m) Therefore/Hence; (n) Otherwise

 

8. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Cumilla Board -2023]

Health (a) --- is the root of all happiness, can be enjoyed taking adequate care of body and mind. People (b) --- are always under mental stress and suffer from anxieties can not enjoy a good health. (c) --- to enjoy good health, it is also necessary to keep our mind sound. They are doctors (d) --- say that simple and carefree life is more conducive to health. Many people, (e) --- are not aware of health rules. They (f) --- take physical exercise (g) --- take proper food. (h) --- , a huge number of people of our country live below poverty line. (i) --- they can not afford to eat good food. (j) --- they can not enjoy good health. (k) --- , awareness about health rules (l) --- following them are very important in maintaining good health. (m) --- only healthy people can contribute to the national development. (n) --- we must be careful of our health.

 

Answer: (a) which; (b) who; (c) So; (d) who; (e) however; (f) neither; (g) nor; (h) In fact / Moreover; (i) Therefore / Hence / So; (j) As a result / So; (k) Indeed / For this reason; (l) and; (m) Because; (n) So / Therefore / Hence

 

9. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Chattogram Board-2023]

Early rising is one of the best habits (a) --- a man can posses. b) --- the benefits of early rising are many. (c) ---, if we get up carly, we get enough time to work (d)---, we can enjoy the fresh air of the morning which refreshes our body and mind. (e) --- we can take some exercises or a walk. (), in the morning nature smiles with colourful flowers and chirping of birds. (g)---, carly rising takes us to close contact with wonderful world of nature (h) --- we will suffer a lot. (i) ----, if we do not get up early in the morning, -, we do not have enough time to do our work. (j) ---, we can not finish our work in time. (k) --- late rising from bed tells upon our health. (l) --- we can never enjoy the freshness of nature. (m) ---, carly rising keeps us safe and sound both physically and mentally (n) ---, we should make a habit of early rising.

 

Answer: (a) that; (b) In fact/Actually; (c) Firstly; (d) Thus/Then; (e) Secondly; (f) More importantly; (g) Thus; (h) However/On the other; (i) First of all/ Firstly; (j) As a result; (k) Secondly; (l) In addition/Moreover; (m) As a whole; (n) So/ Therefore




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
© Copyright

Blog Categories

© Copyright©©
Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

CONTACT

Doha,Qatar

Mobile: 0097430986217

©2025 by babarenglish

bottom of page